Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хай Зелені свята будуть солодкими!

Фото google.com.ua.

Хай Зелені свята будуть солодкими!

Ви помічали, як іноді тістечко чи цукерка здатні звеселити, поліпшити настрій? Подвійно – якщо вони з любов’ю приготовані маминими руками. А як щодо того, щоб потрудитися над святковими десертами разом із дітьми? Це і матусі підмога, і малечі втіха. Напередодні Трійці пропонуємо рецепти саме таких смаколиків, які не потребують багато часу та особливих навичок і під силу навіть дітям. А як приємно і самому поласувати, й інших пригостити тим, що зробив власноруч!

Паннакота «Шоколадна»

Це ідеальний десерт для літньої пори: не треба паритися біля духовки, та й поласувати холодненьким у спеку – суцільне задоволення

Інгредієнти: 700 мл вершків 10% жирності, 150 г чорного шоколаду (із вмістом какао 50–70%), 70 г цукру, 1 ст. л. ванільного цукру, 30 г желатину, білий шоколад чи подрібнені горіхи для оздоблення.

Приготування. Желатин заливаємо 50 мл холодної води. Вершки вливаємо в невелику каструльку, додаємо цукор і ванільний цукор, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню, висипаємо натертий шоколад і перемішуємо до повного його розчинення. Змішуємо вершково-шоколадну суміш з желатином, розливаємо желе в креманки й охолоджуємо до кімнатної температури, після чого ставимо в холодильник приблизно на 2–4 години до цілковитого застигання. Перед подачею на стіл посипаємо тертим білим шоколадом або подрібненими горіхами.

Шоколадний пиріг із сирними кульками

Цікаве поєднання сиру та шоколаду створює неперевершений смак!

Інгредієнти: для кульок – 250 г сиру, 2 жовтки, 50 г цукру, 50 г кокосової стружки, 3 ст. л. крохмалю; для тіста – 4 яйця, 1 скл. цукру, 3–4 ст. л. какао, 1 пакетик ванільного цукру, 1 скл. сметани (або кефіру), 1 ч. л. соди, борошно.

Приготування. Сир змішати з цукром, крохмалем, кокосовою стружкою і жовтками, добре перетерти до однорідної консистенції. Сформувати кульки.
Яйця збити з цукром і ванільним цукром, додати сметану з погашеною в ній содою, просіяні борошно й какао та акуратно вимішати ложкою, тісто має бути як густа сметана.
Форму для випічки змастити смальцем або маргарином, посипати манкою чи сухарями, викласти кульки, залити тістом, злегка розрівняти. Випікати за температури 180 градусів 30–40 хвилин. Зверху можна полити шоколадною глазур’ю.

Лимонний мармелад

Без барвників та ароматизаторів цей смаколик анітрохи не гірший за магазинний. Скуштуйте – переконаєтеся!

Інгредієнти: 180 мл води, 400 г цукру, 1 пачка желатину (25 г), 180 мл соку лимона (3–4 лимони), кілька ложок цукру для оздоблення.

Приготування. З трьох великих лимонів знімаємо цедру (можна використати її в інших кулінарних виробах). Желатин заливаємо 60 мл холодної кип’яченої води і залишаємо набухати. В каструльці змішуємо 400 г цукру і 120 мл води, доводимо до кипіння і трохи уварюємо. Сироп знімаємо з вогню і вливаємо до нього розчинений у воді желатин та проціджений лимонний сік. Майбутній мармелад ретельно перемішуємо, заливаємо у форму, накриваємо кришкою і ставимо в холодильник приблизно на 2 години. Після цілковитого застигання розрізаємо на кубики, обкачуємо кожен у цукрові.

Еклери з ванільним кремом

Такі тістечка, приготовлені власноруч, особливо сподобаються малечі

Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 260 г борошна, 4 яйця, 400 мл молока, 5 г ванільного цукру, 4 яєчні жовтки, 40 г цукрової пудри.

Приготування. Закип’ятити склянку води, вкинути в неї масло, цукор, щіпку солі і добре перемішати. В гарячу воду всипати борошно і ретельно вимішувати дерев’яною ложкою до отримання гладкої однорідної маси, після чого залишити до охолодження. В остигле тісто почергово по одному додавайте яйця, щоразу розмішуючи. Деко застеліть папером для випічки і викладіть тісто ложкою або кондитерським шприцом, залишаючи невеличку відстань між тістечками. Поставте бляшку в духовку, розігріту до 200 градусів, і випікайте 25–30 хвилин, поки еклери злегка підрум’яняться. В мисці збийте жовтки з цукром до однорідної маси, додайте 40 г борошна і знову добре перемішайте. Закип’ятіть молоко з ванільним цукром, влийте жовтково-борошняну масу і мішайте, доки крем стане однорідним. Схололим кремом начиніть тістечка, зробивши в них попередньо невеличкі надрізи. Прикрасити можна шоколадною помадкою або притрусити цукровою пудрою.

Фруктовий десерт 

У цій солодкій страві поєдналися смак і користь. Та й на приготування не доведеться затрачати багато часу. До речі, фрукти можна обирати на власний смак або залежно від сезону

Інгредієнти: 300 г сиру, 150 мл сметани, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. желатину, 1 скл. полуниці, 1 банан, 1 ківі, 100 мл молока.

Приготування. До сиру додати сметану й цукор і збити блендером до пишної однорідної маси. Фрукти почистити й нарізати шматочками приблизно 2х2 см. Желатин залити 100 мл молока і залишити, щоб набухнув, після чого прогріти до повного розчинення, але не кип’ятити. Далі влити його в сирну масу і добре вимішати. У форму викласти шар фруктів, залити сирною масою, знову пласт фруктів. Так чергувати до заповнення посудини, але останнім пластом у десерті має бути сирний. Прикрасити шоколадною стружкою чи легким кремом і поставити в холодильник на 30–40 хвилин.

Безе з ягодами 

Надзвичайно красивий і не менш смачний хрумкий десерт із м’якою серединкою. Безе можна спекти заздалегідь, а наповнити вершками та прикрасити ягодами у потрібний момент

Інгредієнти: 3 яєчні білки, 150 г цукру, 1 ч. л. крохмалю, 0,5 ч. л. лимонного соку, 200 мл вершків, цукрова пудра – за смаком, ягоди на вибір.

Приготування. Відділяємо білки і збиваємо їх у міцну піну, додаємо половину цукру і збиваємо знову, сиплемо цукор що залишився, крохмаль, лимонний сік, збиваємо ще 4–6 хвилин до появи стійких піків. Викладаємо білки у кулінарний мішок, видавлюємо на деко, застелене пергаментом, у вигляді корзинки. Має вийти 10 таких корзинок. Випікаємо безе в духовці спочатку 10 хвилин при 160 градусах, потім зменшуємо температуру до 100 градусів і печемо ще 40 хвилин до красивого кремового кольору. Збиваємо вершки з цукровою пудрою і наповнюємо остиглі безе. Прикрашаємо свіжими ягодами.

Печиво «Горішки»

Якщо ви маєте спеціальну форму, то справа ця зовсім не складна – потребує лише часу і терпіння. Залюбки допоможуть і діти, адже готувати власноруч кулінарні шедеври так цікаво!

Інгредієнти: 250 г маргарину, 3 сирі жовтки, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, 3–3,5 скл. борошна, ванільний цукор, 1 банка згущеного молока, 200 г масла.

Приготування.  Маргарин перетерти з 3 склянками борошна. Додати яєчні жовтки, збиті з цукром, соду, погашену оцтом, ванільний цукор і вимісити м’яке еластичне тісто, за потреби досипаючи трохи муки. З тіста повиліплювати невеличкі кульки (діаметром близько 2 см), розкласти їх у заглиблення форми (змащувати її не треба, адже в самому тісті достатньо жиру), притиснути кришкою і пекти на газовій конфорці до рум’яного кольору. Готові половинки «горішків» витрусити з форми в миску і накладати нову порцію кульок. Варене й охолоджене згущене молоко збити з маслом, додати дрібку ваніліну, подрібнені волоські горіхи, добре вимішати і начинити цією сумішшю випечені «шкаралупки» та зліпити їх попарно.

Telegram Channel