Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Не тільки для краси

Волинь-нова

Не тільки для краси

Усім відома герань, або пеларгонія, якої налічується близько 150 видів. Але не всі знають, що ця рослина має величезний спектр цілющих властивостей. Найбільш цінною вважається пеларгонія з яскраво–червоними квітами

Герань виділяє речовини, які знищують різні види мікробів, у тому числі і стафілокока. Запах ефірної олії з цієї квітки сприятливо впливає на роботу шлунково–кишкового тракту, печінки, нирок, жовчного міхура. Пеларгонія заспокоює нервову систему, нормалізує психоемоційний стан, усуває депресію. Застосовується при запаленні горла, носа та середнього вуха, головному і зубному болях, опіках та целюліті. Використовується для догляду за чутливою, подразненою або жирною шкірою. Вона є натуральним репелентом: її запах захищає від укусів комарів, мошки й інших комах. Застосовують разом із лавандою та евкаліптом. Це безпечна альтернатива хімічним препаратам.

Пеларгонія (коріння, листя і квіти) широко використовується в народній медицині для приготування лікарських препаратів.

Пеларгонія заспокоює нервову систему, нормалізує психоемоційний стан, усуває депресію. Застосовується при запаленні горла, носа та середнього вуха, головному і зубному болях, опіках та целюліті.

При отитах слід пом’яти листочок герані й, скрутивши його у трубочку, акуратно закласти у хворе вухо. Це зніме біль. Знеболювального ефекту можна домогтися, приклавши листочок до хворого зуба.

Остеохондроз і радикуліт лікують компресами із подрібненого листя герані, а при кон’юнктивіті і втомі очей закрапують її соком по 1 краплі раз на день.

При діареї, сечокам’яній хворобі, а також при неврозах, безсонні, розладах травлення, гіпертонії приймають відвар. 1 ст. л. сировини (свіже або сухе листя) залийте склянкою окропу, кип’ятіть 1 хвилину, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Пийте по 1 ст. ложці тричі на день під час їди. Рецепт відвару з кореня: 1 ст. л. подрібненої сировини залийте склянкою окропу, кип’ятіть 1 хвилину, настоюйте 1–2 години, процідіть. Приймайте по чверті склянки 4 рази на день до їжі. Також можна застосовувати зовнішньо у дерматології, косметології, отоларингології.

Використовувати герань слід обережно. Дітям, вагітним жінкам і літнім людям — тільки зовнішньо.

Ефірна олія герані незамінна у косметології. Її можна втирати в шкіру голови для прискорення росту волосся. Для профілактики його ламкості рекомендують крапати олію на гребінець і ретельно розчісувати пасма. Допомагає при лупі й педикульозі, вугровій висипці, нейродерміті, фурункулах, грибкових ураженнях, сухості шкіри. Усуває рубці, сприяє швидкому загоєнню ранок, тріщин і подряпин. Має омолоджувальну, тонізуючу дію. Візьміть склянку негазованої води, влийте по 1 ст. л. молока і свіжого соку лимона, додайте 3 краплі ефірної олії герані, ретельно розмішайте, розлийте у формочки і поставте в морозилку. Кубиками льоду протирайте обличчя вранці та ввечері.

Telegram Channel