Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Що рятує від зривів у прямому ефірі Аллу Мазур?

Опра Вінфрі: «Ви зможете досягнути будь–якої мети, якщо лиш захочете потрудитися».

Фото Lifehack - RedRockHorses.com.

Що рятує від зривів у прямому ефірі Аллу Мазур?

Як темношкіра Опра Вінфрі піднялася із пекла злиднів і стала найзнаменитішою телеведучою світу

Якось, ще за часів роботи на радіо «Луцьк», почула від колеги комплімент — нібито я схожа йому на Аллу Мазур. З тих пір при згадці про неї усміхаюся…

Алла Мазур: «Людей, які народилися у сільській місцевості, закликаю пишатися своїм походженням».
Алла Мазур: «Людей, які народилися у сільській місцевості, закликаю пишатися своїм походженням».

 Аж ось отримую редакційне завдання до Дня журналіста — стаття про Вінфрі і Мазур, двох відомих телеведучих, американку та українку. Обидві красуні, професіонали й обидві вміють передавати співчуття і любов до людей через екран. Одна – експресивна і відкрита, друга – спокійна і стримана. Позаду у кожної – дуже різні дороги.

Журналістці Аллі Мазур — ​52 роки, вона має десятилітнього сина. Народилася у сім’ї медиків у маленькому селі на Хмельниччині. Ще у школі дописувала у районну газету. Відмінно навчалася, здобула золоту медаль. І тепер часто називає себе перфекціоністкою, тобто людиною, яка домагається досконалості. Вона самостійно вступила до столичного вишу на факультет журналістики; згадує, як зі 100 абітурієнтів тільки двоє (вона у тому числі) отримали п’ятірки за твір. Мазур працювала довгий час на радіо, потім перейшла на державне телебачення, УТ1. Уже з 1996 року Аллу запрошують на приватний канал «1+1» у службу новин, нині вона формує і веде щотижневу підсумкову програму про головні події країни «ТСН–Тиждень». Веде так, що відчуваєш: вона вболіває за те, що відбувається у житті простих українців. За це отримала дуже багато нагород, але найголовніша для неї — ​можливість працювати на телебаченні.

– Не дозволяйте іншим писати сценарій вашого життя, — ​закликає Алла Мазур.

Телеведуча Опра Вінфрі має 64 роки і майже 3 млрд доларів. Вона звалася спочатку Орпою. Це ім’я — ​на честь героїні легенди — ​з часом трансформували на зручніше — ​Опра. Дитинство у неї, якщо оцінити збоку, було жахливе: батьки розлучені, бабуся, яка виховувала її перші шість років, лупцювала лозиною за погані вчинки, у 9–літньому віці її згвалтував двоюрідний брат, у 14 — ​народила дитинку, яка померла. Мама віддала її в інтернат для важких підлітків, а потім відправила до батька. Він поставився до неї суворо, але водночас надихнув на навчання. Отож Опра, яка змалку славилася тим, що артистично переказувала історії з Біблії, змогла вирізнитися з–поміж ровесників красномовством. Врешті Вінфрі опинилася на телебаченні, з ведучої на локальному каналі (перша чорношкіра жінка–репортерка!) вона перетворилась на творця авторської передачі «Шоу Опри Уінфрі», завдяки якій вона – мільярдерка і перша шоувумен, котра веде одну з 50 найліпших передач усієї Америки. Це шоу дивилися люди 146 країн упродовж 25 років! А Вінфрі встигала ще й зніматися у кіно.

Виплеканий проект Алли Мазур — ​«ТСН–Тиждень». Журналістка називає свою передачу «вагомим інструментом впливу». «Вчитель, психолог, журналіст — ​вони всі можуть визначати ставлення людей до свого життя. І підштовхнути до змін», — ​переконана вона. Згадує, як завдяки розслідуванню вдалося витягти з тюрми невинно засудженого, як підняли на державний рівень проблему бурштину і запровадили проект «молоко — ​в школи». Найбільше гнітить пані Аллу війна: «Я ніколи не могла уявити, що в ХХІ столітті ми можемо зіткнутися з такою безмежною жорстокістю, що солдати із сусідньої країни приїдуть в Україну, майже як на сафарі: пополювати, пристрілятися. Коли розповідаєш про це — ​закипає мозок. Від зривів у прямому ефірі мене рятує одна важлива професійна якість — ​«відкладена реакція». Я знаю, що на час програми мушу тримати емоції під контролем».

«Найліпше, що можна зробити, — ​дати людині відчути її власну значимість». На цій ідеї побудувала своє телешоу американська журналістка. З 1986 року по 2011–й у студії навпроти Опри Вінфрі сиділо безліч звичайних людей зі своїми історіями, трагедіями, рецептами щастя. Приходили на ефір і знаменитості: Барак Обама, Майкл Джексон, Майк Тайсон, Уітні Х’юстон. Вона — ​блискучий інтерв’юер: саме їй на шоу знаний велосипедист Ленс Армстронг зізнався, що вживає допінг. Згодом Вінфрі стала справжнім медіамагнатом: створила ще й власні радіо- і телеканал, заснувала журнал та кіностудію.

Сотні мільйонів Опра Вінфрі віддає на благодійність. Понад 400 млн доларів витратила на навчання чорношкірих дітей. У Південній Африці працює школа для дівчаток із бідних сімей. Освіченість має допомогти протистояти СНІДу та виборсатися з бідності.

Саме Опра колись зрозуміла, що не варто боятися впасти: «Знизу світ бачиться інакше». «Не дозволяйте іншим писати сценарій вашого життя», — ​закликає Алла Мазур. Американську та українську журналісток глядачі так люблять за те, що вони надають перевагу не «вершкам», а таланту побачити світ знизу.

Telegram Channel