Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Добре, що бодай в коморі літо цілий рік живе!»

Фото agrostory.com.

«Добре, що бодай в коморі літо цілий рік живе!»

Так образно написала колись про бабусину консервацію 10–річна поетеса Віка Івченко. А щоб і справді взимку насолоджуватись ароматом сонячних ягід, слід подбати тепер. Тож не дивно, що хтось відкрив у себе на кухні консервний міні–завод, намагаючись запастися компотами і варенням. Інші ж поспішають потішити себе та рідних саме свіжими ягодами, готуючи з них найрізноманітніші десерти. Гадаємо, і одні, й другі знайдуть для себе щось цікаве й корисне у нашій добірці

Полуничне варення

Ароматна заготовка незамінна для сімейного вечірнього чаювання зимовими вечорами

Інгредієнти: 1 кг полуниць, 2 кг цукру.

Приготування. Перебрані, помиті й обсушені ягоди перекладіть в емальовану миску і засипте 1 кг цукру. Залиште на 10–12 годин. Поставте миску на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння. Кип’ятіть 5 хвилин. Через 10–12 годин знову проваріть 5 хвилин і вимкніть вогонь. У трохи остигле варення засипте ще 1 кг цукру і залиште на півдоби. Після цього прокип’ятіть варення 5–7 хвилин, розлийте у стерильні банки і закатайте.

 

Швидкий полуничний джем

Для прискореного приготування знадобиться пектин (або «Конфітюрка», він може по–різному називатися). Плюс цього способу в тому, що зробити такий джем можна швидше, а цукру знадобиться удвічі менше завдяки желювальним властивостям пектину. За цим рецептом виходить густий джем, що за консистенцією трохи нагадує повидло

Інгредієнти: 1 кг ягід, 0,5 кг цукру, 20 г пектину, трохи лимонного соку (з ним джем вийде ще густішим).

Приготування. Підготовлені полуниці пом’яти товкачем або подрібнити блендером, додати пектин, лимонний сік і перемішати. Поставити на вогонь, довести до кипіння і тільки тоді висипати цукор та розмішати. Кип’ятити на середньому вогні, постійно помішуючи, 5–7 хвилин. Розлити у заздалегідь підготовлені стерильні банки й закатати.

Довідка. Пектин — це повністю натуральна речовина, яку отримують з рослинної сировини: яблучних вичавок, жому цукрового буряка або шкірочок цитрусових. З використанням пектину часто готують фруктові желе та джеми з вишні, абрикосів, інжиру, персиків і т.д.

 

Полунично–вершковий десерт

Поєднання ягід із молочнокислими продуктами — класичний варіант. І, мабуть, найкращий. Чи не тому, що це смак дитинства?

Інгредієнти: 700–800 г полуниць, півлимона, 1 банка (380 г) згущеного молока, 200 мл жирних вершків, 20 г вершкового масла, 100 г шоколадного печива.

Приготування. Полуниці вимити, очистити, кілька ягід залишити для оздоблення. Розім’яти полуницю виделкою або нарізати невеликими шматочками. Додати до подрібнених ягід сік лимона, згущене молоко, збиті вершки. Все перемішати. Застелити фольгою форму й заповнити її сумішшю. Печиво подрібнити на крихту, змішати з м’яким вершковим маслом і викласти його другим шаром, злегка притиснувши печивом полуничну масу. Форму накрити і поставити в холодильник. Через 6 годин вийняти готовий полуничний десерт, покласти його печивом на тарілку, зняти фольгу з фруктового шару. Прикрасити торт–десерт збитими вершками і цілими ягодами.

 

Джем із трускавок

Такий густий і запашний джем можна не лише намастити на хліб чи булку. Він згодиться і як начинка для пиріжків, круасанів, рогаликів

Інгредієнти: 2 кг ягід, 1,6 кг цукру, 1 лимон.

Приготування. Ретельно перебрані і помиті полуниці подрібнити до стану пюре (на м’ясорубку або блендером), засипати цукром, перемішати і залишити на кілька годин. З лимона вичавити сік і додати до полуниць. Поставити масу на малий вогонь і варити, постійно помішуючи і знімаючи піну, до готовності (до бажаної густоти джему). Гарячий полуничний джем розкласти у стерильні банки і закрити стерильними кришками.

 

Заморожені полуниці

Трускавки можна не лише консервувати, а й зберегти практично свіжими. Кожен робить це по–своєму: залишаючи ягоди цілими, пересипаючи полуничне пюре цукром тощо. Проте найоптимальнішим видається спосіб, при якому ягоди не займають багато місця в морозильній камері

Інгредієнти: полуниці.

Приготування. Свіжі ягоди ретельно переберіть, помийте, потримайте в друшляку, поки стече вода (можна навіть викласти на паперові рушнички, щоб позбутися зайвої вологи), розімніть їх товкачем або подрібніть блендером, розлийте у пластикові контейнери і поставте в морозилку. Взимку до розмороженої полуниці додайте цукру та сметани або вершків — і маєте смачні «літні» ласощі.

 

Трускавки з шоколадним кремом

Такий смаколик можна подавати до столу відразу або ж охолодженим — залежно від уподобань та ситуації

Інгредієнти: 100–150 г полуниць, 1 ч. л. цукрової пудри, 200 мл жирних вершків, 1 плитка (100 г) білого шоколаду, 1 ч. л. какао–порошку.

Приготування. У невелику каструльку з довгою ручкою влити вершки, поставити на маленький вогонь, додати білий шоколад, поламаний на шматочки. Суміш постійно помішувати до повного розчинення шоколаду, але не доводити до кипіння! Коли маса стане однорідною, зняти з вогню і дати повністю охолонути. Полуниці порозрізати на половинки або четвертинки (залежно від розміру та м’якості ягід). Посипати полуниці цукровою пудрою і перем’яти до бажаної консистенції. Розділити на 2 рівні частини й викласти у 2 креманки. Остиглий крем із шоколаду та вершків збити міксером і полити ним ягоди. Зверху можна посипати какао, тертим шоколадом або прикрасити полуничкою.

 

Цікаві факти про полуницю

  •  Це єдина у світі ягода, насіння якої розташоване зовні, а не всередині. Насінини трускавок називаються горішками, відповідно плід — багатогорішком.
  • Полуницю на наш континент привезли з Південної Америки тільки в кінці XVIII ст. Але найближчу сестру цієї рослини — лісову суницю — наші предки збирали з давніх–давен.
  • Учені з’ясували, що від кольору ягід залежить вміст корисних речовин. Чим яскравіша полуниця, тим більше в ній вітамінів.
  • У багатьох людей спостерігається алергія на полуниці — щоб нейтралізувати дію алергену, необхідно поєднувати ці ягоди з молочними продуктами.
  • Трускавки відмінно втамовують головний біль, оскільки містять речовини, близькі до складу аспірину.
  • Полуничний сік — чудовий засіб від пігментних плям і веснянок. Ним можна відбілити шкіру. Також полуниця сприяє відбілюванню зубів.
  • Ці ягоди позитивно впливають на пам’ять, запобігають старінню клітин мозку. Учені вважають, що можливе їх використання навіть для лікування хвороби Альцгеймера.
  • У Книзі рекордів Гіннесса зафіксована найбільша ягода, вирощена 1983 року в Ролкстоні (США). Її вага становила 231 грам. Щоправда, вона не принесла власнику задоволення: була водянистою і кислою на смак.
  • Виявляється, крім традиційної полуниці з вершками, ягоду поєднують ще й із морепродуктами, птицею і сирами. Популярною серед гурманів стравою вважається полуниця, обсмажена на вершковому маслі з чорним перцем.
  • У Новому Орлеані (США) в ресторані «Arnaud’s» можна скуштувати найдорожчу страву з полуниці — за 1,4 мільйона доларів: вона доповнена кремом і прикрашена листочками м’яти та перснем із 5–каратним рожевим діамантом.
  • В італійському місті Немі щороку влітку проходить свято полуниці. Велику чашу заповнють тисячами кілограмів ягід, а потім заливають величезною кількістю шампанського. І всі перехожі можуть пригоститися ласощами.
  •  Полуниця багата міддю, яка стимулює вироблення колагену. Мадам Тальєн, відома постать французької революції і впливова особа при дворі імператора Наполеона, приймала ванни з полуницею, щоб зберегти свою шкіру сяючою, щоразу використовуючи для процедури 10 кг ягід.
  • Крім червоної, існує ще й біла полуни­ця. Вона з’явилася в середині XVIII ст. в результаті схрещення диких сортів. Нині цей вид втрачений, а сучасна біла полуниця — гібрид червоної з ананасом (на фото).
 

 

Telegram Channel