Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Пальчики оближеш!

Фото milliyet.com.tr.

Пальчики оближеш!

Не спішіть, а посмакуйте – насолоду всю відчуйте!

Хіба є щось приємніше у літню спеку, аніж поласувати холодним ароматним десертом? Особливо полюбляють морозиво діти. Однак мами й тати розуміють, що продукт, який ми купуємо в магазині, настільки переповнений різноманітними стабілізаторами, консервантами, підсилювачами смаку, що назвати його корисним язик не повертається. Що ж робити? Позбавити малюків можливості відчути задоволення від порції крижаної смакоти? Ми пропонуємо інший вихід – готуйте морозиво самі зі свіжих натуральних інгредієнтів

 

Чорничне

Саме у розпалі пора цих надзвичайно цілющих лісових ягід. Чому б не поєднати смачне й корисне?

 

 Інгредієнти: 300 г чорниць, 75 г цукру, 1 скл. сметани 20–30% жирності, 50 мл жирних вершків.

Приготування. Всі компоненти за допомогою блендера збити в однорідну масу, перекласти в каструлю чи миску і поставити в холодильник на дві години. Дістати підмерзле пюре та знову перемішати блендером. Через годину повторити ще раз. Завдяки такій процедурі морозиво замерзатиме рівномірно, без утворення крижинок. Потримати в холодильнику ще годину. Розкласти в креманки. За бажанням можна подавати зі збитими вершками чи сметаною.

До речі. Кількість цукру регулюйте на власний смак. Якщо хочете солодше морозиво, кладіть більше. Якщо вам до вподоби кислувате, підсолоджуйте менше.

 

Пломбір «Оригінальний»

Ви можете повірити, що надзвичайне морозиво вдасться легко приготувати всього з двох компонентів? Спробуйте! Це диво – смачне, ніжне, в мільйон разів краще за магазинне

 

 Інгредієнти: 500 мл жирних вершків (30%), 200 мл згущеного молока.

Приготування. Просто змішайте згущонку і вершки до однорідної консистенції, зручніше робити це за допомогою міксера. Але не перестарайтеся, адже від тривалого збивання жирні вершки перетворюються на масло. Готову масу ставимо в морозилку до цілковитого застигання на декілька годин. У процесі заморозки бажано перемішати продукт 2–3 рази. Подавайте домашній пломбір із фруктами, шоколадом, смакуйте з кавою – на ваш вибір.

 

Вершкове

За цим рецептом ви приготуєте десерт, яким можна не просто поласувати, а й наїстися – такий він насичений, густий, ситний

 

 Інгредієнти: 2 скл. цукру, 1 л молока, 100 г вершкового масла, 1 ч. л. крохмалю, 5 яєчних жовтків.

Приготування. Масло опускаємо в підігріте молоко і доводимо до кипіння. В другій посудині змішуємо цукор, крохмаль і жовтки, розтираємо до однорідного стану, після чого додаємо трохи молока, поки не отримаємо консистенцію рідкої сметани. Поступово тонкою цівкою вливаємо жовткову масу в кипляче молоко, постійно помішуючи. Доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з вогню і ставимо її в холодну воду, при цьому не припиняємо ретельно мішати. Коли маса стане тільки трохи теплою, помішуємо періодично, а після повного охолодження розливаємо у форми і ставимо в морозилку. Подаємо, оздобивши на власний смак: можна полити сиропом або варенням, посипати тертим шоколадом, прикрасити свіжими ягодами чи фруктами тощо.

 

Бананово-полуничне

У цьому рецепті немає навіть цукру – його замінено медом, тож морозиво цілком натуральне

 

 Інгредієнти: 1 невеликий банан, 100 г полуниць (замість них можна взяти вишні чи малину), 150 г натурального йогурту, 1–2 ст. л. меду

Приготування. Очистити й нарізати банан, покласти його в чашу блендера, всипати ягоди і збити до однорідної маси. Додати йогурт та мед і ще раз добре збити, повинна вийти однорідна повітряна консистенція. Розкладіть у формочки і поставте в морозилку мінімум на 3 години.

 

Домашнє

Ванільне морозиво – одне з найпопулярніших. Може, воно стане і вашим улюбленим?

Інгредієнти: 1 яйце, 2–3 ст. л. цукру, 1 склянка молока, ванілін або ванільний цукор.

Приготування. Яйце збити з цукром і ваніліном у каструльці, влити молоко і поставити на невеликий вогонь. Постійно збиваючи, довести до кипіння і відразу ж зняти з плити. Охолодити і вилити у лоток. Накрити і поставити в морозилку на 4–5 годин. За час, поки морозиво застигає, його необхідно як мінімум 4 рази добре перемішати, щоб не утворювався лід. При подачі прикрасити фруктами, ягодами або тертим шоколадом.

До речі. Додаючи в процесі приготування горіхи, какао або шоколад, отримаєте морозиво з різними смаками.

 

Цікаві факти про морозиво

Батьківщина цих смаколиків – Китай. Вони з’явилися там за 3000 років до н. е. Тогочасний імператор Тангу полюбляв заморожені ласощі з молока, льоду, апельсина і граната.

Чи не найбільший асортимент цієї крижаної смакоти, який навіть важко уявити, пропонують у кафе морозива у Венесуелі — тут можна скуштувати понад 700 його видів, серед них – досить неординарні й неочікувані, наприклад, морозиво з тунцем або фореллю, часником чи спагеті... Як вам такий вибір?

Щоліта у світі продається по одній пачці морозива кожні 3 секунди. А найприбутковішим і найбільш гарячим днем для торговців таким ходовим у спеку товаром є неділя. Саме в цей вихідний із полиць магазинів буквально «змітають» холодні запаси.

У 2011 році в Канаді було створено «крижане диво», яке увійшло в Книгу рекордів Гіннесса. Величезний торт-морозиво важив… більше 10 тонн.

Найдорожче морозиво – золоте – подається в елітних ресторанах США, одна порція може обійтися у $1000. Стаканчик із десертом вкритий шаром золотої фольги товщиною менше 0,08 мм і містить рідкісні ягоди та фрукти (на фото). Їдять страву разом із фольгою, кажуть, вона настільки тонка, що для організму абсолютно не шкідлива.

 

 

На замітку

Якщо ви все ж таки надаєте перевагу магазинним ласощам, звертайте увагу на склад продукту. У хорошому морозиві не має бути штучних стабілізаторів та барвників, а також рослинних жирів. Якщо продукт деформований, тобто він розтанув, а потім замерз — ​його ліпше не купувати, адже в ньому вже можуть розвиватися бактерії та патогенні мікроби.

Показником якості морозива є ДСТУ. Існує три його стандарти: 4733 — ​найсмачніше та найбільш натуральне морозиво. До його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір. 4734 — ​морозиво плодово-ягідне, щербет. Заморожений лід, містить багато цукру. 4735 — ​морозиво, в яке додають пальмову та кокосову олії. Смак його менш насичений, воно швидко тане, водянисте.

 

 Самостійно перевірити, чи містить морозиво рослинні жири, дуже просто — ​для цього його потрібно розтопити. Якщо продукт швидко розтає і перетворюється на водянисту масу, ви придбали морозиво з дешевими замінниками молочних жирів.

Telegram Channel