Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Яким буває чай

Волинь-нова

Яким буває чай

Є безліч його класифікацій: за типом рослини, походженням, окисненням, типом листя і його перероблення, сезоном збирання, додатковою обробкою тощо

Найпоширеніший чай у світі — чорний. Його споживають з добавками і без, із цукром, без нього, зі скибочкою лимона і вершками. Особливість такого продукту — він повністю окислюється. Має сильну бактерицидну і в’яжучу властивість (допомагає при харчових отруєннях); впливає на нервову систему (залежно від міцності має тонізуючу дії); зміцнює ясна і судини.

Зелений чай не може повністю окислитися. Його справедливо вважають кориснішим за чорний. Тонізує організм і нервову систему (тому не пийте його перед сном); має чудові антибактеріальні властивості; виводить з організму важкі метали; зміцнює судини та звільняє їх від холестерину; позитивно впливає на травну систему.

Також чаєм називають напої, які не містять листя чайного куща: мате, ройбуш, кудін, каркаде, ханібуш.

Жовтий чай — майже такий, як зелений, до якого ми звикли. Але перед процесом сушки він проходить процедуру закритого томління.

Білий чай зазнає ще меншої ферментації, ніж зелений. Фактично цей продукт — це чайні бруньки. Його збирають лише на початку весни. Дуже схожий за властивостями на зелений чай, однак власне білий рекомендують людям хронічно втомленим та зі слабким імунітетом.

Пуер — нестандартний та смачний китайський чай. Його готують за складною технологією. Листя обробляють спеціальними настоями. Потім добавляють бактерії, щоб чай ферментувався. Пуер неймовірно бадьорить, тож ним можна спокійно замінити каву.

Також чаєм називають напої, які не містять листя чайного куща: мате, ройбуш, кудін, каркаде, ханібуш.

Чай вирощують переважно в п’яти країнах — Китаї (майже 80 % зеленого), Індії (переважно чорний), Шри–Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю «Ліптон»), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (багато сортів зеленого).

 

Telegram Channel