Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Ілон Маск: «Хочу померти на Марсі. Але не від удару об його поверхню»

Чим більш фантастична ідея з’являється у його голові, тим із більшим азартом від береться за її втілення.

Фото lviv1256.com.

Ілон Маск: «Хочу померти на Марсі. Але не від удару об його поверхню»

46–річного американця не можна назвати найуспішнішим бізнесменом у класичному розумінні слова. Він далеко не найбагатший на планеті і не раз був на межі банкрутства. Але чому ж такий відомий? А тому, що цей винахідник–мільярдер НАЙВАЖЛИВІШИЙ бізнесмен сучасності. Адже Ілон Маск не просто знає, яким буде майбутнє, — ​він сам його творить!

Вражаючі факти про людину, яка міфи робить реальністю

У лютому цього року в космос полетіла нова ракета–носій Falcon Heavy, яку виготовила компанія Ілона Маска SpaceX. Політ назвали проривом, адже вона здатна виводити на орбіту 64 тонни вантажу — ​удвічі більше, ніж було раніше! Крім цього, Falcon Heavy учетверо дешевша за інші, адже її прискорювачі можуть повертатися на Землю для повторних пусків. Це означає, що завдяки Ілону Маску в недалекому майбутньому злітати в космос буде так само просто, як, наприклад, із Луцька з’їздити до Львова.

Перші люди зможуть жити на Марсі під прозорими куполами, куди закачають повітря. Але згодом планету можна буде трансформувати у щось схоже на Землю, і люди ходитимуть по ній уже без будь-якого захисту. Для цього Марс треба розігріти, підірвавши атомні бомби над полюсами планети.

Це тим більш неймовірно, якщо згадати, що перший запуск SpaceX був невдалим. І другий, і третій. На той момент у Маска майже не залишалось грошей, його душили борги. Але замість того, щоб впадати у відчай, він знову пішов на ризик — ​запустив ракету вчетверте. Якби і цей політ став невдалим, компанії був би кінець. Але він виявився успішним! Після нього SpaceX отримала мільярдний контракт від НАСА.

Україна стала першою країною в Європі, де презентували електрокар Tesla Model 3. І це не випадково: наша держава займає 9-те місце у світі за темпами електромобілізації – на вітчизняних дорогах уже налічується понад 8 тисяч таких машин!
Україна стала першою країною в Європі, де презентували електрокар Tesla Model 3. І це не випадково: наша держава займає 9-те місце у світі за темпами електромобілізації – на вітчизняних дорогах уже налічується понад 8 тисяч таких машин!

 Але навіть запустити суперракету для Ілона Маска виявилось простіше, ніж налагодити стосунки з татом. Коли його батьки розлучились, Ілон вирішив перебратись до нього, бо не хотів, щоб той залишався сам. Це, як вважає зараз мільярдер, було помилкою. «Він постійно називав мене ідіотом і казав, що я нічого не досягну в житті», — ​згадує Маск і називає батька «втіленням зла». Розбагатівши, син подарував йому та його новій сім’ї будинок в Малібу, кілька машин та яхту. Але купити матеріальні речі не означає купити любов. Маск переконався у цьому на власному досвіді — ​батько не змінив свого ставлення до сина, тож Ілон зрештою розірвав із ним стосунки.

Бізнесмену належить компанія Tesla, яка виготовляє електромобілі. Тому Маск — ​страшний сон для держав, які живуть з видобутку нафти, адже якщо світ перейде на електромобілі, то значно знизиться потреба у бензині, а отже ціни на чорне золото впадуть.

Завдяки Ілону Маску серед поштових адрес може з’явитись і така: «Планета Марс. Колонія людей».
Завдяки Ілону Маску серед поштових адрес може з’явитись і така: «Планета Марс. Колонія людей». / 945_7039.NEF

 У 2014 році дві моделі електромобілів Tesla встановили рекорд швидкості для електрокарів, перетнувши США із західного узбережжя до східного за 5 днів. Поїздка коштувала нуль доларів, адже машини поповнювали заряд на електрозаправних станціях. Єдиним авто, яке зламалось, був фургон підтримки з бензиновим двигуном.

Через особисту трагедію Ілона Маска ледь не зірвалася презентація чергової моделі електромобіля. Перед важливою подією від нього пішла дівчина — ​Ембер Херд. Маск зізнався, що ледве знайшов сили провести презентацію. «Якщо я не закоханий і не перебуваю у стосунках, я не можу бути щасливим. Спати самому в ліжку — ​нестерпно. Я шукаю тривалих взаємин. Мені не потрібен хтось на одну ніч. Я чудово знаю, як це — ​опинитися в порожньому великому будинку, чути відлуння власних кроків і лягати у ліжко, де поряд нікого нема. Як можна почуватися щасливим у такій ситуації?» — ​каже мільярдер–винахідник.

Маск є переконаним прихильником колонізації Марса. Вважає, що людство може зберегти себе лише якщо підкорить космос. Щоб транспортувати вантажі на «червону планету», компанія Маска сконструювала спеціальний двигун і склала план колонізації. Згідно з ним, перші люди зможуть жити на Марсі під прозорими куполами, куди закачають повітря. Але згодом планету можна буде трансформувати у щось схоже на Землю, і люди ходитимуть по ній уже без будь-якого захисту. До речі, щоб цього досягти, Марс треба розігріти. На думку вченого, це можна зробити, якщо… підірвати атомні бомби над полюсами планети. «Хочу померти на Марсі. Але не від удару об його поверхню», — ​мріє він.

Маску є кому допомагати заселяти Марс, адже він багатодітний батько — ​має п’ятеро синів, яких йому народила колишня дружина Жюстін Уїлсон. У 2004 році за світ з’явилися близнята, а у 2006-му — ​трійнята!

Цивілізація придумала літаки, поїзди, автомобілі, кораблі, але Маск вигадав ще один вид транспорту — ​трубу Hyperloop («вакуумний поїзд»), яка теоретично є найбільш швидкісним видом транспорту. У спеціальних капсулах людей можна буде переміщати по трубі зі швидкістю понад 1200 кілометрів за годину. Тобто, з Луцька до Києва можна буде дістатися хвилин за 20. Цей транспорт, за словами Маска, «наближатиметься до справжньої телепортації».

До речі, як стверджує міністр інфраструктури України Володимир Омелян, у наступному році в Україні побудують перший майданчик для випробувань труби Hyperloop, а років через 5 українці зможуть гасати нею. Або, наприклад, транспортувати зерно.

Найбільше за все у світі Ілон Маск боїться повстання машин, тобто повторення сюжету, показаного у фільмах на зразок «Термінатора», де штучний інтелект виходить з-під контролю і перемагає людство. Особливо це стосується інтернету. Маск вважає, що «роботи можуть почати війну, випускаючи фейкові новини та прес-релізи, підроблюючи облікові записи електронної пошти та маніпулюючи інформацією». На його думку, «розробка штучного інтелекту — ​те ж саме, що виклик диявола». Тому Ілон Маск фінансує дослідження, які дають змогу зв’язати людський інтелект із машинним, забезпечити обмін інформацією між мозком людини та електронним пристроєм. Це, на його думку, збалансує систему, дасть змогу людині протистояти інтелектуальним машинам.

ОДНИМ РЕЧЕННЯМ

Маск має потрійне громадянство: Південно–Африканської Республіки, де народився, Канади, звідки родом його мама, та США, де живе зараз.

Підлітком Ілон «запоєм» читав книги — ​по дві на день.

Над ним знущались однокласники. Якось йому зламали ніс. Але навіть у лікарні він придумував нові проекти і ділився ними з іншими.

У 12 років за 500 доларів Ілон продав свою першу програму — ​відеогру під назвою Blastar.

У певний період життя Маск випивав щодня кілька чашок кави та 8 банок «Коли» — ​це був його спосіб не засинати і зосереджуватись протягом 100-годинних робочих тижнів під час створення та старту його компаній.

Українську ракету «Зеніт» Ілон Маск вважає найкращою у світі. Після своїх, звісно.

Telegram Channel