Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
До вогню їм не звикати

Фото blog.ua.

До вогню їм не звикати

Ви вже знаєте особливості керамічних, алюмінієвих, з антипригарним тефлоновим покриттям та чавунних каструль, тож сьогодні — характеристика ще трьох видів

З вогнетривкого/жароміцного скла

Плюси: можна відразу поставити на стіл, оскільки вони мають гарний вигляд, безпечні для здоров’я, не схильні до пригоряння, легкі в догляді, їх можна мити в посудомийній машині, добре підходять для запікання страв у духовці і зберігання у холодильнику, довго тримають тепло. Придатні для варіння гарнірів, супів, компотів, каш.

Мінуси: не можна ставити на газову конфорку без розсікача вогню, можуть розбитися при падінні або тріснути від різкого перепаду температур. Не годяться для тушкування і смаження.

Як вибрати: роздивіться посуд на світлі — стінки не повинні мати бульбашок повітря, інакше він може лопнути у процесі приготування. Важливо, щоб скло було не каламутним, а прозорим. Хороша скляна каструля — з голубуватим чи бірюзовим відтінком.

Із жароміцної/вогнетривкої кераміки

Плюси: екологічні й абсолютно безпечні для здоров’я, а тому в них добре зберігати їжу в холодильнику, вони також не впливають на смак страв, не мають схильності до пригоряння (поки глазур кераміки не протреться) і довго утримують тепло.

Краще підходять для тушкування овочів, приготування рагу і печені, дичини, у них також можна запікати страви в духовці.

Мінуси: потребують використання розсікача полум’я, важчі за алюмінієві каструлі і коштують дорожче. Кераміка може тріснути від падіння, боїться подряпин від металевих приборів і миття абразивами. Як тільки глазур на дні протреться, їжа почне підгоряти, а каструля — вбирати жир, який ускладнює її чистку. Пам’ятайте, що не можна опускати такий посуд у холодну воду відразу після готування або ставити його на вогонь, якщо щойно вийняли з холодильника, оскільки від різкого перепаду температури він може дати тріщину або лопнути. А щоб уникнути розколу ємності, не слід допускати повного википання води у процесі приготування.

Поради щодо вибору: хороша каструля повинна мати товщину дна 4–7 мм і відповідно велику вагу, наприклад трилітрова — більш як 2 кг.

Сталеві (з нержавіючої та медичної сталі)

Плюси: практично ідеальний кухонний посуд — ударостійкі, зносостійкі, довговічні, не бояться подряпин від ножів, виделок і вінчиків, рівномірно прогріваються, прості у догляді — їх можна чистити металевими губками і шкребками. Професійні кухарі найчастіше готують саме у таких каструлях.

Краще підходять для варіння і тушкування, ніж для смаження їжі. Хоч їх можна назвати універсальними.

Мінуси: хороша каструля з товстим дном коштує дорого, з часом тьмяніє, нагрівається повільніше за алюмінієву.

Як вибрати: шукайте маркування на упаковці або дні посуду з цифрами: 18/10, 08/13, 12/13 або 12/18. Перше число — це показник вмісту хрому у сплаві нержавіючої сталі, а друге — нікелю. Чим більше перше значення, тим якісніший посуд, відповідно нержавійка з маркуванням 18/10 — найкраща, і саме такий сплав називається медичною сталлю. Чим товстіші дно (більш як 3 мм) і стінки (понад 0,5 мм), тим рівномірніше буде нагріватися, а їжа не пригоратиме при смаженні і тушкуванні страв. Ліпше вибирати каструлю з подвійним або потрійним дном. Але маркування, зазначене виробником, — це не запорука якості.

Джерело: stroyka-gid.com.ua.

Telegram Channel