Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Рекорди мадам Кальман, яка прожила 122 роки

Після 100-літнього ювілею лікар порадив Жанні-Луїзі кинити курити, але вона саркастично зауважила, що його колеги говорили їй те саме, але чомусь померли раніше за неї.

Фото youtube.com.

Рекорди мадам Кальман, яка прожила 122 роки

Французька супердовгожителька з документально підтвердженою найбільшою тривалістю життя в історії людства, 5 разів була внесена в Книгу рекордів Гіннесса. Цей феномен учені розгадують ще й досі

Поховала всіх членів родини

Жанна–Луїза Кальман народилася 21 лютого 1875 року в місті Арль на півдні Франції. Її батькам на той момент було по 37 років. Вона пережила 2 світові війни, при ній 17 разів змінювалися президенти, а Ейфелева вежа будувалася ще за її життя.

Жанна–Луїза була в сім’ї третьою дитиною, її старші брат і сестра померли ще немовлятами. Кальмани вважалися досить забезпеченими: батько — великий судновласник, мама походила із заможної родини.

У 21 рік дівчина вийшла заміж за свого троюрідного брата Фернандо. Незважаючи на кровну спорідненість, їм дозволили повінчатися. Фернандо мав успішний бізнес, і Жанна за своє життя майже не працювала. В основному її життя оберталося навколо їзди на велосипеді, плавання, катання на роликах, гри на фортепіано і відвідування опер. Через кілька років після весілля у них народилася дочка Івонн.

Жанні була уготована нелегка доля. Спочатку в 36–літньому віці померла її донька від пневмонії. Потім, через 10 років, не стало чоловіка. Після пережитого присвятила себе вихованню внука. Він одружився, але не мав дітей. Як це не парадоксально, але Жанна Кальман пережила навіть його — внук загинув в автомобільній катастрофі. Наступного року помер і зять.

При ній 17 разів змінювалися президенти, а Ейфелева вежа будувалася ще за її життя.

Жінка не любила говорити про всі ці втрати і, за її словами, намагалася не думати про них.

Тому продавати свою власність їй довелося самостійно. У 90, не маючи спадкоємців, мадам Кальман підписала угоду на продаж своєї квартири адвокату Андре–Франсуа Рафдоре. Маючи на той час 47 років, він погодився сплачувати щомісячну ренту в розмірі 2500 французьких франків аж до її смерті. Проте вона прожила ще 32 роки і в результаті квартира дісталася сім’ї Раффре більш ніж утричі дорожче. Сам адвокат так і не дожив до цього: він помер у 77-літньом віці, у той час, як Кальман було 120.

Перша жінка, яка курила понад століття

З дитинства Жанна каталася на велосипеді і перестала їздити на ньому тільки в 100–річному віці. У 85 захопилася фехтуванням. Мадам Кальман завжди була елегантною, усміхненою, серйозно нічим не хворіла, хоча з 20 років почала курити. Після 100–літнього ювілею її особистий лікар наполягав, щоб вона кинула згубну звичку. Але жінка саркастично зауважила, що його колеги радили їй те ж саме, але чомусь померли раніше за неї. Кальман занесена в Книгу рекордів Гіннесса як перша жінка, яка курила понад століття.

Жанна Кальман була гурманом, любила смачну їжу, гострі приправи і прянощі. Завжди за столом випивала трохи вина. М’ясо вживала в будь–якому вигляді. Дуже любила часник і овочі. Оливкову олію додавала практично в кожну страву. Кожен день з’їдала по плитці шоколаду.

Жанна володіла імунітетом до всіх життєвих негараздів. Її захистом від неприємностей стали гумор і позитивне мислення.

Жанна Кальман була гурманом, любила смачну їжу, гострі приправи і прянощі. Завжди за столом випивала трохи вина. М’ясо вживала в будь–якому вигляді. Дуже любила часник і овочі.  

Мадам Кальман офіційно отримала титул «Найстаріша нині жива людина на Землі», коли їй було 113 років. Однак незабаром цей титул був відібраний у неї і відданий американці Кері Вайт. Тоді ж вона привернула до себе увагу у зв’язку зі святкуванням 100–річчя відвідин всесвітньо відомим художником Вінсентом Ван Гогом Арля. Кальман стверджувала, що особисто зустрічала його в дитинстві. У 1990 році 115–літня супердовгожителька з’явилася в епізоді канадського фільму про Ван Гога «Вінсент і я» в ролі самої себе. Таким чином вона стала найстарішою людиною, яка знялася в повнометражному фільмі.

Згодом Кальман повернула собі попередній титул після смерті Кері Вайт 1991 року й утримувала його протягом шести літ і шести мі­сяців, що є абсолютним рекордом серед усіх довгожителів. 

17 жовтня 1995–го вона досягла віку 120 років і 238 днів, ставши найстарішою людиною в історії. Ця екстраординарна подія широко висвітлювалася у пресі. Тоді ж про неї зняли документальний фільм.

Звісно, роки змінювали зовнішність. Незмінними залишалися усмішка і вміння по-філософськи ставитися до проблем.
Звісно, роки змінювали зовнішність. Незмінними залишалися усмішка і вміння по-філософськи ставитися до проблем.

 

«У мене всього одна зморшка, і я на ній сиджу»

Секретом довголіття багато хто вважає оливкову олію, яку мадам Кальман завжди вживала не тільки в їжу, а й у косметичних цілях. При дослідженні були враховані її спосіб життя і генетика. Дуже багато її родичів прожили майже 100 років.

Жанна провела все своє життя в Арлі, у звичному для неї навколишньому середовищі. Вона не вживала ліків і не використовувала штучних відновлювальних засобів. Сама довгожителька вважала, що секрет молодості полягає в міцному здоровому шлунку, активному і рухливому способі життя, гуморі й сміху.

У 110 літ жінка переїхала в будинок престарілих. Причиною такого рішення стала пожежа, яку Жанна випадково влаштувала у своїй квартирі, коли готувала їжу. В пансіонаті Кальман і провела решту свого життя. Після смерті цей заклад назвали на її честь.

До 115 років Жанна Кальман перебувала у відмінній фізичній формі, але за місяць до чергового ювілею зламала стегно, впавши зі сходів. Їй довелося перенести дуже складну операцію. І знову, тепер уже як найстаріша пацієнтка, опинилася у Книзі рекордів Гіннесса. Деякий час вона пересувалася на інвалідному візку, але незабаром почала ходити самостійно, хоча це давалось їй нелегко.

До 115 років Жанна Кальман перебувала у відмінній фізичній формі, але за місяць до чергового ювілею зламала стегно, впавши зі сходів. Їй довелося перенести дуже складну операцію. 

У 121 рік Жанна встигла записатися в диску «Господиня планети», де були змішані різні музичні стилі. Після закінчення цієї роботи вона почала себе погано почувати. Лікарі стверджували, що це перевтома, яка може наблизити її смерть.

Незважаючи на те, що перед відходом із життя Кальман уже погано бачила, чула і рухалася, вона до останніх днів перебувала в ясному розумі і зберігала відмінну пам’ять. Могла декламувати вірші, які вчила ще в дитинстві, і легко вирішувала математичні задачі та приклади.

Смерть її не лякала, вона ставилася до неї спокійно. Навіть жартувала, що помре тільки від сміху. Була задоволена своєю зовнішністю, казала: «У мене всього одна зморшка, і я на ній сиджу». Померла Жанна Кальман від старості 4 серпня 1997 року.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel