Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому «хвороба багатих» не шкодує й людей зі скромними статками?

Болять суглоби? Час змінювати харчові вподобання.

umec.com.ua

Чому «хвороба багатих» не шкодує й людей зі скромними статками?

Мова про подагру — ​різновид артриту, що допікає болем, скутістю та запаленням суглобів, і найчастіше вражає великий палець ноги. Раніше цю недугу називали «хворобою королів», оскільки заможні вживали більше м’яса, натурального вина — ​продуктів, що викликають захворювання. Нині ж учені говорять про значне поширення подагри серед усіх верств населення і про інших «винуватців» її появи

«Цілий тиждень нога як у капкані…»

Гострий біль у суглобі великого пальця стопи (іноді — ​у колінному, гомілковостопному або інших) переважно починається вночі. Почервоніння, набряк, підвищується температура тіла, з’являється озноб. Будь-які рухи даються з мукою — ​це результат надлишку сечової кислоти, через що у суглобах формуються її кристали. Гострий період хвороби триває від 3 до 7 днів. Після цього, здається, все минає, але треба чекати нового нападу. Таким чином, виникає хронічний подагричний артрит.

— Майже не їм м’яса, ковбас, нічого копченого, жирного, дружина щоранку готує свіжий натуральний сік із яблук та апельсинів, а подагра все одно мучить. Цілий тиждень нога як у капкані. От і вір у дієти, — ​скаржився 40-річний колега, який помітно накульгував.

До солодкого звикають так само, як і до кокаїну, стверджують учені. Але якщо ви протягом двох тижнів зможете витримати дієту з дуже низьким вмістом фруктози і глюкози — ​це «перезавантажить» систему і стабілізує ваш організм. 

Відповіддю йому може слугувати дослідження американських учених, які з’ясували, що надмірне споживання напоїв, багатих на фруктозу, якраз і провокує напади. Вони встановили зв’язок «фруктоза — ​сечова кислота — ​подагра», проаналізувавши дані, зібрані під час спостереження за майже 79 тисячами хворих упродовж 22 років.

«У людей, які вживали всього одну бляшанку солодкої газованої води або 180 мл апельсинового соку на день, ризик зростав відповідно на 74 відсотки і 41 порівняно з тими, хто рідко пив такі напої», — ​стверджує провідний автор дослідження лікар Хен Чой, доктор медичних наук, професор Медичної школи Бостонського університету.

Ускладнює ситуацію й надмірне вживання цукру, оскільки глюкоза посилює шкідливу дію фруктози, прискорюючи її всмоктування. Зменшити вміст цукру/фруктози в раціоні для деяких людей може бути дуже непростим завданням, адже до солодкого звикають так само, як і до кокаїну, стверджують учені. Але якщо ви протягом двох тижнів зможете витримати дієту з дуже низьким вмістом фруктози і глюкози — ​це «перезавантажить» систему і стабілізує ваш організм.

«Я рекомендую уникати лікарської терапії при подагрі, а також препаратів, спеціально призначених для зниження рівня сечової кислоти, — ​пише Хен Чой. — Навіщо викидати гроші і страждати від побічних ефектів, якщо більшість людей може успішно знизити рівень сечової кислоти, обмеживши споживання фруктози до 25 грамів на день (з усіх джерел)».

Їжте черешні й вишні і навіть «хвостиків» не викидайте

Фруктоза, яка є джерелом номер один калорій у раціоні сучасних людей, окрім подагри, викликає ожиріння, діабет, високий артеріальний тиск, хвороби нирок, серця, печінки. Отже, обмежте вживання солодких напоїв. Замість цього пийте багато чистої води, адже рідина допоможе вивести сечову кислоту з організму. Також важливе значення має відмова від всіх видів цукру і зернових у вашому меню. Стосується це й алкоголю (особливо пива), адже він підвищує рівень сечової кислоти в крові.

Влітку ліками від подагри є черешні й вишні. Запасіться концентрованим вишневим соком. У цих плодах містяться потужні сполуки, які запобігають утворенню сечової кислоти, мають протизапальну дію. Вони також дуже багаті на сполуки йоду (у 100 г вишні міститься його 330 мкг, черешні — ​274, в той час як у лимонах — ​лише 80 мікрограмів). Отож тим, у кого хвора щитоподібна залоза, також потрібно їсти якомога більше черешень та вишень.

І навіть плодоніжки викидати не варто, вони теж містять чимало мікроелементів і навіть частину вітамінів, які є в ягодах. Висушивши «хвостики», зможете готувати лiки для людей iз сечокам’яною хворобою та подагрою, адже такі чаї і настої м’яко розчиняють солі, що призводять до запальних процесів у нирках, сечовому міхурі та суглобах.

Знижують рівень сечової кислоти й утворення кристалів також огірки і капуста броколі, сира морква, селера, зелений чай, мускатний горіх. Майже всі хворі на подагричний артрит страждають від нестачі вітамінів групи В, а також вітаміну С. Тому необхідно в достатній кількості споживати вітаміномісткі продукти і ті, які багаті на кальцієві сполуки, білки (наприклад гарбузове насіння).

І не забувайте, що надмірна вага збільшує ризик виникнення подагри, отож регулярні фізичні вправи допоможуть поліпшити загальний стан здоров’я і зменшать ризик недуги.

Оксана КРАВЧЕНКО


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel