Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла…

У молодій картоплі багато вітамінів С, В і РР, магнію, калію, цинку і заліза.

edabezvreda.ru

Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла…

Навіть діти скажуть, що загадка — про картоплю. Сезон молодої бульби саме у розпалі, можна сповна насолоджуватися цим ароматним гарніром. Щоправда, дехто вважає, що вона найкраща тільки варена. Не сперечатимемося з тим, що це чудова страва. До речі, щоб зберегти її смакові якості, кидайте молоду картоплю не в холодну, а в киплячу воду — так коренеплід не втрачає свого солодкуватого присмаку. Ми ж пропонуємо вам добірку цікавих рецептів, за якими бульбу можна приготувати найрізноманітнішими способами. Не бійтеся експериментувати — вийде дуже смачно!

Щоб їлося на здоров’я

У молодій бульбі значно менше крохмалю, ніж у старій. Зате набагато більше біофлавоноїдів, що зміцнюють стінки кровоносних судин. Втім, смачну незанітрачену картоплю треба вміти вибрати. Запам’ятайте кілька правил:

  • у молодої бульби тоненька шкірка, вона легко лущиться, якщо потерти пальцем;
  • найкраще вибирати середні, маленькі незручно чистити, а великі можуть бути вирощені на хімічних добривах;
  • якщо при натисканні нігтем на картоплину виступає водичка, її поливали хімією;
  • бульба повинна бути цілою, з непошкодженою шкіркою, без плям;
  • якщо трапляються почорнілі картоплини, від них краще відмовитися, адже плями свідчать про наявність фітофторозу (захворювання, яке вражає зсередини);
  • не купуйте позеленілі бульби: в них міститься соланін (отруйна речовина). Якщо вже придбали, то плями акуратно зріжте, а найкраще — такі овочі викинути;
  • молоду картоплю не закуповуйте на кілька тижнів, а якщо залишиться, загорніть у темний пакет і покладіть у місце, куди не потрапляє світло.

 

…з бринзою

Цю страву можна подавати як гарнір до м’яса або споживати як самостійну з кефіром, кислим молоком чи будь–яким овочевим салатом 

 

 Інгредієнти: 600 г картоплі, 4 столові ложки бринзи, 2 столові ложки вершкового масла, зелена цибуля, кріп, сіль за смаком.

Приготування. Бульбу почистити, відварити в підсоленій воді, додавши 1–2 гілочки кропу. Воду відцідити, картоплю викласти на тарілку, посипати тертою бринзою, полити розтопленим маслом, притрусити дрібно нарізаною зеленою цибулею.

 

…запечена з прованськими травами

Яке диво іноді криється в простих рецептах! Мінімум інгредієнтів, мінімум зусиль — а в результаті маєш смачну й ароматну страву. Молода картопля з прованськими травами — один із таких наїдків, які хочеться готувати знов і знов

 

 Інгредієнти: 600–700 г молодої картоплі, 4 ст. л. оливкової олії, 1.5 ч. л. приправи «Прованські трави», по 0,75 ч. л. солі та перцю.

Приготування. Картоплю помити, пошкрябати, більші бульбини розрізати на 4 частини, менші — навпіл. Зсипати в миску, полити оливковою олією і добре перемішати. Потому викласти в один шар на деко, посолити, поперчити і посипати прованськими травами. Бляшку накрити фольгою і поставити в духовку, розігріту до 220 градусів, на 35 хвилин, після чого фольгу зняти і запікати картоплю ще пів години.

 

«Ситна вечеря»

Молода бульба завдяки низькому вмісту крохмалю ідеально підходить для використання в салатах, бо при нарізанні не злипається

 

 Інгредієнти: 500 г молодої картоплі, 200 г зеленої квасолі–шпарагівки, 200 г мисливських ковбасок, жменя оливок без кісточок, сік половини лимона, 1 ст. л. оливкової олії, сіль та чорний мелений перець, зелень — за смаком.

Приготування. Ретельно вимийте картоплю і зваріть її до готовності. Після охолодження наріжте чималими кубиками. Відварену квасолю також покрайте невеликими шматочками. Ковбаски поріжте кружальцями завтовшки 5–7 мм, оливки — на четвертинки. Змішайте всі інгредієнти в салатнику, додайте сіль, перець, лимонний сік, оливкову олію, добре все вимішайте, залиште настоятися на 15 хвилин і подавайте до столу, прикрасивши зеленню.

 

…по-угорськи

Нехай вас не лякає незнайоме слово «шпондер» у переліку інгредієнтів. Такий продукт — не дивина у кожній українській оселі, просто ми називаємо його інакше: підчеревина, грудинка, бекон…

 

 Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 50 г шпондера, 50 г масла, 1 чайна ложка меленого червоного перцю, зелена цибуля, сіль, 1 ч. л. гірчиці в зернах.

Приготування. Картоплю помити, посипати меленим червоним перцем, посолити, залити невеликою кількістю води й варити до готовності. Якщо рідина ще залишилась, злити її. Шпондер дрібно порізати й трохи обсмажити разом із цибулею. В картоплю покласти ложечку гірчиці зернами, струсити, додати цибулю зі шпондером, посипати зеленою цибулькою. Подавати страву гарячою.

 

…печена «в рукаві»

При такому способі запікання продукт зберігає більше поживних речовин, страва має чудовий запах і смак, адже складники взаємно насичуються ароматами і соками. А крім того, як би банально це не звучало, — не треба вимивати деко

 

 Інгредієнти: 1 кг молодої картоплі, 3 чубчики часнику, пучок петрушки та кропу (можна брати й іншу зелень за власними вподобаннями), 3 ст. л. оливкової олії, сіль, чорний перець, кінза — за смаком.

Приготування. Духовку розігрійте до 200°C. Картоплю ретельно вимийте, при необхідності потріть щіточкою, зберігаючи шкірку. Якщо бульба велика, наколіть кожну виделкою у кількох місцях. Часник очистіть і подрібніть у ступці. Зелень посічіть ножем. У глибоку миску влийте оливкову олію, додайте часник, сіль, перець і зелень. Все добре перемішайте. Потім покладіть картоплю і ще раз все ретельно перемішайте, щоб бульба покрилась отриманою сумішшю. Підготуйте рукав для запікання і викладіть туди картоплю із зеленню. Зав'яжіть з обох боків, щоб у ньому залишалося якомога більше повітря. Зробіть у рукаві 2–3 проколи. Помістіть пакунок у розігріту духовку (на решітку або на деко) і запікайте приблизно 50–60 хвилин — залежно від розміру картоплі. Готову страву можна подати, додатково посипавши посіченою зеленню (цікавого аромату додасть кінза) та поливши оливковою олією.

 

Шашлик з молодою картоплею і м’ясом

Такий шашлик можна приготувати не лише на мангалі, а й удома, в духовці

 

 Інгредієнти: 1 кг дрібної молодої картоплі, 500 г курячого або індичого філе, 10 невеликих помідорів, 5 цибулин, 5 ст. л. соєвого соусу, сік 1 лимона, чебрець, базилік, перець мелений.

Приготування. М’ясо нарізати порційними шматками, додати очищену дрібну картоплю, покраяну кільцями цибулю, посипати чебрецем, базиліком, меленим перцем, полити соєвим соусом і соком лимона. Усе перемішати, накрити покришкою і поставити в холодильник на ніч. Якщо картоплю попередньо трохи підварити, то вона швидше запечеться. Нанизати все на шампур, чергуючи м’ясо, картоплю, цибулю, помідори, і запекти.

Telegram Channel