Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
І розцвіла знову  його «Вісімнадцята весна»

Вокальне тріо «Відлуння» у складі Олександра Шепшелея, Івана Якушика, Тараса Гриба.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

І розцвіла знову його «Вісімнадцята весна»

Вийшов диск із піснями Степана Кривенького, який відомий всьому світові своєю «Волинь моя, краса моя», що стала славнем нашого краю

15 вересня Горохівщина засумує, пригадавши, як 27 років тому її огорнула болем звістка про передчасну смерть від важкої хвороби заслуженого працівника культури України, почесного громадянина Волині Степана Кривенького.

Співом свого дітища — народного аматорського хору «Хлібодар», авторськими піснями він прославив на всю державу рідну йому Вільхівку.

Краяни вшанують Степана Федоровича своїми спогадами, бо нема на Горохівщині села, на сцені якого не звучав би його баян, а на фестивалі «Волинь моя, краса моя» пісні композитора заспівають близько 40 колективів поліського краю.

 

Наскільки колеги пам’ятають, цінують цю скромну людину, автора гімну нашого краю «Волинь моя», пісень «Ясени», «Вишиванка», «Журавлі», улюблених і в заокеанських країнах, нещодавно засвідчили наразі ще два твори, для яких у ці дні не перестає дарувати оплески Facebook.

Мало хто знає, що милозвучні пісні Степан Кривенький благословляв у світ, не реєструючи в нотному стані. Цю місію виконали друзі митця після його смерті, готуючи до друку збірку «Волинь моя». Крім тих мотивів, котрі вже облетіли ластівками світ, напевно, настав час й іншим запалювати людські почуття. Що так і буде, мабуть, Степан Федорович знав, коли вишукував у серці слова, в душі — ноти для своїх перлин «Наснилася мені» і «Вісімнадцята весна». Їх часто співали з автором улюбленець горохівської публіки, його друг Микола Гриб і нинішній лобачівський соловейко Олександр Шепшелей, який і став аранжувальником цих двох творів. Тепер їх прикрасило самобутнім виконанням вокальне тріо «Відлуння» у складі Олександра Шепшелея, Тараса Гриба, Івана Якушика.

15 вересня о 13.00 у районному народному домі «Просвіта» міста Горохова – відкриття фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Волинь моя, краса моя».

— Пісні припали до душі, як щось дуже рідне. Уявляв, як Степан Федорович виконує саме ці твори в супроводі баяна. До пісні «Наснилася мені» фонограму зробив кілька років тому. Почувши цими днями її перші акорди, відомий звукорежисер Павло Завада захоплено мовив: «Буде, хлопці, гарна пісня». Чарівна мелодія, прості слова і глибокий зміст — у них люди вбачають геніальність нашого земляка, — не забуде хвилин у студії звукозапису Олександр Шепшелей.

— Як співав, то було легко й гарно, — зізнався Тарас Гриб.

«Вісімнадцята весна» розцвіла голосами талановитого тріо теж в аранжуванні Олександра Шепшелея. Його на одному диханні зробив разом із сином Богданом протягом кількох годин. Обидва не помітили, що закінчили працювати близько другої години ночі. А коли вранці розповів колегам, що музика для «Вісімнадцятої весни» вже готова, ті не здивувалися, а Іван так і сказав: «Ми знали, що за ніч ви придумаєте щось гарне».

…Диск з іншими творами Степана Кривенького кілька днів тому вийшов у світ завдяки фінансовій підтримці з районного бюджету і голови ТзОВ «Городище» Анатолія Никонюка. Зі слів ініціатора звукозапису, начальника відділу культури райдержадміністрації Діни Колесник, у нього ввійшло

19 авторських пісень. У кількох звучить голос самого автора у складі дуету з Людмилою Ващук, квартету — з Миколою Грибом, Миколою Ємчиком, Олександром Корецьким (на жаль, усі вже теж покійні хороші друзі Степана Федоровича). Свій спів упізнають піснелюби колись відомого хору Горохівської ЦРЛ, заснованого у свій час Степаном Кривеньким. Вшановуючи пам’ять митця, його твори натхненно виконали народний аматорський хор «Хлібодар», народний аматорський ансамбль народної пісні «Горохівчанка», квартет Тригубовських, квартет народного аматорського колективу «Надія» Горохівської ТПО УТОС у складі Тамари Мельник, Любові Ткачук, Леоніда Мушита, Олександра Навроцького, народний аматорський колектив профспілок України «Освітянка», народний аматорський ансамбль «Барви осені», ансамбль народної пісні «Родовід» із Каменя–Каширського, інші виконавці. Диск і збірка пісень «Волинь моя» будуть чудовим подарунком на згадку про перший фестиваль «Волинь моя, краса моя» в Горохові його учасникам.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel