Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«СВІДОМІ» разом із юними лучанами заклали Капсулу часу для майбутніх поколінь

Тарас Шкітер зі школярами готують послання для нащадків.

Фото ГР «СВІДОМІ».

«СВІДОМІ» разом із юними лучанами заклали Капсулу часу для майбутніх поколінь

Дістати її планують через 16 літ, коли обласний центр Волині святкуватиме 950-річчя. До акції, приуроченої до Дня міста, долучилися школярі, котрі написали листи та з малюнками, розповівши, яким вони бачать рідний Луцьк у 2035-му

Захід, організований Громадянським Рухом «СВІДОМІ», відбувся на території «СІТІ ПАРКУ» 6 вересня. За словами співзасновника «СВІДОМИХ» Тараса Шкітера, ця акція — це посил на майбутнє, щоб показати учням, що через декілька років саме вони будуватимуть Луцьк.

З його слів, школярі написали близько сотні листів із малюнками, які читали в громадській організації.

«Вони приємні і класні. Діти турбуються про рідне місто, хочуть, щоб тут був сміттєпереробний завод. І це пишуть маленькі школярі! Символічно, що ця акція відбувається у «СІТІ ПАРКУ». Адже Андрій Покровський, засновник Громадянського Руху «СВІДОМІ», розбудував цей захаращений парк і перетворив його в перлину Луцька. Саме тут ми й заклали капсулу як знак того, що діти також розбудовуватимуть місто надалі», — зауважив Тарас Шкітер.

Модерувала акцію Галина Падалко, яка й розповіла учням, що Капсула часу – це послання, призначене для майбутніх поколінь.

«Саме через 16 років наше місто буде святкувати свій ювілей — 950–ліття. Тоді ми цю капсулу відкриємо і перечитаємо, чи всі мрії здійснилися. А нині у мене на вас велика надія. Я переконана, що зараз серед нас стоїть майбутній мер, депутати, чиновники», — звернулася до школярів модераторка.

Я впевнена, що вже через кілька років сортування сміття і така сфера, як екологія, стане для нас темою номер один.

Перед церемонією закладання школярі також озвучили, яким бачать місто у 2035 році.

Так, учениця школи №17 Ірина Пилипчук переконана, що кожен із нас може зробити вагомий внесок для Луцька.

«Я впевнена, що вже через кілька років сортування сміття і така сфера, як екологія, стане для нас темою номер один. Ми зможемо допомогти всій Україні, і в нас буде менше сміттє­звалищ. Також я хочу, щоб для кожного українця наша рідна мова була важливою. Щоб кожен її поважав і любив», — озвучила Ірина.

Думкою щодо розвитку міста поділилася і школярка гімназії №4, голова учнівського самоврядування Юлія Радюк.

«Я спільно зі своїм урядом вважаємо, що через 16 літ Луцьк однозначно стане туристичним. Тому що ми маємо потенціал, але ще не вийшли на європейський рівень. Також нас цікавить екологія, тому має з’явитися сміттєпереробний завод. Ми зробимо все, щоб використання пластику звести до мінімуму. До 2035 року хочемо, щоб у місті діяло хоча б шість молодіжних центрів. Прагнемо, аби молодь стала активніше брати участь у житті Луцька», — поділилася думкою Юлія.

Під час акції переможниця всеукраїнських конкурсів з вокалу, учениця гімназії №14 імені Василя Сухомлинського Ольга Ткаченко виконала музичну композицію. А група діток із дитсадка №7 гуртом виголосили вірш про Луцьк.

Підкорив серця своєю щирістю юний Миколка, який емоційно продекламував поезію Надії Гуменюк:

«Я люблю свій Луцьк чудовий,

Гомін вулиць, дзвін пісень.

Він для мене — світла доля.

Я його — прийдешній день».

Він спільно з іншими дітками та співзасновниками Громадянського Руху «СВІДОМІ» Тарасом Шкітером та Михайлом Находом активно долучився до закладання Капсули часу.

«З багатьма дитячими баченнями у формі листів і малюнків я ознайомився. Там є глобальні речі: літатимуть машини, в Луцьку буде космодром і т. д. Але є й цілком реальні: щоб була велоінфраструктура, аквапарк. Це, безумовно, впроваджуватимуть лучани. Щось утілюватиме влада, щось — бізнес, активні громадяни та ці ж діти, які тут народилися і написали ці побажання», — зазначив Михайло Наход.

Після закладання капсули діти пообіцяли, що обов’язково прийдуть через 16 років, аби побачити, що з дитячих мрій стало реальніс­тю.

Віктор ПЕТРИК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel