Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як боротися  з американським білим метеликом?

Розмах крил метеликів 2,5-3,5 см.

Фото: voldpss.gov.ua

Як боротися з американським білим метеликом?

Цей шкідник нещодавно заполонив місто Рожище

Карантинного шкідника на території Волинської області виявлено вперше. В Україні він пошкоджує понад 250 видів культур, серед яких найулюбленішими є клен, шовковиця, бузина, волоський горіх, вишня, слива, яблуня та інші плодові дерева.

Зазвичай забарвлення метеликів білосніжне, але іноді бувають з чорними або темно–коричневими плямами на крилах.

Кожна самка відкладає, за різними даними, від 300 до майже 2000 яєць. Заляльковується та зимує шкідник у тріщинах під корою дерев, у сухому листі, рослинних рештках, щілинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см). Перші метелики з’являються наприкінці квітня — на початку травня. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки.

Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може подолати 25 — 40 км, в основному за напрямом вітру.

Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може подолати 25 — 40 км, в основному за напрямом вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а їх здатність голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб.

Для боротьби з американським білим метеликом збирають та знищують гусениць та кладки яєць; обрізають гілки з гніздами, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях; очищають дерева від нашарування кори; знищують рослинні рештки; перекопують пристовбурові круги дерев.

Можна також ловити шкідників за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів, обробляти інсектицидами та біопрепаратами.

Наталія ГОРПИНЮК, начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel