Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Не пропустіть початок розсіяного склерозу: перші симптоми

Цю недугу вилікувати неможливо.

Фото із сайту ukr.net.

Не пропустіть початок розсіяного склерозу: перші симптоми

Цю недугу недаремно називають «хворобою молодих» – найчастіше  її діагностують у людей віком від  20 до 50 років

Нічого спільного це хронічне захворювання зі старечою втратою пам’яті не має. Саме слово «склероз» означає рубець – внаслідок зміненої відповіді імунної системи відбувається руйнування клітин власної нервової тканини та заміщення її на рубцеву. А «розсіяний» через те, що йдеться про патологічний процес, поширений по всій нервовій системі.

Ця недуга вражає спинний та головний мозок і має хронічний характер, вилікувати її неможливо. Не є смертельною, але при постійному прогресуванні якість життя пацієнта погіршується.

Не варто ігнорувати ранніх ознак розсіяного склерозу. Помітивши їх, слід звернутися до лікаря

1. Тремор

Тремтіння кінцівок відбувається через пошкодження провідних шляхів рухових нейронів. Людині стає проблематично виконувати навіть найпростіші речі: набирати номер телефону, тримати склянку з водою, застібати ґудзики. 

2. Проблеми з сечовипусканням

80% людей з розсіяним склерозом стикаються з цим симптомом. Якщо кількість рідини, яку ви вживаєте щодня, не змінилася, але ви стали частіше або рідше відвідувати туалет, це повинно насторожити. Особливу увагу слід звернути на раптові спонуки сходити в туалет, нечасте або прискорене сечовипускання, неможливість повністю спорожнити сечовий міхур.

Розсіяний склероз нерідко супроводжують неприємні відчуття в різних частинах тіла, що нагадують удар струмом. Вони можуть виникнути, наприклад, коли ви повертаєте голову, і проходити через будь-яку частину тіла – кінцівки, спину, плечі.

3. Емоційні розлади

Поява депресивних думок, різкі перепади настрою можуть бути обумовлені тим, що захворювання вражає клітини головного мозку, що, у свою чергу, позначається на емоційному тлі людини.

4. Проблеми із зором

Порушення функції зорового аналізатора можуть виникнути раптово і виявлятися в такий спосіб: «мушки» перед очима, розпливчасті обриси предметів, спотворення кольорів, відчуття стороннього тіла в оці, каламутність, одне око бачить добре, друге – погано.

5. Порушення координації

Раптові запаморочення, дивні відчуття під час ходьби, втрата рівноваги мають насторожити.  Якщо ви стали регулярно стикатися з такими неприємностями, слід якомога швидше звернутися до лікаря.

6. Дивні відчуття

Якщо часто німіють, втрачають чутливість кінчики пальців, вам буває важко зрозуміти, холодна чи гаряча вода ллється з крана, рекомендуємо записатися на прийом до фахівця.

7. Дискомфорт у кінцівках

Ви можете відчувати печіння, поколювання, сироти по тілу, стягування шкіри. Подібні відчуття можуть виникати навіть на маленьких ділянках: зап’ясті, стегні, пальці. Багато людей у таких випадках посилаються на те, що просто відсиділи ногу або відлежали руку. Зрозуміло, дискомфорт у кінцівках не завжди свідчить про розсіяний склероз, але якщо такі симптоми проявляються регулярно, не варто закривати на них очі.

8. Порушення мовлення та ковтання

Можуть бути такі проблеми: уповільнення темпу мовлення, зміна голосу, тиха або невиразна вимова. Крім того, у людини з розсіяним склерозом часто виникають складнощі з ковтанням. Замість того, щоб слідувати через стравохід у шлунок, рідина і їжа частково потрапляють у трахею (анатомічне утворення дихальної системи).

9. «Електричні імпульси»

Розсіяний склероз нерідко супроводжують неприємні відчуття в різних частинах тіла, що нагадують удар струмом. Вони можуть виникнути, наприклад, коли ви повертаєте голову, і проходити через будь-яку частину тіла – кінцівки, спину, плечі.

Якщо ви помітили у себе якусь із перерахованих ознак, це ще не означає, що у вас неодмінно розсіяний склероз. Однак, якщо вас регулярно турбують кілька симптомів, не зайвим буде обстежитися у фахівця.

За матеріалами ohlyad-dnya.et.ua.

Реклама Google

Telegram Channel