Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Котилася торба з високого горба»... «кравчучка!»

Поспішайте, бо тепер дорога кожна секунда!

Фото volyn.com.ua.

«Котилася торба з високого горба»... «кравчучка!»

А потім, як пригадуєте, її «перехрестили» на... «кучмовоз»

Друзі, уважно ще раз перечитайте запитання, яке переважну більшість із вас завело у непрохідні лабіринти: нічого надскладного там не було. Тим паче, під рукою ж мали всезнаючого дядька Гугла...

«Гранатобуз із секретом»-10 (2023)

Сьогодні ми заховали фото найзнаменитішого у світі з усіх українців, які носять це прізвище. Хоч в Україні під цією фамілією більш відома інша людина. Асоціативний ряд: «Котилася торба з високого горба...», українська мова, «Пісня та мила, пісня та люба...», учень короля, «цар», судно, люлька, верховний командувач найпотужнішого війська, «моя любов», інші світи, незвичайна точна поезія, особлива машина.

«Моя любов – Україна і математика» – таким було кредо Михайла Кравчука.
«Моя любов – Україна і математика» – таким було кредо Михайла Кравчука.

 Чиє фото знаходиться у гранатобузі?

На жаль, не всі у нас знають, що математик Михайло Кравчук (1892–1942) набагато відоміший у світі за свого земляка по Великій Волині – першого Президента України Леоніда Кравчука (1934–2022). ЮНЕСКО внесло уродженця поліського села Човниця до когорти найвизначніших людей планети ХХІ століття. Уявіть лишень: під час створення першого комп’ютера американець Джон Вінсент Атанасов користувався науковим доробком українця Кравчука! Михайло Пилипович став засновником школи українських конструкторів ракетної та космічної техніки (його учнями були всесвітньо відомі академіки авіаційної і космічної галузей Архип Люлька, Сергій Корольов та Володимир Челомей). Також він усе зробив для створення першого тритомного словника української математичної термінології. Звісно, радянська влада не могла йому пробачити такого патріотизму і замучила генія на Колимі...

 І як мені приємно, що серед учасників нашої вікторини знайшлися ті, хто розпізнав у запитанні постать Михайла Кравчука і надіслав нам правильну відповідь.

Читайте також: «...А дід став на воротях у червоних чоботях та й питається...» (Розумна вікторина).

Під час створення першого комп’ютера американець Джон Вінсент Атанасов користувався науковим доробком українця Михайла Кравчука!

Хто саме відгадав, а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 10 турів, – читайте на на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька ГАРБУЗА (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час оголошувати нове завдання. Поїхали!

«Гранатобуз із секретом»-12 (2023)

Сьогодні ми заховали ключову частину предмета, який має бути у вашій оселі. Принаймні перебував до нещодавньої широко розрекламованої акції.

Давайте його розкладемо на «гвинтики»:
—назва однієї з частин перегукується із найменням території за межами державних кордонів, але без «дигідрогену монооксиду»;
— а інша у множині нагадує популярне до середини 2010-х років всеукраїнське видання з регіональної ознакою – тільки треба закреслити одну букву. А якщо не закреслювати, то його дія нагадує «магніт»;
—інша складова римується зі словом, яке має кілька значень: і «розтелепа», і певний «знак», і «одяг не за розміром», і «вайлуватість»;
—ще одна частина предмета, пов’язаного із всесвітньо відомим лідером, носить назву... черевика.
Не вистачає однієї цікавої детальки, яку ми і заховали. Ми знаємо її у множині як омонім в одній із найпопулярніших українських авторських пісень.

Що знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 5 травня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).
А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

 

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel