Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
І смажать, і тушкують, і варять, і запікають...

Торти бувають не лише десертами, а й закусками. Печінкові також стали популярними.

Фото із сайту osoblyva.com.

І смажать, і тушкують, і варять, і запікають...

І цей перелік далеко не повний, бо ще ж із печінки можна зробити стейки, паштети, ковбаски, салати, оладки, торти, панкейки – усе смакуватиме,  якщо ви вдало вибрали цей субпродукт  і правильно його приготували

Дієтичні печінкові панкейки

Нутриціологиня Ольга Дорош запевняє: у 100 грамах цієї страви – 151 ккал, 16,5 білка, 6,7 жирів та 6,0 вуглеводів

Інгредієнти: 450 г курячої печінки, 1 яйце, 50 г цільнозернового борошна, 1 зубчик часнику, 1 цибулина, 1 ч. л. оливкової олії, сіль і спеції – до смаку.

Приготування. Печінку почистіть від жилок, промийте та замочіть у воді на 30–60 хвилин, а тоді разом із цибулею подрібніть у блендері до однорідного стану. Додайте решту інгредієнтів, вимішайте. Розігрійте сковорідку з антипригарним покриттям та смажте печінкові панкейки без олії.

Салат «Везувій»

Він викладається пластами, має ніжний смак, простий у приготуванні

Інгредієнти: 300 г печінки, 2–3 мариновані огірки, 1 велика цибулина, 1 велика морквина, 3 яйця, 2–3 зубці часнику, 100–150 г твердого сиру, сіль, майонез – за смаком.

Приготування. Печінку помити, відварити до готовності, охолодити. Моркву натерти на великій тертці, цибулю порізати середніми кубиками, обсмажити овочі, додавши трохи олії, до готовності. На дно тарілки викласти натерту на крупній тертці печінку. Посолити, змастити майонезом. Далі – мариновані огірки, потерті на тертці з великими отворами. Третім шаром викласти смажену моркву з цибулею. Часник пропустити через прес, змішати з майонезом і змастити ним цей пласт салату. Яйця натерти на середній тертці, посолити, розрівняти, змазати майонезом. Зверху посипати салат тертим твердим сиром, прикрасити посіченою зеленню і поставити в холодильник на 2–3 години, щоб просочився.

Готуючи печінку, не перетримайте її на вогні, інакше вона стане надто жорсткою, твердою і частково втратить свої цінні властивості.

Закусочний торт із грибами та сиром

Це універсальна і поживна страва. Її можна подавати як до святкового столу, так і в будень

Інгредієнти: для коржів – 0,5 кг печінки (куряча, свиняча або яловича), 0,5 скл. борошна, 2 яйця, 1,5 ч. л. розпушувача, 0,5 ч. л. солі, спеції і прянощі – за смаком; для начинки – 200 г твердого сиру, 0,5 кг грибів, 2 цибулини, спеції – за смаком; для соусу бешамель – 
30 г домашнього (або жирного магазинного) вершкового масла, 0,3 л молока, 1 ст. л. борошна.

Приготування. Варто почати з начинки, щоб до моменту приготування коржів вона встигла схолонути. На розігріту сковорідку висипати нарізані шампіньйони, посолити і підсмажити до готовності. Окремо обсмажити до золотистого кольору дрібно покраяну цибулю. Сир потерти на великій тертці і відставити на деякий час. Наступний етап – соус. У каструлі на попередньо розтопленому маслі підсмажити просіяне борошно, влити молоко і готувати, ретельно помішуючи, доки маса не загусне. Соус посолити, поперчити і збити блендером або міксером. Для приготування млинців очистити печінку від плівки, поpiзати її і залити молоком на 30–40 хвилин. Після цього разом із цибулею  пропустити через м’ясорубку. До цього фаршу додати яйця, борошно, сіль, розпушувач і приправи, добре розмішати.

Отримане тісто викладати ополоником на розігріту сковорідку й обсмажувати з обох боків, як і звичайні млинці. Корж змастити соусом, викласти начинку, накрити наступним млинцем і так доти, поки закінчаться коржі (але не перестарайтеся: надто високий торт незручно їсти). Зверху готову страву можна прикрасити зеленню або свіжими овочами.

Домашня печінкова ковбаса

Її за обидві щоки уплітатимуть навіть ті, хто не любить печінки

Інгредієнти: 500 г печінки, 250 г свинячого сала, 1 головка часнику, 2 великі цибулини, 1 ст. л. крохмалю, 3–4 яйця, 3 ст. л. манної крупи, 100 мл молока, сіль, перець і інші спеції – за смаком, тонкі кишки або штучні оболонки.

Приготування. Підійде будь-яка печінка: свиняча, яловича, куряча. Промийте її та очистіть від плівок, покрайте шматочками і пропустіть через м’ясорубку разом із салом та часником. Цибулю дрібно наріжте й обсмажте на сковороді. Додайте її до фаршу, посоліть, поперчіть, всипте улюблені спеції, крохмаль і манку, вибийте яйця. Ретельно перемішайте, влийте молоко і ще раз добре вимішайте. Заздалегідь підготовлені кишки заповніть фаршем. Варіть ковбасу 40 хвилин на середньому вогні. Або 40 хвилин запікайте її в духовці при 200°С: так вона вийде особливо смачною!

Важливо!

Готуючи печінку, не перетримайте її на вогні, інакше вона стане надто жорсткою, твердою і частково втратить свої цінні властивості.

Користь печінки: правда чи вигадка?

Мабуть, і вам не раз доводилося чути аргументи і за, і проти. Українська нутриціологиня Ольга Дорош 
на своїй сторінці в Instagram виклала 5 найпопулярніших тверджень щодо печінки та обґрунтувала кожне з них. На думку фахівчині, страви із цього субпродукту не тільки смачні, а ще й корисні

1. Невже корисна – це ж орган детоксикації ?​

Через цей орган дійсно виводяться шкідливі речовини і токсини з організму, але річ у тім, що вона не затримує їх у собі. Печінка руйнує токсини до молекул, котрі виходять через вивідну систему.

2. Яка користь від споживання печінки?

У ній міститься багато заліза, вітаміни В12, В9 та А. У 100 грамах печінки – 16-22 грами білка, надзвичайно потрібного для організму. А мідь, що міститься в печінці, відповідає за метаболізм та покращує роботу мозку.

3. Як щодо холестерину?

Холестерин швидше «стрибне» від cпоживання домашніх котлет та солодощів, ніж від яєчних жовтків та печінки.

Порівняйте:
• 100 г курячої печінки = 6,3 г жиру;⁣⁣
• 100 г телячої печінки = 3,3 г жиру;⁣⁣ ⁣⁣
• 100 г вівсяного печива = 14,4 г жиру;⁣⁣
• 100 г пельменів = 12,4 г жиру.⁣⁣

⁣⁣Здоровий організм сам виробляє холестерин. Але коли ви їсте продукти з високим вмістом холестерину, в організмі виробляється його менше, щоб утримати рівновагу‍.

4. Із чим споживати?

Найкраще – з продуктами, що багаті на вітамін С, тобто перцем чилі, жовтим болгарським перцем, сливою, чебрецем, петрушкою, гірчичним шпинатом, капустою, броколі, брюссельською капустою, вишнею. З ягід можна приготувати смачний конфітюр або желе до печінкового паштету, а з овочів зробити корисний гарнір.

5. Що можна приготувати та як їсти?

Печінка чудово смакує як тушкованою, так і смаженою, відвареною. Найчастіше ми звикли готувати з неї паштети, печінкові торти, смажити її до картоплі. Окрім цих відомих та звичних нам страв, можна зробити смачні муси, тушкувати її разом із яблуками або цитрусовими і навіть готувати панкейки.

Реклама Google

Telegram Channel