Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
П’ять основних видів гінекологічних онкозахворювань

Фото: Народна правда.

П’ять основних видів гінекологічних онкозахворювань

Не ігноруйте симптомів

1. Рак шийки матки

Майже всі випадки цієї недуги пов’язані з ураженням вірусом папіломи людини (ВПЛ). Також ВПЛ може бути пов’язаний з іншими типами аногенітального раку, генітальними бородавками, раком піхви, зовнішніх статевих органів. У більшості випадків ВПЛ передається статевим шляхом. Тож своєчасна вакцинація проти ВПЛ та регулярний скринінг на рак шийки матки — ефективний метод запобігання цій недузі.

Симптоми раку шийки матки не завжди виражені, інколи вони починають турбувати жінку вже на пізніх стадіях. Найбільш поширені: кровотеча між менструаціями, після статевого акту; кровотечі в жінок у постменопаузі; дискомфорт під час статевого акту; виділення з піхви з різким запахом, з домішками крові; болі в ділянці малого тазу.

Фактори ризику: інфекція вірусу папіломи людини (ВПЛ), тютюнокуріння і соціально-економічний статус.

2. Рак яєчників

Найчастіше він вражає жінок від 50 років, але іноді трапляється і в молодших вікових категоріях. Його симптоми не завжди легко розпізнати до того часу, поки він не пошириться на малий таз та черевну порожнину.

Серед симптомів раку яєчників можуть бути: здуття живота; швидке відчуття насичення під час їжі; дискомфортні відчуття у малому тазі; часте сечовипускання; закрепи; сильна втома; болі під час статевого акту.

Фактори ризику: вік жінок — від 50 років; наявність у сімейному анамнезі раку яєчників, молочної залози або колоректального раку; замісна гормональна терапія естрогенами, особливо при тривалому прийомі й у великих дозах; надмірна маса тіла, ожиріння; пізні пологи, недоношена вагітність.

3. Рак матки (ендометрію)

Найчастіше трапляється у жінок, які пережили менопаузу. 

Симптоми: вагінальні кровотечі після менопаузи; легка кровотеча та водянисті виділення, які з часом можуть посилюватися; біль у спині, ногах чи в малому тазі.

Фактори ризику: старший вік, зміна балансу жіночих гормонів в організмі, відсутність вагітностей, надмірна маса тіла чи ожиріння, високий рівень інсуліну.

4. Рак вульви

Це — рідкісний вид гінекологічного онкозахворювання. Вульва, яка є зовнішньою частиною жіночих статевих органів, включає отвір піхви, зовнішні губи, внутрішні губи та клітор.

Більшість хворих на рак вульви — це жінки похилого віку, від 65 років. Це захворювання рідко трапляється у жінок віком до 50 років, у яких ще не настала менопауза.

Симптоми: свербіж промежини, статевих губ, який не минає; болісні відчуття в цих ділянках; кров'янисті виділення, зміни стану шкіри — кольору або поява потовщень, наприклад, схожої на бородавку шишки; пекучий біль при сечовипусканні.

Фактори ризику: старший вік; інтраепітеліальна неоплазія (дисплазія), лейкоплакія вульви – поява аномальних і схильних до перетворення на ракові клітин; інфікування певними видами вірусу ВПЛ (16, 18 типи); шкірні захворювання, що вражають вульву, такі як склеротичний лишай; куріння.

5. Рак піхви

На ранніх стадіях рак піхви може не мати жодних ознак. Він рідко зустрічається у жінок до 40 років. 

Фактори ризику: вік від 60 років, ВПЛ-інфекція, перенесена гістеректомія (гінекологічна операція, при якій видаляють матку), рак шийки матки в анамнезі, куріння, ранній початок статевого життя, ВІЛ-інфекція.

Пам’ятайте, що регулярні візити до лікаря, своєчасні медогляди та дотримання рекомендацій щодо здорового способу життя підвищують ефективність лікування та знижують його вартість.

За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Читайте також: У животі волинянки виросла... 20-кілограмова пухлина.

Реклама Google

Telegram Channel