Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Азов» перейняв тактику «вагнерівців»

«росіяни стерли свої кадрові частини в Україні в нуль».

Фото з твітера Андрія БІЛЕЦЬКОГО.

«Азов» перейняв тактику «вагнерівців»

Самі ж росіяни запозичили її в ІДІЛ

Яма краща за окоп

Ця система оборони є вкрай ефективною, і її тепер використовують українські військові. Про це повідомив командир Третьої штурмової бригади, засновник «Азову» та колишній народний депутат Андрій Білецький в інтерв’ю «Українській правді».

За його словами, оборона «вагнерівців» дуже в’язка і складна.

«У Сирії вони взяли за основу ІДІЛівську систему оборони. Замість класичних взводних опорних пунктів, тобто траншей, бліндажів, вона складається з окремих ям, фактично в прямому сенсі слова. Це так звані лисячі нори, ями, які є окремими вогневими точками. Їх дуже багато, вони далеко не всі зайняті. Вони мають дуже велику глибину», – розповів засновник «Азову».

За словами Білецького, таку тактику тепер частково використовують і українські військові в деяких місцях. «Якщо в цій ямі зробити ще в боці діру, загнути буквою Г і ховатися там під час нальотів, нічого не можна з цим зробити абсолютно. Тому з «вагнерами» в обороні було складно, надзвичайно складно», – додав він.

Дві найбільші проблеми, які створює російська армія

Росіяни набагато випереджають українських військових по безпілотних системах оперативно-тактичного класу, що є найбільшою проблемою для ЗСУ. «В першу чергу, я кажу про «Орлан», бо це велика проблема для нас, – зазначає Білецький. – Проблема з багатьох причин – це арткоригування, різні типи розвідки, бо це і комплекс радіоелектронної розвідки. Якісно глушити «Орлан» нам не вдається. Його, безумовно, можна збивати – і Стрілою-10, і, наприклад, більш складними комплексами типу ТОР».

Якщо в цій ямі зробити ще в боці діру, загнути буквою Г і ховатися там під час нальотів, нічого не можна з цим зробити абсолютно. Тому з «вагнерами» в обороні було складно, надзвичайно складно.

За словами Білецького, вдень, вночі інколи у смузі бригади може висіти 11 «Орланів». Це призводить до того, що артилерія ЗСУ не працює, наступ на бронетехніці або якимось серйозними групами, взводами неможливий.

«Я мав досвід використання майже всіх типів західних зразків БПЛА та «Лелеки» (українська розробка. – Ред.). Безумовно, «Орлан» ефективніший», – підкреслив командир Третьої штурмової бригади.

Ще одною проблемою він назвав «Ланцет», який росіяни активно використовують і на який теж поки що нормальної протидії не знайдено. Абсолютна більшість артилерійських систем вражаються «Ланцетом» – за словами Білецького, це дешево, достатньо високоточно. Він додав, що окупанти оцінюють приблизно до третини вильотів як успішні.

Водночас засновник «Азову» каже, що ЗСУ сильніші у контролі безпосередньо лінії бойового зіткнення. Це досягається великою кількістю «мавіків» за рахунок волонтерів.

Севгіль МУСАЄВА, pravda.com.ua.

Реклама Google

Telegram Channel