Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Що робити, щоб картопля гарно збереглася до весни

Фото: Фейсбук.

Що робити, щоб картопля гарно збереглася до весни

Однією з необхідних умов для хорошої лежкості бульби є відсутність світла. Тому її опускають у закритий льох, підвал, траншею, яму

Перед завантаженням продукції льохи і підвали очищають, просушують і дезінфікують розчином вапна (2,5 кг вапна і 100 г мідного купоросу на 10 л води). На зиму картоплю засипають у ящики або засіки.

Під час зберігання в засіках верхній шар бульб часто вкривається вологою плівкою, внаслідок чого починається загнивання. Аби цього не допустити, зверху на картоплю кладуть шар буряків або обпудрюють крейдою. Ефективний спосіб запобігання запотіванню – зберігання бульб у невеликих ящиках, складених у штабелі. Не варто змішувати сорти, оскільки вони мають різну лежкість.

Можна зберігати картоплю і в ямі. Її копають завглибшки 1,5 м і завширшки 2 м. На піщаних ґрунтах стінки зміцнюють обаполом чи дошками. Бульби засипають шаром близько метра, а зверху на 10 см присипають піском, потім землею, створюючи над ямою горбок заввишки 10–15 см.

Після настання холодів яму утеплюють (листям, торфом, соломою, гноєм). Укриття має заходити за краї ями на метр. У такій схованці бульби не проростають і добре зберігаються до весни без вентиляції. За сильних морозів шар утеплювального укриття збільшують удвічі.

Читайте також: Цієї ночі годинники переведуть на зимовий час.

Реклама Google

Telegram Channel