Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Після відмови священника ховати воїна, парафія села перейшла до ПЦУ

Дмитро Клим загинув внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу ще 18 лютого 2023 року на Бахмутському напрямку, але і після смерті допоміг Україні і своїм землякам.

Фото із сайту molbuk.ua.

Після відмови священника ховати воїна, парафія села перейшла до ПЦУ

Це сталось у Виженці Вижницького району Чернівецької області

Парафія ухвалила таке рішення після того, як священник упц мп не впустив до церкви відспівати загиблого військового Дмитра Клима.

У селі Виженка є два храми – Івана Сучавського (ПЦУ) та Святого Миколая, який належав до упц мп. Родичі загиблого військового, який рік вважався зниклим безвісти, планували поминальне богослужіння в Миколаївській церкві, яка поруч із місцевим кладовищем і до якої раніше ходив загиблий. Однак богослужіння довелося провести на вулиці.

«Коли священник цього храму упц мп відмовився відкрити його, аби відспівати загиблого воїна Дмитра Клима, парафіяни обурилися і вирішили: в їхньому селі не буде московської церкви, яка є «кагебістською» структурою орди, яка напала на Україну. Вирішили – і зробили!», – розповіла у дописі Світлана Масловська.

Чернівецько-Буковинська єпархія упц мп, до якої належить храм, заперечила інформацію, що священник відмовився відкривати двері церкви. Там зазначили, що дружина покійного повідомила настоятелю, що хоче відспівати його у цьому храмі, але щоб обряд провели священники ПЦУ. Він не заперечив, але в день похорону поїхав із села і сказав, що йому не повідомили про дату. У цьому повідомленні єпархія упц мп взяла в лапки слово «священники», коли говорила про ПЦУ, і зазначила, що їхньою метою було «підняти хвилю обурення місцевого населення проти священника УПЦ і спровокувати захоплення храму».

23 березня відбулися збори релігійної громади  Миколаївського храму і одноголосно – 237 голосами «за» –парафія перейшла до ПЦУ. Хто буде новим настоятелем церкви, поки не повідомляють.

Василь КІT.

Читайте також: 7 квітня – Благовірного гетьмана Петра, якого канонізувала ПЦУ.

Реклама Google

Telegram Channel