Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Пілота Кузьмінова показово розстріляли з пістолета Макарова

Убивці Максима Кузьмінова, замітаючи сліди, свою машину спалили.

Фото із сайту asg.net.ua.

Пілота Кузьмінова показово розстріляли з пістолета Макарова

Убивці «хотіли залишити послання від путіна»

Передісторія:

23 серпня 2023 року стало відомо, що гелікоптер Мі-8 Збройних сил росії опинився в Україні внаслідок спецоперації. Пілотом Мі-8 був 28-річний Максим Кузьмінов. Він отримав винагороду від української влади – 500 тисяч доларів у гривневому еквіваленті.

Проте уже 19 лютого 2024-го українська військова розвідка підтвердила, що Максима Кузьмінова знайшли мертвим в Іспанії.

У цей же час директор служби зовнішньої розвідки росії Сергій Наришкін назвав його зрадником і додав, що той «став моральним трупом уже в той момент, коли планував свій брудний і страшний злочин».

«Я знайду тебе, я вб’ю тебе, я переїду тебе і принижу тебе»

Російського пілота Максима Кузьмінова, який перегнав в Україну вертоліт, вбили в Іспанії 6 кулями з радянського пістолета Макарова. Про це написало видання The New York Times із посиланням на джерела в іспанських слідчих органах.

Як пише видання, вбивці Кузьмінова «хотіли залишити послання».

«Це було очевидно для іспанських слідчих ще до того, як вони з’ясували, ким він був. Мало того, що вбивці шість разів вистрілили в нього на парковці на півдні Іспанії, вони ще й переїхали його тіло своєю машиною. Вони також залишили важливий, на думку слідчих, ключ до встановлення їхньої особи: гільзи від 9-міліметрових патронів до пістолета Макарова – стандартного боєприпасу колишнього комуністичного блоку», – йдеться у тексті.

Незважаючи на те, що в нього влучили шість куль, більшість з яких потрапили в тулуб, експілот встиг пробігти невелику відстань, перш ніж впав на пандус.

«Це було чітке послання: «Я знайду тебе, я вб’ю тебе, я переїду тебе і принижу тебе», – цитує  The New York Times високопосадовця іспанської Цивільної гвардії.

Видання описує обставини вбивства. Вранці 13 лютого білий Hyundai Tucson заїхав у гараж під багатоквартирним будинком Кузьмінова і припаркувався на порожньому місці між ліфтами, якими користуються мешканці, і пандусом, що веде на вулицю. За словами старшого офіцера Цивільної гвардії, двоє чоловіків чекали там кілька годин.

Близько 16:20 Кузьмінов заїхав у гараж, припаркувався і почав йти до ліфтів. Коли він проходив перед білим «Хюндаєм», двоє нападників вийшли з авто, покликали Кузьмінова – і відкрили вогонь. Незважаючи на те, що в нього влучили шість куль, більшість з яких потрапили в тулуб, експілот встиг пробігти невелику відстань, перш ніж впав на пандус.

Двоє вбивць повернулися в машину і переїхали тіло Кузьмінова, а потім рушили геть. Спалений автомобіль був знайдений за кілька миль від місця злочину.

«Вів нерозбірливий спосіб життя і проїдав у барах гроші за винагороду...»

Фахівцям знадобився тиждень, щоб визначити марку і модель автомобіля і встановити, що він був викрадений за два дні до вбивства в місті Мурсія, розташованому приблизно за годину їзди.

Спеціальний підрозділ Цивільної гвардії проводить розслідування в умовах суворої секретності. Влада публічно не підтвердила, що Кузьмінов був убитий.

Високопосадовець Цивільної гвардії розповів, що в Іспанії Кузьмінов вів «нерозбірливе життя», відвідував бари, популярні серед російської та української публіки, проїдаючи гроші, отримані від української держави. Він пересувався містом Вільяхойоса на чорному «Мерседесі» S-класу.

Високопоставлені представники поліції на умовах анонімності заявили, що вбивство мало ознаки подібних атак, пов’язаних із кремлем, включаючи вбивство колишнього командира чеченських повстанців у Берліні в 2019 році і отруєння колишнього російського військового розвідника Сергія Скрипаля в Солсбері у 2018 році.

«В Іспанії нечасто трапляються випадки, коли в когось стріляють з великою кількістю боєприпасів. Це ознаки, які вказують на організовану злочинність, на злочинну організацію, на професіоналів», – сказав начальник поліції Вільяхойоси Пепе Альварес.

Як пише видання, вбивство Кузьмінова викликало побоювання, що європейські шпигунські мережі росії продовжують діяти і націлені на ворогів кремля, незважаючи на узгоджені зусилля з їх ліквідації після вторгнення путіна в Україну в 2022 році.

The New York Times зазначає, що українські високопосадовці побоюються, що вбивство Кузьмінова може відлякати інших від наслідування його прикладу.

«Хто після цього з нами співпрацюватиме?.. росія буде інтенсивно поширювати пропаганду (вони вже це роблять) про те, що вони знайдуть усіх зрадників. Це – приховане послання іншим громадянам росії, особливо військовослужбовцям, що «ми знайдемо вас, якщо ви нас зрадите», – сказав один з високопосадовців.

На місці злочину виявили гільзи від 9-міліметрових патронів до «Макарова» – стандартного боєприпасу колишнього комуністичного блоку.
На місці злочину виявили гільзи від 9-міліметрових патронів до «Макарова» – стандартного боєприпасу колишнього комуністичного блоку. 
Telegram Channel