Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Євросолідарність» вимагає скасувати 100% бронь для силовиків

«Ці люди як правило мають військову підготовку і повинні йти на рівних захищати Україну».

Фотоколаж із сайту 24tv.ua.

«Євросолідарність» вимагає скасувати 100% бронь для силовиків

Також депутати будуть ініціювати зміни до закону про мобілізацію, щоб чітко були прописані терміни служби – 36 місяців

Такі пропозиції спрямовані на посилення мотивації для захисників України, адже на фронті дуже важка ситуація, заявила народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко.

«Якщо уряд кілька разів обіцяв військовим, що мобілізація має базуватися не тільки на примусі, а й на мотивації, головним мотиваційним принципом є право військовослужбовців на звільнення з військової служби. Уряд обіцяв 36 місяців, і ми вважаємо, що варто негайно зафіксувати в законі цю норму. Навіть в проголосованому і підписаному Зеленським законі є така фраза в прикінцевих положеннях, що протягом 8 місяців ці ініціативи будуть розроблені», – констатує депутатка.

За словами Геращенко, термін служби має бути чітко зафіксований у законодавстві, а остаточне рішення має приймати Головнокомандувач ЗСУ  залежно від ситуації на фронті.

«Ми ініціюємо термін у 36 місяців, а Головком має право вирішувати. Якщо ситуація на фронті дійсно потребує іншого строку перебування наших військовослужбовців на фронті – 48 місяців, але має бути зафіксована дуже чітка норма служби і право звільнення після цього терміну з військової служби. Це – насправді головний мотиваційний чинник для нової мобілізації, – зазначає Ірина Геращенко. – Людина, яка йде віддавати енергію, життя, здоров’я, сили для захисту країни, повинна розуміти, коли вона матиме право на звільнення від військової служби».

«Коли ми говоримо про справедливість мобілізації, не може бути такого, що у певних сферах, зокрема, сільському господарстві, на інших напрямках мобілізують всіх людей, але є такі «касти недоторканних», до яких належать сьогодні силові структури, прокурори, БЕБ, ДБР, де бронь – 100%. Ми вважаємо це неправильним. Ці люди як правило мають військову підготовку і повинні йти на рівних захищати Україну. Ми пропонуємо встановити бронь для силових структур на рівні 50%,  як  це є для держслужби», – також пропонує Геращенко. 

Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: Залужний уперше за довгий час засвітився на фото.

Реклама Google

Telegram Channel