Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Був образ волинського кіноаматора «Боба» Ревенка  на стіні – і нема…

Як Литвин Ревенка малював (1986 рік).

Фото з архіву НАК «Волинь».

Був образ волинського кіноаматора «Боба» Ревенка на стіні – і нема…

Чи законно знищили мурал із зображенням найвідомішого кіноаматора нашого краю Бориса Ревенка – відповідь дадуть відповідні органи. Я ж свою розповідь про цей кричущий факт хочу розпочати із… теплого спогаду, що пов’язаний із мистецтвом живопису

У художніх творів, як, власне, у їхніх авторів і героїв, є власні історичні віхи. Нещодавно я почула історію, як у 1986 році волинський художник Леонід Литвин зобразив на полотні знаного кінооператора Бориса Ревенка.
Автору тоді було 43, а його натурнику – 49. Цікаво, що свого часу обидва пізнали працю й романтику під час морських мандрів. Саме там Борис Павлович отримав позивний «БоП» (на волинській суші друзі й колеги переінакшили в «Боб». – Авт.).

Щодо картини, то її вже 38 літ зберігають у Народній аматорській кіностудії «Волинь». І дуже добре, що портрет Бориса Павловича вцілів після її пограбування у 2017-му... 

Леонід Єгорович, побачивши архівну світлину, пригадав історію створення цієї роботи:

– Прийшов із етюдником у студію. Бориса намалював за три чи то чотири сеанси (по дві години кожен). Спочатку вугіллям на полотні навів контури, а потім – олійними фарбами саме зображення. Він заплатив мені якісь гроші «совєцькії», і ми пішли й трохи «замочили» портрет,– пригадав з усмішкою Леонід Литвин.

Зараз йому – 81. А Борису Ревенку 25 квітня було б 87…  

Щоб нові власники, якщо таки мають на це право, довели до ладу зовнішню стіну будинку, аби надалі її ніхто не «рухав».

Друг-художник згадує його сьогодні як людину енергійну, романтичну, веселу, доброзичливу, відкриту. Дуже шкодує, що Бориса Павловича майже дев’ять років немає з нами.

– Це була така глиба! – каже з сумом Леонід Єгорович. – А скільком людям він прищепив любов до кінематографа…

До речі, авторка цих рядків, багаторічна аматорка студії, уже 5 років уболіває за те, аби в Луцьку з’явилася вулиця Ревенка. А цими днями, на прохання колег, коментувала знищення стінопису із його зображенням у самісінькому центрі міста, поблизу кіностудії «Волинь», яку він 40 літ невтомно очолював. 

Символічно, що Борис Павлович був і багаторічним читачем та другом  нашої газети з однойменною назвою. Тож редакція «Волині» готова дієво підтримати автора цієї роботи, яка й року там не пробула, – луцького художника Юрія Чайку – в його прагненні відновити мурал із Ревенком.

Аби тільки місцеві владці, за допомогою небайдужих медійників, до кінця з’ясували, чи законним є переоблаштування житлового приміщення в самісінькому центрі Луцька (квартири №25 на проспекті Волі, 3) під комерційний об’єкт. І щоб нові власники, якщо таки мають на це право, довели до ладу зовнішню стіну будинку, аби надалі її ніхто не «рухав». Як, власне, і сусідню, на якій ще 2017-го встановлено меморіальну дошку заслуженому працівнику культури України та непересічному жерцю «десятої музи» Борису Ревенку, який виховав не одне покоління волинських кіноаматорів і професіоналів цієї справи. 

Від стінопису залишилося тільки… крило (9 квітня 2024 року).
Від стінопису залишилося тільки… крило (9 квітня 2024 року). 
У кіностудії й досі дбайливо зберігають картину Леоніда Литвина (2024 рік).
У кіностудії й досі дбайливо зберігають картину Леоніда Литвина (2024 рік). 
Автор муралу з Ревенком – художник Юрій Чайка – біля готової роботи (16 червня 2023 року).
Автор муралу з Ревенком – художник Юрій Чайка – біля готової роботи (16 червня 2023 року). 
Telegram Channel