Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Автор «Книги рекордів Волині» розповів про цьогорічне диво в Поліському краї

«Не сумуйте, сади, не сумуйте уранці за цвітом, так буває завжди, як весна покохається з літом...» (Олександр БОГАЧУК). Хоч до літа ще – пів весни.

Фото Петра КРАВЧУКА.

Автор «Книги рекордів Волині» розповів про цьогорічне диво в Поліському краї

Так рано у нас ще не цвіли вишні, черешні та яблуні!

Я із 1987 року веду фенологічні спостереження, записую дати початку цвітіння дерев та кущів у Любешеві. Тобто ось уже 37 років поспіль. За моїми спостереженнями, цієї весни найраніше зацвіли серед фруктових дерев вишні, черешні та яблуні. А серед декоративних кущів – ще й кизил, бузок та сакура.

Вишні, черешні, а також сакура у нашому саду одночасно розквітли ще 10 квітня. Так рано вишні на Волині, переконаний, ще ніколи не зацвітали! Адже навіть у 1990 році (тоді найраніше зацвіли всі плодові дерева на Волині) вишні розквітли на чотири дні пізніше – 14 квітня.

Яблуні вкрилися рожевим цвітом також дуже рано – 14 квітня (1990 року – 18 квітня).

Бузок (білий) також зацвів аж надто зарано: разом із яблунями, 14 квітня. До цього рекордно рано він розквітав 27 квітня у 2000 році, тобто аж на 13 днів пізніше від теперішнього цвітіння.

Напевно, що цієї весни раніше зацвіте й каштан (у 2000 році то було 25 квітня). Зазвичай він випускає свої неповторні «білі свічечки» у середині травня.

 Через високу температуру повітря скоротилася тривалість цвітіння дерев, а отже – і їхнього запилення. Це, напевно, призведе до зменшення врожайності.       

Варто зазначити, що я живу над рікою Стохід (а від ріки та заплави віє прохолодою), тому цвітіння на нашій вулиці відбувається на день, а інколи й на два-три дні пізніше, ніж на центральній вулиці селища. Як дату цвітіння реєструю не початок розквіту, коли на дереві з сонячної сторони або біля стіни будівлі розпускаються перші квіточки, а дату, коли дерево зацвіло повністю.

Причина нинішнього аж надто раннього цвітіння – аномально тепла погода. Адже лютий був найтеплішим за всі роки метеорологічних спостережень на Волині. Також надзвичайно теплим був кінець березня і початок квітня. Метеорологи зафіксували чотири поспіль рекордно теплі дні. А згодом 9 та 10 квітня було зареєстровано ще два температурні рекорди: повітря у ці дні у Любешеві прогрівалося до 27 градусів тепла. Було значно перевершено попередні рекордні показники, які фіксували 57 і навіть 75 років тому! Весною в такі дні буяло справжнє тепле літечко з таким гарним синім небом! Це й призвело до того, що тепер одночасно цвітуть усі плодові дерева: сливи, груші, вишні, черешні та яблуні. Лише недавно перецвіли абрикоси, персики і осипалися пелюстки в аличі. До речі, абрикос повністю зацвів 1 квітня всього за один день. Та довго нормально цвісти і запилюватися йому не довелося, адже вже під вечір наступного дня лив сильний дощ, а вітрюган обривав намоклі пелюстки квітів. Тому й не видно тепер зав’язі. А ще ж так гарно квітнуть бузок, форзиція, айва й така популярна тепер сакура (вона зацвіла майже на місяць раніше, ніж минулого року).

Таке буяння весни, коли одночасно рясно «стають під вельон» майже всі фруктові дерева, декоративні кущі та квіти, буває не часто. Воно радує, виглядає по-святковому гарно й так приємно пахне! Та чомусь не видно бджіл – добре, якщо біля дерева побачиш одну-дві бджілки. До того ж через високу температуру повітря скоротилася тривалість цвітіння дерев, а отже – і їхнього запилення. Це, напевно, призведе до зменшення врожайності.

Є й ще одна небезпека – можливі квітневі заморозки через похолодання, яке насувається зі Скандинавії.

Селище Любешів.

Петро КРАВЧУК, автор «Книги рекордів природи» та «Книги рекордів Волині»

Читайте також: «Яку пенсію можна буде отримати з зарплатою 10 тисяч гривень».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel