Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
І Леонардо Ді Капріо — «з Україною в серці»

Омріяний «Оскар» актор отримав за роль у фільмі «Легенда Г`ю Гласса».

Волинь-нова

І Леонардо Ді Капріо — «з Україною в серці»

Один із найзнаменитіших акторів зізнався, що він на чверть — ​наш земляк, а його бабуся — корінна одеситка

Олена Смирнова навчила внука бути сильним

14 «Оскарів», 87 нагород, 48 номінацій, 11 премій Американської академії кіномистецтва, касові збори, які перевищують позначку два мільярди, мільйони переглядів та море пролитих сліз. Це все — про фільм «Титанік», який не залишає нікого байдужим навіть сьогодні. Леонардо Ді Капріо є безперечною зіркою цієї картини, через яку став справжнім серцеїдом. Його життя — ​калейдоскоп: численні романи, благодійні акції, захист тварин і допомога нужденним. Своїм успіхам він завдячує українській бабусі, яка навчила його бути сильним.
Її звали Олена Степанівна Смирнова. Після Жовтневої революції вона разом із батьками виїхала до Німеччини. Там її охрестили іменем Хелен. Вийшла заміж за німця і взяла прізвище Іденбиркен. Під час Другої світової війни емігрувати з країни було неможливо. Мама Леонардо Ірмелін народилась в
1943 ро­­­­­ці в бомбосховищі під час авіанападу. Згодом подружжя все-таки перебралося до США, а назад повернулося лише в 1985-му.

По дорозі на майданчик я бачив підлітків, які розгортали поли пальта, а там усередині були сотні шприців. Дуже їх боявся. Жив у голлівудському гетто…

11 листопада 1974 року народився Леонардо, Хелен виховувала внука з перших днів. Історія його життя почалась у німецькому містечку Ор-Еркеншвике, де жила бабуся. Про неї у знаменитості залишилися тільки найкращі спогади.

«Олена Степанівна мала сильний характер. Вона була вкрай вольовою і впертою жінкою. Ніякі труднощі не могли налякати людину, яка пережила в молодості стільки випробувань» — ​так говорить про свою бабусю відомий актор. Навіть коли Ді Капріо здобув всесвітню славу, він ні на хвилину не забував про рідну людину і залюбки проводив з нею час. На жаль, Олена Степанівна у 2008-му залишила цей світ. Їй було 93 роки.

Ім’я для свого сина Ірмелін обрала не випадково. Будучи вагітною, вона любувалась роботою Леонардо да Вінчі у Флоренції в галереї Уффіці, і відчула, як в утробі штовхається її дитина. «Невже у малюка є свій погляд на мистецтво?» — ​подумала вона. І вирішила: якщо народиться хлопчик, назве його Леонардо.

«Стану актором і виб’юся зі злиднів»

«Ми жили дуже бідно в незатишному районі Лос-Анджелеса, — ​згадуватиме з часом Лео. — ​По дорозі на майданчик я бачив підлітків, які розгортали поли пальта, а там усередині були сотні шприців. Дуже їх боявся. Жив у голлівудському гетто… Нашими сусідами були повії і наркомани, але мама зуміла дати мені чудову освіту, записавши в найкращу школу в місті».

Задовго до того, як його голубі очі і світле волосся почали полонити жіночі серця в усьому світі, він був незграбним підлітком. Майбутню зірку недолюблювали однокласники. А потім відбулась подія, яка назавжди змінила життя маленького Леонардо. Його зведеного брата Адама запросили на кастинг для реклами кукурудзяних пластівців. За першим роликом були інші, і скоро в кишені дванадцятирічної дитини лежав чек на п’ятдесят тисяч доларів. Лео був вражений. Із того моменту він вирішив, що стане актором і виб’ється зі злиднів. Спочатку його запам’ятали, як хлопчика із реклами жуйок. Зйомки «Нових пригод Лессі» почались у
1989 році, і завдяки цьому серіалу юнак потрапив на телебачення. Згодом він із матір’ю переїхав    у благополучний район Лос-Анджелеса. А після головної ролі у легендарній кінострічці «Титанік» (1997) про нього заговорив увесь світ.

«Я плакав і вмирав від страху»

Про зйомки цього фільму-катастрофи Лео згадує емоційно: «Я сидів на гідравлічній платформі, до якої нас із Кейт прив’язували страхувальними ременями. Навколо було двадцять підйомників, повсюди прожектори, а камера націлена просто мені в обличчя. І я думав: «Боже, де я?» Під нами внизу літали люди на канатах, падали каскадери. А нам доводилось читати текст за сценарієм. Це було безумство — ​я просто вмирав від страху. Не витримував і плакав. Це найтяжчі зйомки в моєму житті. Вони тривали півроку, ми працювали в екстремальних умовах, граючи дуже важкі сцени на воді».

«Титанік» назавжди залишиться однією з кращих картин світового кіно. І найбільше тішить те, що в ній ключову роль відіграє людина з українським корінням, яка зуміла підкорити Голлівуд.

А свій особистий «Оскар» Леонардо Ді Капріо отримав за фільм «Легенда Г’ю Гласса» (2016), що розповідає про колоніста, який стає на шлях помсти — проти тих, хто залишив його помирати після сутички з ведмедем. Актор каже, що йшов до цієї мрії все життя. Хоча йому зараз лише 43 роки і не виключено, що нові «Оскари» в нього ще будуть.

Власта КРИМСЬКА

Telegram Channel