Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Першим тренером Вейна Грецкі була... його бабуся-українка! (Відео)

У найближчому майбутньому його рекордів ніхто не поб’є.

Фото із сайту sportarena.com

Першим тренером Вейна Грецкі була... його бабуся-українка! (Відео)

А справжнє прізвище легендарного канадійського хокеїста навіть не Грецький, а Грицько?

26 січня Вейн Дуглас Грецкі відсвяткував своє 57-річчя. Проте він лишається так само струнким і підтягнутим чоловіком, а його білозубій усмішці заздрять найзірковіші актори Голлівуду. Протягом своєї кар’єри гравця він не просто переписав мало не всі рекорди Національної хокейної ліги (НХЛ) – а й зробив їх фактично недосяжними. Зрештою, він змінив уявлення світу про хокей, довівши, що ця гра може бути не просто лютим протистоянням «боксерів на ковзанах», а витонченим і дивовижним мистецтвом. Його прізвисько звучить не як «Страшний», «Влучний» чи «Вправний». Воно значно лаконічніше і промовистіше – «Великий». Але всього цього ніколи б не було… якби не ненька Україна. Адже у найвеличнішого гравця в історії хокею Вейна Грецкі-Грицька – глибоке українське коріння!

Іноді числа бувають промовистішими за слова. Будь-який альпініст, побачивши комбінацію «8848», скаже: це висота Евереста! Натомість закохана у хокей людина, уздрівши «2857» (навіть якщо це буде цінник у магазині побутової техніки!), неодмінно подумає: та це ж кількість очок, набраних Вейном Грецкі у регулярних чемпіо­натах НХЛ! За цим бомбардирським ужинком (сумою голів і передач) Вейнові не те що немає рівних (жоден із «переслідувачів» не спромігся набрати і 2000 очок) – їх навіть ніколи не буде! Ну, хіба в хокеї змінять правила! Скажімо, вдвічі збільшать площу воріт або продовжать тривалість поєдинку — з трьох  до семи періодів…

Звідкіля така категоричність? Міркуйте самі. 2017-го Коннор Макдевід став кращим бомбардиром регулярного чемпіонату НХЛ, набравши рівно 100 очок. 2016-го Патрік Кейн виборов звання кращого, набравши 106. 2015-го Джеймі Бенну для цього «вистачило» 87 очок. А тепер порівняйте, з якою кількість голів і передач вигравав звання кращого бомбардира Вейн Грецкі: 1982 – 212, 1984 – 205, 1985 – 208, 1986 – 215!!! Саме тому число «2857» вважається в хокеї таким магічним і таким недосяжним.

Дивовижно, але якби Вейн у регулярних чемпіонатах не закинув жодної шайби (а він їх закинув 894 – більше, ніж будь-хто інший!)… усе одно був би кращим бомбардиром в історії! Адже зробив 1963 гольові передачі – це більше, ніж сума голів і пасів у будь-якого іншого хокеїста!

Були спроби «записати» хокейну зірку в «білоруси» і навіть (прости Господи!)… в «московити» (мовляв, була ж Російська імперія)! Але ці нісенітниці рішуче спростував сам Вейн Грецкі, підтримавши рідну серцю Україну в часи Революції гідності та початку російської агресії.

Загалом Вейн Грецкі 10 разів виборював Трофей Арта Росса (або «Арт Росс Трофі»), який вручається якраз найкращому бомбардирові регулярного чемпіонату. Дев’ять разів йому вручали Пам’ятний трофей Гарта (або «Гарт Трофі») – відзнаку найціннішому гравцеві регулярного чемпіонату (тут не рахують статистичні показники, а проводять експертне опитування).

Окрім сили-силенної індивідуальних нагород (ми згадали лише найпрестижніші), доля зовсім не обділила Грецкі й командними. У складі «Едмонтон Ойлерз» він чотири рази піднімав над головою найбільшу хокейну «святиню» – Кубок Стенлі (1984, 1985, 1987, 1988).

Цікаво, що навіть зараз – коли «зоряні» часи «нафтовиків» лишилися далеко позаду – мільйони людей по всьому світу (особисто знаю кількох таких в Україні!) щиро вболівають саме за «Едмонтон» – адже за цей клуб свої найкращі сезони провів «Великий»! Годі й казати, що 99-й номер у цьому клубі назавжди виведений із використання – він належить лише Вейну Грецкі…

А починалася вся ця історія ще на початку ХХ століття, коли селянин із Берестейщини (українського етнокультурного регіону, частини Великої Волині, який за радянських часів волею комуністичних вождів «дістався» білорусам, а його «столиця» – стародавнє українське Берестя – було перейменоване на Брест) Терентій Лаврентійович Грецький разом із дружиною Ганною та дітьми вирішив гайнути за океан. До речі, відверто дивне прізвище Грецький пояснюється буцімто… звичайною помилкою писаря, котрий у чудернацький спосіб перекрутив ім’я чоловіка, який насправді звався Терентієм Грицьком…

Хай там як, Ганя Канаду не вподобала, тож підбивала Терентія повертатися назад. «Відмучившись» за океаном сім років, вона зрештою не витерпіла, сіла з дітьми на великий корабель – й подалася на рідну землю.
Терентій, кажуть, сумував не надто довго. Чоловік закохався в «рідну душу» – українку Марію, яка була родом із Підгайців (нині це Тернопільська область). Рідною мовою в їхній родині завжди була українська! Згодом у них почали народжуватися діти. А коли вже «пішли» онуки, радості діда Терентія та баби Марії не було меж!

До речі, саме вона, бабця Марія Грициха – українка з Підгайців – прищепила маленькому Вейнові любов до хокею і стала… його першим тренером! Навіть збереглося родинне аматорське відео, на якому вони удвох «ганяють шайбу» в кімнаті! Марія – сидячи з ключкою на дивані, Вейн – бігаючи килимом перед бабусею…

Звісно, згодом будуть спроби «записати» хокейну зірку в «білоруси» і навіть (прости Господи!)… в «московити» (мовляв, була ж Російська імперія)! Але ці нісенітниці рішуче спростував сам Вейн Грецкі, підтримавши рідну серцю Україну в часи Революції гідності та початку російської агресії.

Цікаво, що серед партнерів Вейна у його «зоряних» сезонах за «зоряний» «Едмонтон» також не бракувало українців. Скажімо, поруч із ним грав Майк Крушельницьки (триразовий володар Кубка Стенлі, років із десять тому за покликом своєї української душі виказував величезне бажання очолити Національну збірну України з хокею – проте наше корумповане спортивне чиновництво зробило все можливе, щоб цього не сталося!). А «янголом»-охоронцем Вейна був знаменитий тафгай (хокеїст-боєць, який у разі потреби кулаками захищає технічних партнерів) Дейв Семенко (нині, на жаль, уже покійний – помер у червні          2017-го). До речі, українець Семенко є дворазовим володарем Кубка Стенлі.
Щодо самого Вейна Грецкі, то він не лише встановив силу-силенну хокейних рекордів (понад шість десятків!) – а й перевернув саме уявлення широких мас про хокей. Він показав, що ця – справді швидка, «мужня» і травмонебезпечна гра – може бути напрочуд тонкою, красивою та інтелігентною. Зрештою, широка білозуба усмішка (на противагу «вічній» відсутності передніх зубів у багатьох хокеїстів), а також добрий погляд Вейна Грецкі стали новим обличчям хокею і привернули до цієї гри любов мільйонів хлопчаків з усього світу, фантастичний глядацький інтерес і бажання «грошовитих мішків» вкладати кошти у хокей.

Тож дякуємо тобі, «Великий» Вейне! Онуче баби Марії з Підгайців та діда Терентія з Берестейщини…

Telegram Channel