Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Куля снайпера зупинила його найвеличнішу арію…(Відео)

Василь Сліпак (Міф) у 42–літньому віці загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 року у селищі Луганське Донецької області.

Censor.net.ua

Куля снайпера зупинила його найвеличнішу арію…(Відео)

Розпочався прокат документального фільму «Міф» про Героя України, всесвітньо відомого нашого оперного співака, соліста Паризької національної опери Василя Сліпака (1974 – 2016), який боровся за рідну землю на Донбасі і віддав за неї життя

Прем’єрний показ документальної стрічки уже відбувся в Києві, а цими днями стартував її широкий прокат у 25 містах України. Автори фільму – Леонід Кантер та Іван Ясній – здійснили титанічну роботу, зібравши протягом 17 місяців 200 годин архівного матеріалу. Вони зустрілися з рідними, колегами, побратимами, вчителями, друзями та коханими славетного Міфа.

Василь Сліпак народився у Львові, мав неперевершений голос, співав у «Дударику». В 1997–му переїхав до Франції, став солістом Паризької опери. Але серцем був з Україною. Коли повстав Майдан, організував українців Франції на його підтримку. Поринув у волонтерство. А коли московські орди та колаборанти пішли війною на Україну, покинув Європу і записався у добровольці. Взяв псевдо Міф – скорочено від Мефістофель, що з опери «Фауст».

Під час виконання бойового завдання Василь Сліпак (Міф) у 42–літньому віці загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 року у селищі Луганське Донецької області.

Запитаймо у себе: якби Василь не загинув, то на його концерт зібралося б стільки людей, як на фільм про його смерть?

Автори поєднали у фільмі два жанри: кіно та концерт. Анімацію до нього створив український карикатурист та музикант Юрій Журавель із Рівного. Музику написали та надали одні з найкращих композиторів сучасності. Серед них Євген Гальперін, який співпрацював із Люком Бессоном та Баррі Сонненфельдом і був близьким другом Василя Сліпака, Роман Григорів та Ілля Разумейко, котрі представляють сучасну українську оперу у світі разом із формацією NOVAOPERA, та Едуард Приступа, відомий на українській сцені як Діля.

Facebook/WasylSlipak.
Facebook/WasylSlipak.

 «Міф» створений за підтримки Держкіно України та більш ніж 500 доброчинців з усього світу. Прем’єру в Києві відвідали міністр культури, «голос Майдану» Євген Нищук та двоюрідний брат Василя, міністр інфраструктури Володимир Омелян, а також представники посольств Японії, Австрії, В’єтнаму, Британії, Німеччини та інші почесні гості.

— Така жертовність підносить будь–яку професію, а надто – професію митця, який не може, на відміну від деяких інших, говорити: «Та я артист, я поза політикою!» Цей фільм – це знак до усвідомлення відповідальності кожного. Це фантастична історія, яка виховуватиме та надихатиме не лише цілі покоління митців, а й великих громадян України», – сказав про стрічку і про Василя Євген Нищук.

Афіша стрічки про оперного співака з України, який покинув паризьку сцену і пішов на фронт.
Афіша стрічки про оперного співака з України, який покинув паризьку сцену і пішов на фронт.

Коментар

«Василя Сліпака ми втратили не два роки тому, а двадцять»

Брати Капранови. Фото із сайту rbc.ua.
Брати Капранови. Фото із сайту rbc.ua.

 Письменники брати Дмитро та Віталій Капранови про стрічку «Міф»:

«У фільмі є епізод із передачі 20–літньої давнини, де молодий Василь говорить, що їде за кордон, бо інших варіантів нема, з його голосом в Україні жодних перспектив. І скажіть, що змінилося з того часу? Скільки таких Василів сьогодні їде за кордон, бо з їхнім талантом в Україні ніяких перспектив? А головне – запитаймо у себе: якби Василь не загинув, то на його концерт зібралось би стільки людей, як на фільм про його смерть?
Дивіться «Міф» і почнімо щось робити, щоб загибель Сліпака не була даремною».

Василь РОГУЦЬКИЙ.

 

Telegram Channel