Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А заховали ми мрію Леонардо да Вінчі… контактні лінзи!

Волинь-нова

А заховали ми мрію Леонардо да Вінчі… контактні лінзи!

Лише четверо учасників змогли дати відповідь на каверзне запитання в «Цікавій газеті на вихідні» за 2 лютого

Що ж, з нього і почнемо:

«Гарбуз із секретом» — 5 (2018)

Анджеліна Джолі, Бред Пітт, Джонні Депп, Лаврентій Берія, Елтон Джон, Едгар Давідс, Леонід Кравчук, Арсеній Яценюк, ну і, звичайно, Юлія Тимошенко і Леонардо да Вінчі…

Кожному з них цей предмет став би у пригоді, адже так чи інакше про його функцію вони думали, а дехто й користувався і користується. Але це не кубок, годинник, презерватив, акрилайт, візитниця, світильник, окуляри, лампочка, лайтбокс, шнур, браслет… Хоч теж буває до кольору, до вибору і навіть із різного матеріалу.

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

А це були «Контактні лінзи»! Називаємо тих двох щасливчиків, котрі згідно із жеребкуванням, яке провів паралімпійський чемпіон Афін–2004 з футболу, а зараз заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради Андрій Розтока, отримають по 100 гривень: Ольга Ликерик із села Новий Двір Турійського району (вже вдруге в нашому конкурсі!) і Ольга Поліщук із Луцька («Раніше вигравала у вас наша невістка — теж Ольга Михайлівна Поліщук!»). Переможців просимо надіслати в редакцію копії першої і другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду.

Перші контактні лінзи зі скла випробували спочатку на кролях.

Не шкодуєте тепер, що до кінця «не дотиснули» запитання, адже, переконані, відповідь і у вас була «майже на поверхні» про всесвітньо відомих «очкариків»? Але не час посипати голову попелом. Спробуйте цього разу розгадати наше нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 7 (2018)

Почнемо з асоціативного ряду, який пов’язаний із цим предметом (у прямому і переносному значенні слова): «Чикаго Буллз» (США) і «Будівельник» (Київ, Україна), 1–2 Травня і 24 серпня, гривня і долар, ковбаска і яйця, соняшник і топінамбур зі штату Мен…

Але це — не рослина, хоча часто предмет, котрий ми заховали, роблять із рослин. Проте з інших матеріалів він навіть буває міцніший. Його тримали в руках понад 95 відсотків волинян і поліщуків. Тим паче, що кілька разів на рік він виконує не лише господарську, а й урочисту функцію. Тому й розділяють цей предмет: один — для буднів, інший — для свят.

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надісла­ти до 25 лютого тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

 

Очі, які виймаються і вставляються…
Очі, які виймаються і вставляються…

 Цікаві факти

«Твої зелені очі…» — не зовсім про Анджеліну Джолі

  • Ідею контактних лінз уперше висловив Леонардо да Вінчі у «Кодексі про очі» 1508 року, де він фантазував про півкулі, наповнені водою, які будуть коригувати зір.
  • У 1636–му Декарт написав про ідею щодо лінз на очах, проте зауважував, що це неможливо, оскільки вони заважатимуть моргати. Томас Юнг сконструював пару лінз, базуючись на ідеї Декарта.
  • Перші контактні лінзи були розроблені Адольфом Фіком зі скла у 1887 році. Прототипи випробували спочатку на кролях, потім – на авторові винаходу, а згодом – на групі волонтерів. Результати опублікували у 1888–му в журналі «Archiv für Augenheilkunde» (стаття «Contactbrille»).
  • Контактні лінзи поділяються на дві великі групи: м’які і жорсткі. М’які (гідрогелеві і силікон–гідрогелеві) носять близько 90% користувачів у світі. Жорсткі застосовуються переважно для корекції зору у складних випадках.
  • Від природи у голлівудської зірки Анджеліни Джолі голубі очі, але їй більше подобаються зелені, тому Енджі переважно ходить у лінзах зеленого кольору.
Telegram Channel