Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ця широколиста пані  у стручки, як у торби, заховала всі скарби

Волинь-нова

Ця широколиста пані у стручки, як у торби, заховала всі скарби

Дитяча загадка недарма так вихваляє квасолю — унікальний і надзвичайно корисний продукт. Окрім звичних для нас борщів, супів та вінегретів, з неї можна приготувати сотні різноманітних страв

 

 Лобіо пряне

Це одна з візиток грузинської кухні, як і шашлик, хінкалі і чахохбілі. Але якщо перераховані страви базуються на м’ясних інгредієнтах, то в лобіо головну скрипку грає квасоля, а м’ясо – лише одна з можливих добавок

Інгредієнти: 500 г квасолі сухої, 4 гілочки зелені кінзи, 2 цибулини, 2 зубки часнику, 0,5 скл. олії, по 1,5 ч. л. мелених гвоздики і кориці, шафран, 1 стручок перцю, сіль за смаком.

Приготування. Квасолю замочити на 10–12 годин, промити, залити водою і зварити. Відвар злити, заправити сіллю, товченим стручковим перцем, шафраном, гвоздикою і корицею, накрити кришкою. Цибулю дрібно порізати, підсмажити на олії до м’якості, додати квасолю, протушкувати все 5–10 хвилин і трохи прим’яти товкачем, але не перетворити на пюре, влити відвар, довести до кипіння, поварити 1–2 хвилини і додати посічену кінзу.

 

 

 

 Салат «Кактус»

Навіть не віриться, що це диво так просто зробити із традиційних продуктів, які знайдуться у кожному домі

Інгредієнти: 250 г м’яса (свинини або телятини), 1 синя цибулина, 250 г консервованої або відвареної червоної квасолі, 6 маринованих огірків–корнішонів, зелень, сіль та перець – за смаком; для заправки – 1 ст. л. сметани, 1 ст. л. майонезу,
1 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. соусу чилі; для
оздоблення
– 3 яєчні жовтки (або жовтий болгарський перець чи кукурудза),
5 маринованих корнішонів, пучок червоного салату, болгарський перець або помідори для квіточок.

Приготування. М’ясо, корнішони нарізати кубиками, цибулю – тонкими півкільцями. Додати квасолю, зелень. З’єднати усі інгредієнти і перемішати.

Для заправки змішати сметану, майонез, гірчицю, соус чилі й чорний мелений перець. Заправити і вимішати салат. На тарілку викласти листя червоного салату, зверху – салат, посипати тертим яєчним жовтком (дрібно нарізаним жовтим перцем або кукурудзою). З болгарського перцю (або помідора, моркви, редиски тощо) вирізати квіти. У корнішонах з одного боку зрізати кінчики, щоб вони щільніше прилягали один до одного. З’єднати огірки за допомогою зубочистки у вигляді кактуса. Прикрасити «кактус» квітками, теж наколовши їх на зубочистки, і встановити його по центру страви.

 

 

 

 Квасоля з м’ясом у горщику

Страви в горщиках – це дуже зручно і зовсім не складно. Продукти прогріваються повільно і рівномірно, їжа в них не пригоряє, а смак і запах має неймовірний

Інгредієнти: 300 г квасолі, 2 цибулини, 3 морквини, 3 картоплини, 300 г свинини, 4 зубочки часнику, перець, сіль, олія, бульйон.

Приготування. Попередньо замочену квасолю відварити, відцідити. Порізану на шматки свинину обсмажити, додати цибулю, а затим моркву. Викладати в горщики пластами: м’ясо з цибулею та морквою, квасолю, картоплю. Залити бульйоном із додаванням подрібненого часнику. Запікати при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.

 

 

 

 Салат із квасолею та грибами

Складники цієї страви можна змінювати на свій смак, додавати мариновані огірки, тушковану чи «корейську» моркву) – і щоразу отримувати чудові пісні наїдки

Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 300 г грибів,
1 цибулина, 2–3 скибки хліба, 2–3 зубки часнику,
3 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, сіль, перець, петрушка.

Приготування. Квасолю відварити, відцідити й остудити. Попередньо відварені гриби обсмажити в 1 ст. ложці олії. Цибулю нарізати кубиками і пасерувати до прозорості. Змішати квасолю, гриби і цибулю. Посолити, поперчити, додати зелень і оцет, дати настоятися годину. Натерти часником скибочки хліба, нарізати їх кубиками і швидко обсмажити до золотистої скоринки. Перед подачею на стіл всипати сухарики до салату, перемішати.

 

 

 

 Лаваш із квасолею, курятиною та горіхами

М’ясом з овочами та соусами в лаваші нікого не здивуєш. Та смак цієї страви завдяки поєднанню лайма, меду і квасолі – свіжий і незвичайний

Інгредієнти: 6 листків лаваша, 500 г курячого філе, 300–400 г капусти, 2 ст. л. подрібненого арахісу, 200 г вареної квасолі, по 1 пучку базиліку та петрушки, соєвий соус, 1 ст. л. меду, 1 лайм, мелений чорний перець.

Приготування. Курячу грудку потушкувати у соєвому соусі до готовності. Коли м’ясо схолоне, дрібно порізати. Нашатковану капусту залити медом, змішаним із соком лайма, додати трохи тонко нарізаної цедри лайма, посипати горіхами, змішати з квасолею, шматочками курки, дрібно посіченою зеленю, посолити, поперчити і хвилин
10 протушкувати на малому вогні під кришкою. Готову начинку загорнути в листи лаваша і прогріти на сковороді близько 5 хвилин під кришкою.

 

 

 

 Салат «Дивовижа»

Легка у приготуванні і дуже ситна страва, яка неодмінно сподобається вашому сімейству

Інгредієнти: 400 г квасолі (консервованої або відвареної), 1 помідор, 250 г шинки, 3 скибки білого хліба, 2–3 зубочки часнику, майонез, зелень (кріп, петрушка, базилік), сіль та перець – за смаком.

Приготування. Шинку нарізаємо соломкою, помідор – кубиками. Зелень подрібнюємо, а часник пропускаємо через прес. Хліб нарізаємо кубиками і підсушуємо на сухій розігрітій сковороді. В миску висипаємо квасолю, шинку, помідор, зелень і часник, заправляємо майонезом, солимо, перчимо і вимішуємо. Викладаємо в салатник і посипаємо сухарями.

 

 

 

 Паштет із квасолі

Чудова пісна намазка, багата білками, має ніжний та приємний смак і є відмінною альтернативою печінковому паштету

Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 0,5 скл. грецьких горіхів, 1 морквина, 1 цибулина, 1–2 зубки часнику, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Відварити квасолю, моркву потерти на грубій терці та підсмажити з подрібненою цибулею. Горіхи підсушити на сковороді (без жиру) або в духовці. Все перемолоти через м’ясорубку. Посолити, поперчити, додати часник, пропущений через прес, і добре вимішати. Такий паштет можна щільно втрамбувати у форму і поставити у холодильник на кілька годин. Він матиме густу консистенцію, буде придатний для нарізання шматочками. Якщо ж ви надаєте перевагу рідшому паштету, який можна намащувати на хліб, додайте 2 ст. л. пісного майонезу і перемішайте.

Telegram Channel