Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«3D–принтер»  200 років тому? Та це ж… ткацький верстат!

Волинь-нова

«3D–принтер» 200 років тому? Та це ж… ткацький верстат!

А на Поліссі, поки не «забіліли сніги», вклоняються… царівні–журавлині! І у Серхові Маневицького району, прочитавши ще раз запитання про цю чудо–ягоду, переконані, — тільки усміхнуться

Тож спочатку ще раз нагадаємо його.

«Гарбуз із секретом» — 12 (2018)

Видно пана по халявах, хто до неї йде. Прийшовши, вклоняється. Адже вона — царівна… Не жаба. Хоч і серед жаб. Але вона така, як у пісні, яку присвятив своїй коханій Кріс де Бург.

Цій царівні приписують сотні властивостей, але ми наголосимо лише на одній у конкретній ситуації: вона допомагає жінкам полегшити роботу. Але мова тут не про приворожіння чи оздоровлення. А про процес виготовлення речей на так званому «3D–принтері», який ще років 200 тому виставляли зимної пори в багатьох хатах і біля нього при свічках збирався чималий гурт на вечорниці. Зараз цей «3D–принтер» — уже велика рідкість, хоч і є, незважаючи на досягнення технічного прогресу.

А до цариці, як і в сиву давнину, щороку відбувається паломництво, щоб встигнути їй вклонитись, поки не станеться так, як називається книга Миколи Сиротюка.

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

Я родом із Черкащини, де нема боліт, а відповідно — і журавлини. Жінки брали по бубочці калини в рот, після чого виділялося більше слини — 
і це допомагало їм сукати нитки.

Лише 6 учасників вказали правильну відповідь — слово «Журавлина». Згідно із жеребкуванням, яке провела прес–секретар прокурора Волині Наталія Мурахевич, по 100 гривень отримають… онук і бабуся — зараз київський юрист Артем Сахар (уродженець Римачів Любомльського району) і вчителька української мови і літератури Валентина Остапчук із селища Голоби Ковельського району. Справа в тому, що відповідь на запитання шукали усією сім’єю і правильний варіант надіслали з кількох номерів. А далі щасливий жереб посприяв перемозі.

 

Панацея від усіх хвороб і... помічник у ткацтві – журавлина.
Панацея від усіх хвороб і... помічник у ткацтві – журавлина.

 

«Донька Алла одразу вхопилася за слово «Журавлина» — царівна серед жаб, до неї добираються на болота в чоботях, а Кріс де Бург присвятив своїй коханій знамениту пісню «Леді в червоному»… Оскільки я вчителька української літератури, то й книга Миколи Сиротюка «Забіліли сніги» у нас вдома є. І «3D–принтер» підозрювали, що то — ткацький верстат… «Але який же зв’язок між ткацьким верстатом і журавлиною?» — запитує донька. А я згадую, що в моєї мами був ткацький верстат, і коли на ньому ткали, то поруч ставили посудину з калиною. Я родом із Черкащини, де нема боліт, а відповідно — і журавлини. Жінки брали по бубочці калини в рот, після чого виділялося більше слини — і це допомагало їм сукати нитки», — пояснила пані Валентина. Блискуче! Чесно кажучи, ми боялися, що нас завалять правильними відповідями читачі із села Серхів Маневицького району, яке називають столицею зимової ягоди волинського Полісся. Втім, видно, вони не здогадалися, що живуть поруч із розгадкою…

А тепер час розгадувати нове завдання, яке цього разу, переконані, буде дуже легким. І доволі коротким.

«Гарбуз із секретом» — 15 (2018)

Вони по–особливому сяють, якщо… Бувають смачними до пива, зробили всесвітньо відомим любителя соняшників, обманюють нас із океаном, бо це насправді — не вода, а… Вони не змогли допомогти відчути славу тому, хто створив геніальний славень одному з континентів. На іншій же частині Землі їх яскраво підкреслюють одна з кількох тваринок, що символізують трактування питання Добра–Зла. А ще ними закінчується білий вірш журналіста Олега Величка «Я все життя збирав… , а сьогодні топтав їх ногами. Мені потрібні були…» Якщо відгадаєте останнє слово з цього словоплетива — вийдете на те, що ж він збирав. Бо саме той предмет ми і заховали.

То що у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 23 квітня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука», «Марадона).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel