Старість — це хвороба, яку ми самі підгодовуємо…
У цьому переконаний 84-річний професор Христо Мемерські, відомий не тільки в Болгарії генетик, лікар і колишній дипломат. Нині він практикує в Англії, Німеччині, США, є автором десятка книг, викладає у різних університетах, читає лекції у багатьох країнах
Цукор і сіль — цвяхи в нашу домовину
На думку Христо Мемерські, до 70 відсотків людей у світі передчасно помирають через неправильне харчування. Подагра, діабет, виразки, інфаркт, інсульт, рак та інші захворювання — розплата за цивілізацію, невігластво і нездорову їжу.
Діти й молодь люблять перекушувати на голодний шлунок чипсами, попкорном або солоними горіхами. Це можна прирівняти до самогубства, стверджує болгарський учений.
Наприклад, на початку XX століття цукру люди споживали у 5 разів менше, ніж зараз. Налягаючи на солодке, ми завдаємо непоправної шкоди серцю, легеням, ниркам і шлунку. Гіпертоніки ж навіть не підозрюють, що головна причина їхньої недуги — у великій кількості солі. Діти й молодь люблять перекушувати на голодний шлунок чипсами, попкорном або солоними горіхами. Це можна прирівняти до самогубства, стверджує болгарський учений.
У світі створено більш як 200 хімічних речовин, що надають продуктам приємного запаху і товарного вигляду. Синтетичні добавки нітрат натрію і нітрит натрію є одними з найпоширеніших убивць молодості і здоров’я. Їх використовують для продовження терміну зберігання м’яса та запобігання розвитку ботулізму. Ці речовини містяться в ковбасі, сосисках, беконі, шинці, рибних консервах, паштетах тощо.
Дуже небезпечні консерванти додають у готові торти, жувальну гумку, майонез, кондитерські вироби, щоб зберегти свіжість і термін придатності. Зауважте, це ті продукти, які люблять діти. І ніхто не замислюється, що вони викликають рак і алергію.
Не менш небезпечними є магазинні соки. У них додають спеціальну олію, яка перешкоджає випаданню осаду і розшаруванню на воду і концентрат соку. Однак ця олія отруйна для людини.
«Пийте свіжовичавлені соки, їжте овочі, фрукти, найкраще — з власного саду й городу, готуйте домашній натуральний йогурт із використанням живої болгарської бактеріальної палички, купуйте продукти перевіреної якості», — радить професор.
Проростіть пшеницю і… забудьте дорогу до аптеки
Христо Мемерські науково довів, що навіть в умовах тотального засилля шкідливої їжі можна зміцнювати свій організм і протистояти старінню за допомогою простих засобів власного приготування.
Наприклад, до 500 грамів натурального йогурту додати 1 столову ложку меду, 1 столову ложку яблучного оцту, 1 чайну ложку кориці і 40 крапель 30- відсоткової настоянки прополісу. Цей приємний на смак десерт можна споживати на сніданок і вечерю. Якщо з’їдати по 2 ложки десерту кожні 2 години протягом 20 днів, ви помітите, що талія стала тоншою, волосся блискучим, з’явилася бадьорість і загалом організм оздоровився.
Надзвичайно корисним є салат із моркви з часником, який має велику антибактеріальну силу. Схожими властивостями володіє прополіс. Він вбиває віруси грипу, бореться з гастритом, колітом, дис-
бактеріозом, є відмінною протираковою профілактикою. Досить додавати 20–30 крапель прополісу в 50 мілілітрів води і пити двічі на день.
Для статевого довголіття додавайте в раціон селеру.
Але найбільш цілющі властивості, на думку Христо Мемерські, мають пророщені зерна пшениці. Їх використовували для лікування у різних культурах. Цей харчовий продукт прочищає артерії і кровоносні судини, захищає від серцево–судинних проблем, розчиняє камені в нирках, зміцнює імунітет, сприяє поліпшенню травлення і навіть допомагає запобігти онкологічним захворюванням. Приготувати його легко: 400 грамів пшениці залити у скляній посудині водою так, щоб вона була на 3 сантиметри вище. Через 12 годин зернятка треба промити і залишити на вологій марлі. Перші паростки з’являться через добу.
На велику порцію саморобних ліків, окрім пшениці, також знадобляться 15 лимонів, 12 головок часнику, кілограм натурального меду, 400 грамів волоських горіхів. Слід подрібнити пророщену пшеницю, горіхи і часник, перемолоти 5 лимонів зі шкіркою і перемішати всі інгредієнти. Далі потрібно вичавити сік з решти 10 лимонів і додати його в суміш разом із медом, залишити все в холодильнику на 3 дні для настоювання. Для профілактики раку та інших захворювань регулярно вживайте ці ліки: по 2 столових ложки 3 рази на день, бажано за 30 хвилин до прийому їжі.
Як продовжити молодість?
1. Не споживайте більше калорій, ніж витрачаєте.
2. Їжте щодня по яблуку.
3. Пийте розморожену воду і трав’яні настої.
4. Працюйте.
5. Щодня приймайте душ.
6. Спіть у прохолодній кімнаті.
7. У вихідні проходьте пішки або проїжджайте велосипедом 10–15 кілометрів.
8. Оточіть себе друзями, радійте, веселіться, смійтеся.
9. Ніколи не думайте і не кажіть, що старієте.
10. Для статевого довголіття додавайте в раціон селеру.