Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Якщо патріотизм зводиться до вишиванки, то це не патріотизм»

«Не маю права померти до перемоги над москалями», — жартував Левко Лук’яненко, підбадьорюючи наших хлопців на передовій.

Фото prefiksblog.co.ua .

«Якщо патріотизм зводиться до вишиванки, то це не патріотизм»

На 90–му році життя перестало битися серце Героя України, людини, яка через любов до рідного краю провела 26 літ у радянських концтаборах, одного із засновників правозахисної спілки «Українська гельсінська група», автора Акта проголошення незалежності України — легендарного Левка Лук’яненка (1928 – 2018). До вашої уваги його золоті слова

У 20 років я дав обітницю небу — здобути Україні волю. Вона з’явилася відтоді, як дізнався про нашого національного героя Северина Наливайка…

Я для себе вирішив, що взяв прапор боротьби за незалежність держави з рук УПА і повинен пронести його стільки, скільки зможу. Це і була моя місія. Я знав, що не перший, і вірив, що не останній.

Той, хто каже, що незалежність упала нам з неба, не знає, що ми дістали по 10 років тюрми і заслання.

Взаємини росіянина й українця росіяни уявляють як взаємини вершника і коня. Яке ж може бути співжиття з таким народом?

Наші президенти змагаються не у сфері духу, а за речі матеріальні – хто одягне найдорожчий годинник, у кого черевики з дужчого крокодила.

Росія готувалася до повернення України під Москву ще з 1991 року. Розробляли різні плани. Розпочали надзвичайно серйозну інформаційну війну, підтримували в Україні п’яту колону, розширювали систему агентури. За цей період Москва зробила страшенно багато, щоб не дозволити підняти національну свідомість та консолідувати український народ. Ми мали ідейно дезорієнтоване та дезорганізоване суспільство. Нам показували російські серіали, фільми про перемогу Росії. Але не було ні слова про українську історію, події княжої, козацької, петлюрівської чи бандерівської доби. Намагалися виховати не патріотів, а лакеїв.

Війна із Москвою — це необхідна умова, і ми маємо боротися, бо тільки поборовши Москву, Україна стане по–справжньому незалежною.

Я виступаю за повну заборону в Україні Російської православної церкви (РПЦ) і Московського патріархату. Українська православна церква нечесна вже тим, що називає себе просто УПЦ, без уточнення, що саме Московського патріархату. Церква, яка називає себе українською, не може підпорядковуватися Москві.

Не шукав близькості з жодним із президентів, бо мені особисто нічого від них не треба. Наші очільники змагаються не у сфері духу, а за речі матеріальні – хто одягне найдорожчий годинник, у кого черевики з дужчого крокодила.

Якщо патріотизм зводиться до вишиванки, то це не пат­ріотизм. Патріотизм – це ширше. Це любов до рідного краю, до рідної землі, до батька і матері, це любов до могил предків.

Telegram Channel