Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Від вітчизняного міномета вже полягло 10 українських воїнів…

Волинь-нова

Від вітчизняного міномета вже полягло 10 українських воїнів…

Минулої п’ятниці під час навчань на Рівненському полігоні внаслідок розриву боєприпаса у стволі «Молота» троє військовослужбовців загинули, ще дев’ятеро отримали поранення різних ступенів важкості. Обірвалося життя військових 128–ї окремої гірсько–піхотної бригади Збройних сил України…

У березні 2016–го завод «Маяк» відвантажив першу партію мінометів «Молот» (на фото внизу) нашим військовим, проте вже в середині липня того ж року в засобах масової інформації з’явились повідомлення про незадовільну якість матеріалів та лакофарбового покриття. З того часу на Донбас було відправлено понад 280 одиниць, які без належного випробування потрапили на озброєння української армії.

І за два роки вже десять військовослужбовців, які стріляли з «Молота», загинули та десятки дістали поранення. Перший випадок стався у липні 2016–го в Миколаївській області на полігоні «Широкий Лан» під час навчань — тоді жертвами стали двоє бійців 57–ї бригади. Наступний вибух пролунав у листопаді того ж року в селищі Новомиколаївка на Донеччині, де було вбито двох воїнів батальйону «Айдар», а в березні 2017–го ще троє загинули під Авдіївкою.

На Донбас було відправлено понад 280 одиниць, які без належного випробування потрапили на озброєння української армії.

Військові неодноразово писали скарги на новий міномет, стверджуючи, що механізм, вироблений із загартованої сталі, через подвійне заряджання може розірватися під час пострілу.

Артилеристи зазначали, що в ході проведення тактично–спеціальних занять спочатку у двох мінометів, а потім і в інших заклинювало деталі в підйомному механізмі. Також нарікали на якість металу, який дуже швидко починає іржавіти й окислюватися, а фарба лущиться під дією сонячних променів.

Представники заводу «Маяк» відкидають усі звинувачення, стверджуючи, що інциденти з його використанням спричинені або помилками експлуатації, або ж використанням боєприпасів у некондиційному стані. Незважаючи на ці виправдання, Президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони Степанові Полтораку та начальникові Генерального штабу Віктору Муженку до завершення розслідування не використовувати на навчаннях міномет «Молот».

Тим часом у Міністерстві оборони України основною причиною вибуху на Рівненському полігоні вважають порушення заходів безпеки.

Наша довідка:

М120–15 «Молот» — міномет калібру 120 мм українського виробництва, створений на основі радянського зразка 2Б11 фахівцями ПАТ «Завод «Маяк» у 2015 році. Скорострільність — 12 пострілів на хвилину, дальність ураження ворожих цілей понад 7 км. Вартість одиниці — 18 000 доларів.

Костянтин МОРОЗ.

Telegram Channel