Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Зуміли хорвати хор вати порвати». Але постраждали за «Слава Україні!»

Андрій Павелко: «Тепер від Луганська до Карпат у кожній хаті є хорват!»

Фото Богдана БОРТАКОВА, bykvu.com.

«Зуміли хорвати хор вати порвати». Але постраждали за «Слава Україні!»

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

«Бандерівець» Вукоєвич тепер допомагатиме Шевченку?

Ми більш ніж переконані, що вчора ввечері, коли вже друкувалася «Цікава газета на вихідні», ви уболівали за «картатих» у півфінальному матчі Чемпіонату світу-2018 Англія – Хорватія

 

 Інакше і бути не могло: скільки радощів напередодні принесли нам «клітчасті», перемігши у чвертьфіналі Росію (2:2 – в основний і додатковий час, а в серії пенальті вікторія – 4:3)! Ми вже стрибали в екстазі і цитували-перепощували новий шедевр від Олександра Ірванця: «Зуміли хорвати хор вати порвати»! А тут чергова новина, ще бомбезніша: після цього матчу захисник збірної Хорватії Домагой Віда і один із тренерів-асистентів Огнєн Вукоєвич (обоє захищали кольори динамівців Києва) записали відео зі словами: «Слава Україні! Це перемога за «Динамо» і за Україну! Давай, давай! Хорватіє, вперед!»

Це був шок! «Ось де справжні бандерівці! То брати Суркіси у «Динамо» виховують патріотів!» – шаленіли ми.

Тепер можете уявити, як це розізлило росіян! Вони поскаржилися у ФІФА. І ця найголовніша у світовому футболі організація, яку звинувачують у продажі за хабар Мундіалів для Росії (2018) та Катару (2022), винесла попередження для Домагоя Віди, що неприпустимо робити політичні заяви під час ЧС-2018, а на Огнєна Вукоєвича наклала штраф у розмірі 15 000 швейцарських франків. Більше того, Федерація футболу Хорватії взагалі звільнила Вукоєвича з посади тренера-асистента збірної і відрахувала зі складу делегації на Мундіалі. Видно, недарма ж під час цього чвертьфінального матчу президент Хорватії пані Колінда Грабар-Китарович потискала руки російському прем’єру Дмитру Медведєву. Щоправда, вигнати зі збірної свого головного захисника-бійця Домагоя Віду таки не наважились…

Тому у вівторок народний депутат України, а заодно і президент нашої Федерації футболу Андрій Павелко вдягнув до Верховної Ради футболку збірної Хорватії (на ній красувалося прізвище Ракитич) і заявив: «Ми компенсуємо Вукоєвичу штраф, накладений на нього, і, якщо Огнєн вважатиме за потрібне, запропонуємо йому роботу у Федерації футболу України».

Козаки у біді друзів не залишають! І для Домагоя Віди, без сумніву, знайшлося б місце у «Динамо», але його вже сватає англійський «Ліверпуль».

 

Уляна Супрун проти… бахіл!

Виконувачка обов’язків глави Міністерства охорони здоров’я України здивувала своїм черговим посилом

 

 Виявляється, пані Супрун проти бахіл (так називають поліетиленові чохли, що надягають зверху на взуття) (на фото). «У клініках розвинених країн ви навряд чи побачите людей, що прийшли відвідати родича або ж очікують лікаря у бахілах», – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

За словами в.о. глави відомства, єдині місця в лікарні, в яких варто їх надягати – це операційні та приміщення, де існують ризики виникнення та передачі інфекції, адже «використання бахіл може забезпечити мінімальний фізичний бар’єр від мікроорганізмів».

Пані Супрун вважає, що ініціатива надягання поліетиленових чохлів на кожного, хто переступає поріг лікарні, зазвичай іде від медзакладу. І має на меті зменшити роботу прибиральниць, а подекуди й нажитися за рахунок гаманця пацієнта. «Невиправдане використання бахіл у таких обсягах, як це відбувається зараз, економічно необґрунтоване та не несе відчутної користі ані медзакладу, ані відвідувачам... Крім того, величезна кількість викинутих одноразових бахіл забруднює планету», – підсумувала Уляна Супрун.

Ось так, друзі, впроваджується в дію медична реформа! І тіпун тому на язик, хто каже, що в цій галузі нічого хорошого не робиться…

 

В Ужгороді діти-мауглі жили на цвинтарі

Могили були для них пісочницями, а похорон – розвагою

 

 Хлопчики, яким 5 і 7 років, не вміють говорити, лише видають дивні звуки. Вони спостерігають за похованнями, і це для них – найбільша... радість. Жителька Ужгорода Тетяна Серветник випадково побачила дітей (на фото), коли перед Пасхою ходила прибирати могилу рідних. «Тоді саме хоронили юнака. Було дуже багато людей, які плакали, і діти на це дивилися. Вони були без батьків, брудні та неохайні, – розповіла жінка. – Мені стало дуже шкода хлопчиків, що вони щодня дивляться на таке».

Сусіди кажуть, що їхня мати наразі проходить лікування, а тато помер. За дітьми мали б доглядати бабусі, але вони, вочевидь, не справилися з цими обов’язками. Родичі запевняють, що діти іноді бігали гратися на кладовище, бо живуть поруч, але тепер вхід до нього закритий. Наразі хлопчаками зайнялися відповідні служби Ужгородської міської ради. Вони готують документи на позбавлення батьківських прав та передачу малечі до спецзакладу, оскільки ніхто з родичів не погоджується брати їх під опіку.

Біда та й годі! Але чуйне серце Тетяни Серветник покликало нас оглянутися навколо і побачити, кому зараз погано. Можливо, тією людиною, хто може зарадити або забити на сполох, є ви?

 

ПРЯМА МОВА

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України, у своєму блозі на сайті газети «Financial Times» про зустріч глав Білого дому Дональда Трампа і Кремля Володимира Путіна 16 липня в столиці Фінляндії Гельсінкі:

Я бажаю пану Трампу успіхів у його спробах напоумити Путіна. Знаючи російського президента, можу побитися об заклад, що він хоче нашої поразки. Але це не варіант, і цього ніколи не буде.

 

Був ровер, а став… жуколов

Винахідник із села Миротин Здолбунівського району Рівненської області Іван Купервас із металобрухту власноруч зібрав пристрій, який дає змогу швидко та ефективно знищувати шкідників

 

 Ручний жуколов пан Іван зробив із велосипеда (на фото). Все дуже легко і просто, каже: два крила і дротики, що збивають шкідників, а ті, потрапляючи у спеціальний розчин, здихають одразу.

– Завжди дивувався, навіщо кропити колорадських жуків усякими хімікатами? Тож цю картоплю потім самому доведеться їсти. А збирати шкідників вручну надто стомливо, потім спину не розігнеш. Так-от міркував собі — і зрештою  «народилася» ідея такого пристрою. Щоб ти собі йшов спокійно з тачкою по городу, а «колоради» самі струшувалися з кущів і падали в жолобок, – розповів Іван Купервас в інтерв’ю виданню «Рівне вечірнє». – Зробив креслення, прорахував корисність технічного засобу, виготовив і випробував: хвилин за п’ятнадцять очищає двадцять соток картоплі. Більшість жуків потрапляє у пастку, а хто не попався сьогодні – неодмінно зловиться завтра. При цьому кущі анітрохи не ламаються, а лише нахиляються до жуколова.

Переглянути відео майстер-класу від пана Івана ви можете на нашому сайті volyn.com.ua.

Telegram Channel