Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Мир і спокій цьому дому. Тут немає місця злому»

Фото AllFlowers.su.

«Мир і спокій цьому дому. Тут немає місця злому»

Мирт був символом процвітання, миру і любові ще в епоху Стародавньої Греції та Риму. Вінки з нього носили правителі і герої, одягали їх на голови наречених. В європейських країнах рослину досі використовують у квіткових композиціях, а при англійському дворі вона обов’язкова на церемонії одруження. Звичай ввела королева Вікторія (1819–1901) і власноруч посадила крихітний пагін з весільного букета своєї дочки, яка виходила заміж за німецького імператора. Дотрималися традиції і цьогорічні молодята – принц Гаррі й Меган Маркл

Зелень мирта має приємний аромат, обумовлений вмістом ефірних олій, знезаражує повітря в приміщенні. Відвари і настої з листя застосовують при ангіні, грипі, бронхіті. Для профілактики застудних захворювань заварюють із чаєм по листочку або розжовують. Ванни з миртом корисні для шкіри й заспокоюють нерви.

Вічнозелений чагарник із коротким стовбуром і численними тонкими пагонами поширений у Середземномор’ї, Північній Африці й Америці, у природі буває заввишки 1–3 метри. Рід Myrtus налічує до 100 видів.

Зелень мирта має приємний аромат, обумовлений вмістом ефірних олій, знезаражує повітря в приміщенні.

Як кімнатну рослину вирощують мирт звичайний. У нього дрібні, темно-зелені блискучі листки, що сидять без черешків попарно один навпроти одного. Розцвітає навесні або влітку. Білі квіти з пухнастим пучком жовтих тичинок рясно вкривають гілочки. Щодня розпускаються нові бутони, тому цвітіння триває кілька місяців. Потім зав’язуються невеликі ягідки, які при дозріванні синіють.

Вирощувати мирт не складно, та все ж йому необхідний ретельний догляд. Рослина не любить прямих сонячних променів, хороше місце для неї – вікно на заході чи сході. Часта зміна розташування може спричинити опадання листя. Необхідно провітрювати кімнату, а влітку рослину можна виставити в сад або на балкон. Комфортна температура +20–25 градусів. При достатній вологості добре переносить спеку. Взимку тримайте в прохолодному (8–15 градусів) світлому місці.

Поливайте м’якою відстояною водою з весни до осені – рясно, взимку – менше. Земля в горщику не повинна пересихати, бо листя жовтітиме й опадатиме.

Підживлюють мирт лише в теплий період року раз на місяць комплексним добривом. Дорослі рослини пересаджують через 2–3 роки, молоді (до 5 літ) – щороку в горщик, на 1 см більший у діаметрі, ніж попередній. Найкращий час для цього — березень—квітень. Грунт має складатися з дерну, перегною і піску, на чверть горщика засипте дренаж (керамзит або черепки). Не заглиблюйте кореневу шийку, щоб не загнила.

Формують мирт обрізкою, яку проводять 3–4 рази на рік. Вона сприяє сильному розгалуженню, що допомагає надати рослині бажаної форми.

Розмножують зазвичай живцюванням: зрізають верхівкові напівздерев’янілі пагони довжиною 8–10 см, видаляють нижнє листя й укорінюють у піску або моху при високій вологості і температурі 20–25 градусів.

Регулярно оглядайте рослину. Виявлених паразитів позбуваються обробкою актеліком, карбофосом або децисом (15–40 крапель на 1 л води).

Мирт в оселі оберігає добробут, мир і любов, очищає повітря і наповнює його приємним ароматом.

Telegram Channel