Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Літні напої: чим втамувати спрагу

Фото povarenok.ru.

Літні напої: чим втамувати спрагу

Звісно, можна просто купити мінералки або лимонаду. Але цікавіше й оригінальніше зробити, наприклад, коктейль чи смузі із сезонних ягід і фруктів. Допоможуть освіжитися і збадьоритися кава з морозивом та напої з кисломолочних продуктів, а також холодні чаї, компоти, квас. Та хоч би що ви готували, не забудьте додати трошки фантазії і позитивного настрою

СМУЗІ

Цим англійським словом (smoothie, від smooth – рівний, гладкий, однорідний, м’який) називають густий напій, приготовлений збиванням у блендері до стану пюре натуральних інгредієнтів: свіжих або свіжозаморожених фруктів, овочів, ягід, молока, йогурту, кефіру, морозива, вершків тощо

 

 Абрикосовий

Інгредієнти: 250–300 г свіжих абрикосів, 1 склянка натурального йогурту, 3 ст. л. цукру, лід – за бажанням.

Приготування. Змішати в блендері половинки абрикосів, йогурт, лід і цукор. Збити до однорідного стану. Подавати охолодженим.

Малиновий

Інгредієнти: 300 г малини, 1 банан, 2 ківі, 2 ч. л. меду, 3–4 кубики льоду, 0,5 скл. молока чи води.

Приготування. Малину перебрати, банан і ківі почистити від шкірки. Скласти фрукти і ягоди в чашу блендера, додати мед, лід, збити до однорідної консистенції, розвести водою або молоком і ще раз збити. Розлити тонізуючий напій у склянки і прикрасити на свій смак.

Бананово-чорничний

Інгредієнти: 1,5 скл. чорниць, 2 банани, 1 скл. молока, 1 ч. л. меду.

Приготування. Ягоди перебрати, помити і відкинути на сито чи друшляк, банани почистити від шкірки. В чашу блендера скласти чорниці, порізані на шматочки банани, додати молоко і мед (за бажанням). Збити до однорідності й охолодити перед подачею.

 

 Ожиновий

Інгредієнти: 300 г ожини, 0,5 скл. малинового йогурту, 0,5 скл. журавлинового морсу, 3–4 кубики льоду.

Приготування. У чашу блендера помістіть перебрані й помиті ягоди, додайте йогурт, журавлиновий морс та лід. Збийте до стану однорідності, розлийте у склянки і прикрасьте.

 

ХОЛОДНІ ЧАЇ

Коли спека на вулиці, мозок ніби плавиться і думається лише про те, чим втамувати спрагу. У такій ситуації холодний чай – справжній порятунок

 

 Чайний лимонад

Інгредієнти: 1 лимон, 2 гілочки свіжої м’яти, 4 ст. л. меду, 3–4 пакетики чорного чаю.

Приготування. Заварити міцний чай із м’ятою, остудити. Лимон розрізати навпіл, половину нарізати кружальцями, з другої вичавити сік. Змішати сік, мед і чай. Налити лимонад у глечик, покласти лід і кружальця лимона. Замість чорного чаю можна використовувати зелений або трав’яний.

М’ятний каркаде

Інгредієнти: 4 пакетики чаю каркаде, 0,5 скл. листя м’яти, 1 л окропу, 1 л яблучного соку, 2 скл. холодної води, кубики льоду – за смаком.

Приготування. Чайні пакетики та м’яту заливаємо окропом. Даємо настоятися 10 хв. Виймаємо пакетики і м’яту, додаємо холодну воду і яблучний сік. Охолоджуємо напій. Подавати з льодом і гілочками м’яти.

Холодний чай з лимоном

Інгредієнти: 3 л води, 2–3 ст. л. чорного або зеленого чаю, півлимона, 4–5 ст. л. цукру (або за смаком), лід.

Приготування. Очищену воду довести до кипіння і всипати чорний або зелений крупнолистовий чай. Настоювати 4–5 хвилин, після чого вичавити сік із половинки лимона і сам лимон також покласти в чай, а через 10 хвилин вийняти його. Додати цукор, розмішати. Каструлю з напоєм поставити в холодну воду для остигання до кімнатної температури. Далі чай розлити в пляшки, обов’язково проціджуючи через ситечко, і поставити на кілька годин у холодильник. При подачі варто додати у склянку кілька кубиків льоду.

До речі, чай із льодом та імбирем – також дуже хороший прохолодний напій.

 

КВАС

Цей традиційний слов’янський напій виготовляли способом «живого» бродіння переважно з житнього борошна або житнього хліба і солоду

 

 Домашній

Інгредієнти: 500 г чорного хліба, 300 г цукру, 15 г свіжих дріжджів, 5 л гарячої води.

Приготування. Хліб поріжте, запечіть у духовці до золотистого кольору і висипте в каструлю. Залийте сухарі окропом (3 л), закрийте кришкою, остудіть, після чого процідіть через марлю. Залийте ще раз сухарі 2 л окропу, залиште ще на 1 годину, процідіть. Усю рідину злийте в одну банку або емальовану каструлю, додайте цукор і дріжджі, перемішайте і настоюйте 8–12 годин при кімнатній температурі. Розлийте квас у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. За бажанням до нього можна додати два кружальця лимона і кілька листочків чорної смородини.

М’ятний

Інгредієнти: 3 л води, 1 скибка хліба «Бородинського», 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. подрібненої свіжої м’яти, 10 г дріжджів.

Приготування. Хліб трохи підсушити, розламати на кілька шматків і залити окропом. Дати настоятися 3–4 години, процідити. Всипати м’яту, цукор та дріжджі і поставити при кімнатній температурі бродити 2 дні, після чого ще раз процідити через 2–3 шари марлі, розлити у пляшки й охолодити.

 

КОКТЕЙЛІ

Охолоджена суміш різних напоїв, яку англійці назвали cocktail — «півнячий хвіст», можливо, з’явилася на світ як засіб підняття бойового духу бійцівських півнів перед початком їхніх боїв. Так це чи ні, але такі напої справді бадьорять, а саме цього ми прагнемо у спеку

 

 «Малинова ніжність»

Інгредієнти: 0,5 л молока, 250 г морозива, 3 ст. л. меду, 1 скл. малини.

Приготування. Розчинити мед у теплому молоці й охолодити. У блендері збити морозиво і молочно-медову суміш. Додати малину і знову збити. Процідити через ситечко і розлити у склянки.

Шоколадно-молочний

Інгредієнти: 250 мл молока, 60–80 г морозива, 2 ст. л. какао, цукрова пудра – за смаком.

Приготування. Залити молоко в блендер, додати морозиво, какао, цукрову пудру. Суміш необхідно добре збити до утворення пінки.

Молочно-медовий

Інгредієнти: 2 скл. молока, 2 ст. л. меду, 1 ч. л. лимонного соку, кориця або шоколад – для оздоблення.

Приготування. Молоко з медом і соком лимона збити в блендері або міксером до утворення пінки. Розлити коктейль у склянки, встромити соломинку. За бажанням прикрасити корицею чи тертим шоколадом.

 

кава? кава!

Жоден кавоман не обійдеться без улюбленого напою навіть у найбільшу спеку. Але зовсім не обов’язково варити його звичним способом – можна зробити кавовий коктейль або пити каву з морозивом!

 

 Холодна кава гляссе

Інгредієнти: 4 ч. л. кави, 300 мл води, 2 ст. л. морозива, вершки – за смаком.

Приготування. Варимо міцну каву, проціджуємо, охолоджуємо і розливаємо у високі склянки. У кожну кладемо по кульці морозива і додаємо збиті вершки. Смакуватиме гляссе із солоним печивом.

«Шоколадно-м’ятне задоволення»

Інгредієнти: 150 мл свіжозвареної кави, 100 г гіркого шоколаду, м’ятний сироп або лікер, вершкове морозиво.

Приготування. Зварити і процідити каву. На невеликому вогні розчинити в ній шоколад, трохи охолодити суміш, влити сироп і збити блендером. У склянку вкинути кілька кубиків льоду, перелити напій і зверху покласти кульку морозива. Прикрасити шоколадною крихтою.

Telegram Channel