Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Банки теж треба вміти стерилізувати

Фото moyakuhnya.co.ua

Банки теж треба вміти стерилізувати

Щоб консервація довго зберігалася, слід ретельно підготувати тару

Старий і надійний спосіб, яким користувалися ще наші бабусі, — стерилізація на парі. У каструлю наливають воду і ставлять на плиту. Зверху на неї кладуть металеве сито або будь-який обмежувач для банки, щоб вона не потрапила у посудину. На ньому ставлять слоїк догори дном. Вода закипає й обдає парою тару. Стерилізуємо 15 хвилин.

Інший спосіб — у воді. У велику каструлю (на дно) опустити дерев’яну решітку або товстий шар будь-якої тканини, зверху поставити банки і залити водою так, щоб вона повністю покрила слоїки. Якщо стерилізуєте одночасно кілька, то можна покласти між ними тканину.

Спробуйте скористатися і пароваркою. Це швидко і зручно. До того ж можна завантажити декілька банок. Поставте їх у пароварку й увімкніть режим варіння на 15 хвилин.

Зручно і швидко дезінфікувати їх в мікрохвильовці. У банку налити води так, щоб закрила дно, й увімкнути пічку на 2—3 хвилини. Вона закипає і тара стерилізується парою.

Можна поставити банки і в духовку при 160 градусах. Нагрівати, доки краплі води повністю не висохнуть. Або ж завантажити чисті у посудомийну машину і виставити температуру не нижче 60 градусів.

Ще одне правило, яке потрібно знати: не має бути різких перепадів температури, щоб слоїки не тріснули. Воду нагрівати необхідно поступово і разом із банками.

Telegram Channel