Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Щедрим урожаєм сповнені сади,  Бог благословляє праведні труди!»

Фото jisty.com.ua.

«Щедрим урожаєм сповнені сади, Бог благословляє праведні труди!»

Яблука та груші – найпоширеніші у нашій місцевості фрукти, які ми намагаємося споживати протягом року. З них готуємо варення, компоти, джеми, всілякі напої. Багатьом подобаються також мочені, печені і мариновані яблука. Останнім часом їх усе більше використовують ще й для приготування найрізноманітніших салатів, закусок і навіть других страв

Десерт із грушевого желе 
Спекотна пора – саме час для прохолодних ласощів

 

 

Інгредієнти: 100 г морозива, для желе – 2 груші, 3–4 ст. л. цукру, 100 мл води, 2 ч. л. желатину; для крему – 200 мл вершків для збивання, цукрова пудра – за смаком, 1 ч. л. желатину.

Приготування. Желатин залийте 50 мл холодної води і залиште, щоб набухав. Груші очистіть, наріжте невеликими шматочками, додайте цукор і воду, варіть на середньому вогні 10 хвилин. Трохи остудіть, добре вимішайте з розчиненим желатином. Влийте у креманки для подачі десерту. Коли сироп застигне, покладіть зверху по кульці морозива. Вершки збийте, додайте цукрову пудру і розчинений желатин, ще раз добре збийте і викладіть крем на морозиво. Прикрасьте десерт за власним уподобанням.

Оладки з яблуками
Чудовий варіант сніданку чи вечері – і смачно, і поживно

 

 

Інгредієнти: 5 ст. л. борошна, 1 яйце, 200 мл кефіру, 1/3 ч. л. соди, 1 ст. л. цукру, 1 велике яблуко, маленька щіпка солі, олія для смаження.

Приготування. Збийте яйце із цукром і сіллю. Додайте борошно та соду, розчинену в кефірі. Все добре перемішайте. Натріть яблуко на крупній тертці і додайте до тіста. Вимішайте і смажте оладки на олії.

Варення з груш 
Його не намажеш на хліб чи булку. По суті, це цілі грушки в густому ароматному сиропі. Але якщо ви хочете взимку відчути смак літа – зробіть цю заготовку

 

 

Інгредієнти: 2 л яблучного соку, 1 кг цукру, 60 груш.

Приготування. Вибирайте невеличкі грушки твердих сортів (не гнилички!), хвостики можна не зрізати. Помийте їх, позрізайте вм’ятини і плямки. Закип’ятіть яблучний сік із цукром, покладіть у цей сироп цілі груші, доведіть до кипіння і варіть 3–5 хвилин, після чого вимкніть вогонь і залиште до повного охолодження. Далі потрібно щодня протягом 5–7 днів кип’ятити варення по 10–15 хвилин. Проваривши так останній раз, розкладіть у стерильні банки і закатайте стерильними кришками. 
До речі. Хочете мати справжнє варення – поріжте грушки дольками і варіть за описаною вище процедурою.

Яблука, запечені з сиром
Страва з ніжним кисло-солодким смаком – ароматно й апетитно!

 

 

Інгредієнти: 4 великі солодкі яблука, 1 яєчний жовток, 150 г сиру, 2 ст. л. цукру, дрібка ваніліну, родзинки (за бажанням), цукрова пудра для оздоблення.
Приготування. З яблук зріжте верхню частину до рівня хвостика. Виріжте серцевину із зернятками й трохи м’якоті виберіть ложкою, щоб мати місце для начинки. Сир змішайте із жовтком, цукром і ваніліном. Отриманою масою наповніть яблука. Поставте їх у форму, влийте трохи води і запікайте в розігрітій до 200 градусів духовці близько 25 хвилин. Подавайте страву теплою, посипавши цукровою пудрою.

Оселедець у яблучній заливці 
На перший погляд – дивна «компанія», та все ж варто спробувати

 

 

Інгредієнти: 3 оселедці, 2 яблука, 1 цибулина, 1 скл. сметани (або майонезу), 3 ст. л. олії, сіль, чорний мелений перець, пучок петрушки.

Приготування. Оселедці розібрати на філе, промити, нарізати шматочками й акуратно викласти в посудину, в якій будете подавати страву. Яблука і цибулю почистити, натерти на дрібну тертку, додати сметану (чи майонез, в такому разі можна обійтися без олії), олію, посолити, приправити меленим чорним перцем і добре вимішати. Отриману масу рівномірно викласти на рибу, посипати посіченою зеленню петрушки і поставити в холодильник на 3–4 години.

Медівник із карамельно-яблучним кремом 
Для ласунів – справді спасівський рецепт

 

 

Інгредієнти: для коржів – 500 г борошна, 1 скл. цукру, 2 яйця, 80 г вершкового масла, 115 г меду, 2 ч. л. соди; для крему – 0,5 кг яблук, 0,5 л молока, 1 скл. цукру, 4 ч. л. крохмалю.

Приготування. Яйця збиваємо з цукром, додаємо масло, мед і соду, перемішуємо й ставимо на водяну баню. Прогріваємо, постійно помішуючи, доки маса набуде золотистого кольору і збільшиться вдвічі. Знімаємо з вогню, додаємо борошно, замішуємо і даємо схолонути до кімнатної температури. Розкачуємо коржі завтовшки 4–5 мм, викладаємо на деко, змащене смальцем, і випікаємо в духовці при 200°С по 3–6 хвилин. Для крему яблука чистимо, нарізаємо невеликими шматочками, висипаємо в каструлю, додаємо 3 ст. л. води і тушкуємо 15 хвилин, після чого перебиваємо блендером до стану пюре, додаємо крохмаль, добре вимішуємо й охолоджуємо. Для карамелі висипаємо цукор в каструлю при постійному помішуванні розтоплюємо на середньому вогні. Обережно вливаємо тепле молоко і нагріваємо, постійно мішаючи, до повного розчинення. Тонкою цівкою вливаємо карамель у яблучну масу, вимішуємо і варимо на середньому вогні до загустіння. Схололим кремом перемащуємо коржі.

Терті яблука на зиму
Неймовірно простий, але дуже класний рецепт. Таку заготовку зручно використовувати як начинку для пирогів, рулетів, налисників або й просто намастити булку до чаю

 

 

Інгредієнти: 1 кг яблук, 1 скл. цукру, 2 ч. л. кориці та жменька горіхів – за бажанням.

Приготування. Яблука очищаємо від шкірки і серцевини. Натираємо їх на крупну тертку, додаємо цукор (його кількість можна регулювати), корицю та подрібнені горішки. Цікавий смак матиме начинка, якщо витиснути до неї трохи лимонного соку. Яблучну суміш тушкуємо на середньому вогні в каструлі з товстим дном або на сковорідці, час від часу помішуємо, щоб не пригоріла. Начинка готова, щойно суміш змінить колір. Розкладаємо її в підготовлені простерилізовані банки, накриваємо стерильними кришками і закручуємо.

Печінкові кульки
Яблука відмінно поєднуються з печінкою, тож використайте їх у якості начинки для оригінальної закуски до святкового столу

 

 

Інгредієнти: 200 г печінки, 1 цибулина, 2 яблука, 1 пучок петрушки, олія для смаження, гранат і маслини для оздоблення, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування. Печінку вимочіть і поріжте. Обсмажте на олії, наприкінці додайте до неї подрібнену цибулю. Посоліть і поперчіть. Охолодіть і подрібніть у блендері. Яблука поріжте невеличкими кубиками. Розділіть паштет на невеликі порції, у кожну загорніть по кілька кубиків яблука і скатайте у кульку. Прикрасьте закуску зернами граната і маслинами. Перед подачею поставте страву на 30 хвилин у холодильник.
До речі. Якщо ви не любите печінки, то за таким рецептом можна приготувати закуску на основі м’ясного паштету.

Свинина, запечена з яблуками
Рецепт дуже простий, а м’ясо виходить смачним і красивим, завдяки паприці воно рум’яне, має гарну скоринку

 

 

Інгредієнти: 800 г свинини, 1 яблуко, 50 г чорносливу, сіль, перець, солодка паприка.

Приготування. Шматок м’яса промийте, обсушіть і зробіть у ньому глибокі надрізи на відстані близько 2–3 см один від одного, натріть сіллю, перцем, щедро притрусіть паприкою. Яблуко очистіть від шкірочки та серцевини і наріжте тонкими скибочками. Чорнослив добре промийте й обсушіть. Надрізи у свинині нафаршируйте чорносливом і шматочками яблука, щільно обв’яжіть шпагатом. Викладіть м’ясо на деко, застелене фольгою, навколо насипте скибочки яблука, що залишилися, загорніть. Запікайте у заздалегідь розігрітій до 180–200 градусів духовці близько 1,5 години. За 20 хвилин до готовності розкрийте, щоб отримати рум’яну скоринку. Смакуватиме така страва з картопляним пюре, тушкованими овочами.

Telegram Channel