
Яблучний оцет на житніх сухарях
Нинішнє літо порадувало нас щедрим урожаєм фруктів. Уже достигли яблука ранніх сортів. Триває сезон приготування соків, повидла й компотів. Не забудьте запастися також домашнім яблучним оцтом, який має лікувальні властивості, знадобиться на кухні як компонент для приправ і соусів
Отож необхідні інгредієнти: яблука — 3 кг, вода — 1 л, цукор — 50 г, мед — 2 ст. л., сухарі житні — 20 г (або сухі дріжджі — 10 г). Плоди миємо й натираємо на грубій тертці разом із насінням. Одержану масу викладаємо в посуд (не алюмінієвий), можна в 5–літрову каструлю. У теплій кип’яченій воді розчиняємо дріжджі, цукор, мед і заливаємо яблука, якщо використовуємо сухарі — просто кладемо їх зверху.
Зав’язуємо марлею, щоб суміш «дихала», залишаємо для бродіння на тиждень у теплому, але не сонячному місці. Також треба помішувати хоча б раз на день, аби яблука зверху не засихали.
Проціджуємо суміш через кілька шарів марлі, відтискаємо, рідину переливаємо в чистий скляний посуд, зав’язуємо марлею і залишаємо для бродіння ще на півтора–два місяці.
За цей час оцет повинен стати прозорим, а внизу збереться осад. Акуратно розливаємо чисту рідину у скляні пляшки і добре закорковуємо.
Нагадаю чудовий рецепт вітамінного напою — треба в склянці теплої води розчинити 1 ст. л. меду, додати 1 ст. л. яблучного оцту і випивати щоранку натщесерце. Окрім того, що це джерело вітамінів, такий засіб допомагає позбутися зайвих кілограмів.
Марія КАЩУК м. Луцьк.
