Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Протоптерів вудкою так не візьмеш!  А ось барабаном…

Волинь-нова

Протоптерів вудкою так не візьмеш! А ось барабаном…

Зізнаємось, спеціально запропонували вам важке запитання у 31–му турі. Бо перед тим дехто з учасників хвастався, що легко знаходить, що ж ми ховаємо у гарбузі. Цього разу майже всі капітулювали. Але майже — це ще не всі, бо знайшлася п’ятірка учасників, які заслужили від нас на слово: «Респект!»

Але спочатку ще раз повторимо це каверзне для тотальної більшості з вас завдання.

«Гарбуз із секретом» — 31 (2018)

«Я — холоднокровна істота, але бачу, чую, маю серце і відчуваю біль, хоч і є хижаком. Мої внутрішні органи, системи і відчуття дуже схожі з вашими, люди. Але я особлива, на відміну від вас. Бо якби, друзі, мали те, що я, то, може, й не мріяли б про космос, а підкорили б і освоїли те, що у вас під ногами. А то лише трішки торкнулися до мого світу — і думаєте, що знаєте всі його таємниці. Далеко ні, хоч і захоплювалися десятиліттями людиною, винайденою паном, прізвище якого є характерним прикметником до слова сніг…

А моє ім’я, до речі, можна дізнатися, якщо разом скласти «популярний прийменник, який виступає префіксом у назвах багатьох телепрограм», «назву кращої десятки рейтингу» і «першу частину кореня від іноземної назви слова земля».

Піддавшись обману, протоптери прокидаються і гучним звуком, схожим на жаб’яче квакання, видають місце свого укриття, а часом навіть і виповзають зі своїх гнізд, потрапляючи прямо в руки ловців. Що поробиш — інстинкт…

Ось остання часто й стає мені прихистком. Навіть на кілька років, хоч то і не моя стихія. Саме там ви і намагаєтесь упіймати мене, бо дуже полюбляєте. У країні, яка для українців асоціюється з Фемідою або з «Титаніком», полювання на мене особливе. За допомогою одного інструмента, що доводить мене до безумства. Бо грають–виграють гени, які знають: скоро повернуся у рідну стихію! І я від радощів аж… пищу. Дехто каже, що мій крик захвату схожий на жаб’яче квакання. Байдуже, я щаслива і йду–повзу крізь тьму на цю мелодію. Бо це — музика життя. Саме предмет, який у вмілих руках може дарувати цю мелодію, Грицько Гарбуз і заховав у своєму «чорному ящику». Якби могла, знищила б ту приманку. Але люди хитрі — і знають, що на класичну палицю (якою б вона не була осучаснена) мене, на відміну від моїх побратимів, так не візьмеш!

То що заховано у гарбузі?»

Слово–відповідь «Барабан» вказало лише 5 наших читачів. Проте володарів призів має бути тільки два. Тому, згідно з жеребкуванням, яке провів директор Луцького ремонтного заводу «Мотор» Володимир Маракулін, по 100 гривень призових дістануться жительці селища Голоби Ковельського району Світлані Кібич («Трохи раніше із сином Ярославом читали про диво–рибку протоптер») і лучанці Марії Копчук («О, цього разу я довго–довго думала. Навіть коли вже знайшла рибину, ще тривалий час в інтернеті «відкопувала» той барабан, що видає звуки дощу. Дякую за запитання!»). А ось історій, як шукали відповідь, ми не отримали ні від кого. Шкода, хоч і зекономили 150 гривень…

Перед тим, як оголосити нове завдання, попросимо переможців надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.

«Гарбуз із секретом» — 34 (2018)

Китайському предку цього предмета вже 2 тисячі років, хоч має він ще й прапредка із Пакистану, вік якого — близько 5 тисяч. Проте і зараз він є не у всіх українських оселях. Про африканські помовчимо.

Справді, цим необхідним щодня предметом сьогодні нікого не здивуєш. Але це не інтернет. Хоч є вони і з «вай–фаєм», і звуконепрониклі, і з обігрівом, і позолочені…

Пов’язані з ним і цікаві історії та прикмети. Наприклад, винайдення «бриля по–європейськи». Або обов’язкове закривання верхньої його частини, щоб не утекло благополуччя. Чи наклеювання на нижню мух, бо ж не всі із сильних світу цього — снайпери–біатлоністи.

А найприкольніше, що останнім часом пани з–над Рейну стали постійно користуватися ним так, як весь час робили панянки з–берегів Дніпра. Мовляв, зручніше, і корисно для здоров’я.

Що ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 28 серпня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три богатирі», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

 

Риба, яка спить у землі

Це — протоптер (на фото), який живе у прісних водоймах тропічної Африки, переважно зі стоячою водою

 

 Характерна риса цих рибин — здатність впадати у сплячку при пересиханні водойми, зариваючись у грунт. Триває це від кількох місяців до… 4 років, покине настане сезон дощів.

Оригінальний спосіб лову протоптерів застосовують жителі Судану. Вони користуються спеціальним барабаном, за допомогою якого відтворюють звуки, що імітують падіння дощових крапель. Піддавшись обману, протоптери прокидаються і гучним звуком, схожим на жаб’яче квакання, видають місце свого укриття, а часом навіть і виповзають зі своїх гнізд, потрапляючи прямо в руки ловців. Що поробиш — інстинкт…

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel