Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Росіянин, якого назвали «більшим українцем» за Бандеру

Микола АМОСОВ.

Фото uamodna.com.

Росіянин, якого назвали «більшим українцем» за Бандеру

Мова про геніального кардіохірурга Миколу Амосова (на фото). За результатами голосування на одному з телевізійних каналів у рамках проекту «Великі українці» він зайняв друге місце після Ярослава Мудрого. Втім, як би хто не ставився до подібних рейтингів, згадуючи талановитого лікаря, академіка, філософа, письменника, батька біокібернетики, ми розуміємо, що це була справді непересічна особистість. І хоча народився він у російському селі на Вологодщині, але все життя самовіддано працював на благо і на славу України

Зробити винахід допомогла… нейлонова сорочка

Микола Амосов одним із перших у Радянському Союзі почав проводити операції на серці і вперше у світі розробив протез клапанів, на яких не утворювалися тромби. Мав дві освіти — ​медичну та інженерну — ​і блискуче застосовував це у своїй роботі. Вчений спроектував апарат штучного кровообігу, на який звернув увагу, перебуваючи у Мексиці на конгресі хірургів. За три роки Амосову вдалося відтворити винахід. І це при тому, що розробки проводились без необхідних матеріалів. Допомагала винахідливість.

Так, відомо, що для перших серцевих клапанів він використав клаптики нейлонової сорочки, яку привіз із закордонного відрядження. А було це у 1963 році після поїздки у США.

«Основні вроджені вади у дітей, котрим більше шести років, ми вже оперували, а з набутими вадами серця був повний провал. Коли в стулках суцільний кальцій, потрібні штучні клапани. Що робити? Американських стулок у мене немає і не буде, імпорт закритий для радянських хірургів. Хворі приречені на смерть протягом 2–5 років. Це виправдовує ризик втручання», — ​згадував кардіохірург.

Для стулок Микола Михайлович запропонував … нейлон із сорочки. Спочатку почали «штопати» ним отвори у перегородках серця у діточок. Потім створили конструкцію: каркас із нержавіючої сталі і на ньому пришиті стулки з нейлону. За півроку він поставив нові клапани сімом хворим. Згодом, враховуючи недоліки і помилки, ця технологія була вдосконалена. І сьогодні «завдяки сорочці» операції з використанням штучного клапана стали буденністю.

«Прошу подарунків не давати…»

Академік провів понад 6 тисяч операцій, а через створений ним Інститут серцево-судинної хірургії пройшло за час його керівництва майже 80 тисяч пацієнтів. Але тільки у 50 років знаменитий кардіохірург отримав нормальну квартиру з окремим туалетом і ванною. А коли мав під 80, то зі свого заміського будинку, в якому мешкав із квітня по жовтень, академік принципово добирався до Києва на роботу за 50 кілометрів не службовою машиною, а електричкою.

«Усі мої предки були селянами, крім матері. Вона працювала акушеркою в селі. Жили ми вкрай скромно, мама не брала подарунків від пацієнтів. Так вона і залишилася для мене прикладом на все життя. Бабуся навчила молитися, сільське господарство — ​працювати, а самотність — ​читати книги...» — ​згадував Амосов у своєму щоденнику. Розповідають, що в його інституті на видному місці висіла табличка з написом: «Прошу персоналу подарунків не давати, окрім квітів». Та й сам учений на схилі літ, підсумовуючи прожиті літа, писав: «Працював чесно. Не брав грошей. Звісно, у мене були помилки, іноді вони закінчувалися смертю хворих, але ніколи не були наслідком легковажності чи недбалості. Хірургія була моїм стражданням і щастям».

«Росія ніколи не буде розвиненою. Це не той народ»

Ці слова належать росіянину Миколі Амосову, який був не просто видатним кардіохірургом, а й філософом, мислителем. Він переймався труднощами становлення Української держави, роздумував над її майбутнім, щиро прагнучи бути корисним.
У серпні 2001 року вчений наголошував: «Будь-який союз України з Росією недоцільний і особливо вбивчий в економічному плані. Технологічно ми залишимося позаду всього світу. Нам треба включатися в світові ринки. Нам потрібні знання, щоб розвивати технології, які є на Заході, але ніяк не в Росії. Ось я, істинний росіянин, але вам кажу: нічого хорошого Україну не очікує, якщо вона піде в Росію».

Розмірковуючи про те, як «конструювати суспільство», Микола Михайлович радив робити ставку на освіту і науку. «Є надія на розум. Якщо розвивати його освітою, то люди розрахують компроміси і знайдуть оптимум співіснування. Отже, справа наша не безнадійна. Розум допоможе. Тому потрібна наука — ​для правлячої еліти, а освіта — ​для всіх громадян», — ​це уривок зі статті Амосова «Про природу людини», написаної 1992 року.

Якщо ти неймовiрно багатий та розумний, але тебе не люблять, — ​щастя у тебе не буде. Раджу: добре ставтеся до людей, які вас оточують. 

Працівники Інституту серцево-судинної хірургії згадували, що Микола Михайлович був строгим, вимогливим, не терпів недбальства, але водночас завжди залишався простим, людяним. У підвищенні рівня моралі в суспільстві він вбачав вихід із глухого кута. Тож радив українцям: «Бути доброю людинi вигiднiше, адже душевний комфорт залежить вiд того, як до тебе ставляться люди. Якщо ти неймовiрно багатий та розумний, але тебе не люблять, — ​щастя у тебе не буде. Раджу: добре ставтеся до людей, які вас оточують. Приборкайте власний егоїзм. Якщо стане вищою мораль, заживемо краще…»

«Бійтеся потрапити в полон до лікарів!»

До 80 років Микола Амосов не випускав із рук скальпеля. Щоб зберігати працездатність, розробив власну систему зміцнення здоров’я, так звану «систему обмежень і навантажень». Насамперед — ​це гімнастика. Кожну вправу він повторював не менше 100 разів. Своїми напрацюваннями академік ділився з людьми. Його книга «Роздуми про здоров’я» розійшлася колосальним тиражем — ​7 мільйонів примірників.

Настанови вченого прості й доступні:

= У більшості недуг винні не природа і не суспільство, а лише сама людина. Найчастіше вона хворіє від лінощів і жадібності, але іноді — ​від браку мудрості.

= Не покладайтеся на медицину. Вона непогано лікує багато недуг, але не може зробити людину здоровою… Понад те — ​бійтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони вигадують хвороби і видають векселі, які не можна оплатити.

= Щоб стати здоровим, потрібні власні зусилля — ​постійні і значні. Замінити їх нічим не можна.

= Для здоров’я однаково важливі чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартування і вміння відпочивати. І п’ята умова – ​щасливе життя!

З віком у Миколи Амосова почало здавати серце. Його оперував Райнер Кьорфер із Дюссельдорфського університету. До речі, він приїжджав до Луцька, проводив майстер-класи для волинських кардіохірургів. І знаменитому колезі з України Кьорфер успішно замінив серцевий клапан. Микола Михайлович повернувся до Києва. Але, на жаль, через два місяці стався інфаркт, земна дорога видатного українця обірвалася у 89 років. 

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel