Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
36 років тому Борисові Патону встановили бюст.  А він у свої 99 й досі очолює Академію наук!

Міст Патона-старшого до сьогодні є унікальною інженерно-конструкторською пам’яткою.

Волинь-нова

36 років тому Борисові Патону встановили бюст. А він у свої 99 й досі очолює Академію наук!

Хоча перший Герой України у школі закінчував чверті з двійками

Син професора Київського індустріального інституту Євгена Патона Борис народився якраз у той день, коли в нашій державі була заснована Академія наук — 27 листопада 1918–го, і таким чином немов напророкував собі довгий «науковий» вік. Коли йому виповнилося 44 роки, очолив цю установу і керує нею до сьогодні. Ніхто й ніколи не конкурував із ним за цю посаду. За внесок у розвиток вітчизняної науки він першим серед українців у 1998–му отримав це високе звання

Той самий  прижиттєвий  бюст.
Той самий прижиттєвий бюст.

 

Диплом вручали під вибухами

У школі хлопець не подавав особливих надій і якось отримав за одну чверть аж 9 двійок! Усе змінило навчання в Київській політехніці на спеціальності «інженер–електрик». Вибір професії якнайточніше збігся з інтересами абітурієнта — й ось результат! Захист кандидатської та докторської дисертацій, більше тисячі наукових публікацій, авторство у понад чотирьох сотнях винаходів! Щоправда, червоного диплома випускник не одержав: на іспиті з філософії (про марксизм–ленінізм) студент отримав «незадовільно». Пізніше пересклав його на «добре». Вручення документів про здобуття вищої освіти його курсу припало на перший день війни — 22 червня 1941 року: «Ми йшли отримувати свої дипломи, а в цей час місто бомбили, і нам доводилося перечікувати ворожі нальоти, ховаючись у підворіттях будинків, бо більш надійних укриттів не бачили. Поруч розташовувався авіазавод, який і був мішенню бомбардувань».

Пилка на операціях тепер у минулому

Окремі з винаходів Бориса Патона мають цікаву передісторію. Так, після операції на стегні, під час якої кістку йому хірурги різали механічною пилкою, він зібрав команду для розробки лазерних методик. Разом із колективом учених–зварювальників і хірургів Борис Патон винайшов новий спосіб з’єднання м’яких тканин, а також інструменти для зварювання різних видів біологічної тканини. Завдяки цьому скоротилася тривалість хірургічних втручань, знизилася ймовірність післяопераційних ускладнень та втрати крові.

Єдиною продовжувачкою наукової династії стала внучка Бориса Євгеновича Ольга. За освітою вона юрист.
Єдиною продовжувачкою наукової династії стала внучка Бориса Євгеновича Ольга. За освітою вона юрист.

 

Спорт = життя

Скільки себе пам’ятає, завжди у русі. Раніше регулярно грав у теніс і захоплювався водними лижами. Останнім часом віддає перевагу плаванню. Саме активний спосіб життя вчений вважає запорукою свого довголіття (а цього року йому виповниться 100 літ!). Він з іронією ставиться до того, що йому в столиці прижиттєво встановили бюст. Але такою у 1980–х роках була вимога постанови уряду країни: споруджувати погруддя на батьківщині кожного двічі Героя соціалістичної праці, яким і був уже на той час Борис Євгенович. «Слава Богу, що це не пам’ятник, а бюст», — жартує він у свої майже 100.

Чорнобильську АЕС розбудовувати небезпечно

Вчений виступав категорично проти зведення 3–го і 4–го реакторів на ЧАЕС, пояснюючи це можливістю катастрофічних наслідків через концентрацію вже діючих електростанцій на Дніпрі і Прип’яті. Події 1986 року підтвердили його побоювання.

На двох із батьком — одна слава

Відомий усім киянам міст Патона названий на честь батька Бориса Євгеновича — Євгена Оскаровича. Ця конструкція стала першим у світі суцільнозварним мостом: монтаж усіх його елементів проводився за допомогою автоматичного і напівавтоматичного електрозварювання. Для повоєнного Києва відкриття мосту стало надзвичайною подією, адже це була перша капітальна переправа, що з’єднала обидва береги Дніпра. Інженер–проектувальник Євген Патон помер за кілька місяців до завершення будівництва.

Після операції на стегні, під час якої кістку йому хірурги різали механічною пилкою, він зібрав команду для розробки лазерних методик.

Споруда інтенсивно експлуатується вже шість десятиліть без капітального ремонту — при тому, що навантаження зросло з 10 до 80 тисяч автомобілів за добу. Американське зварювальне товариство офіційно визнало цей міст видатною зварною конструкцією ХХ століття.

Наша довідка:

Звання «Герой України» затверджене 1998 року. Це найвищий ступінь відзнаки в країні, що присвоюється за здійснення геройського вчинку або визначне трудове досягнення. Зараз звання мають 440 осіб. 277 із них отримали його за життя, 163 – посмертно. 204 Ге­рої України нині живі, 236 померли.

Леонід Кучма вручив 132 такі нагороди, Віктор Ющенко – 114, Віктор Янукович – 40, Петро Порошенко – 154.

Telegram Channel