Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На картині  «Три ведмеді»…  аж четверо клишоногих!

Волинь-нова

На картині «Три ведмеді»… аж четверо клишоногих!

Гравець «Що? Де? Коли?» Ельман Талибов зобразив знаменитий «Ранок у сосновому лісі» у вигляді сузір’я Велика Ведмедиця

Але спочатку повторимо запитання, відповідь на яке почали обговорювати.

«Гарбуз із секретом» — 32 (2018)

Один популярний знавець схематично (дивіться малюнок) зобразив всесвітньо відому картину авторства двох кумів. Це полотно ми й заховали. Назвіть точну його першопочаткову назву, бо часто зустрічається й друга, проте в ній — явна арифметична помилка.

 

 Що за картину ми заховали в гарбузі?

Тепер упізнали? Бачите, насправді нічого складного в цьому запитанні не було. Хоча правильну відповідь «Ранок у сосновому лісі» (інша назва картини з арифметичною помилкою — «Три ведмеді») надіслало лише 12 наших учасників. Проте після жеребкування, яке провів легендарний Данило Андрійович Поштарук (директор і художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України, заслужений діяч культури Польщі), ми дізналися, що географія нашого конкурсу розширилась, адже вперше маємо переможця аж із Черкаської області. Це пані Алла Мушкевич із міста Умань («Вашу газету читаю лише з липня. І вона мені одразу сподобалася. Зацікавилась і «Гарбузом із секретом». Зізнаюсь, знайти відповідь мені допоміг добрий друг на ім’я Google, хоча про цю картину знала ще зі школи»)! Вона отримає 100 гривень призових разом із Надією Сірук із села Войнин Локачинського району Волинської області («Велику Ведмедицю я одразу побачила і маленькі навколо неї… А ось далі допомогла з відповіддю внучка Віка, яка навчається на художника–дизайнера у Володимир–Волинському педагогічному коледжі. Тепер я знаю, що природу малював Шишкін, а ось ведмедів — його кум Савицький»). Молодці! Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої і другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду.

Тепер я знаю, що природу малював Шишкін, а ось ведмедів — його кум Савицький.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 35 (2018)

«Піди та скажи своїй дочці: нехай вона прийде до мене в гості, та так, щоб ні йшла, ні їхала; ні боса, ні взута; ні з гостинцем, ні без гостинця…» Пригадуєте українську народну казку «Мудра дівчина»?

Предмет, який захований у гарбузі, теж виконує таку подвійну функцію: народився як бракований, а насправді — небракований, водночас і тримає — й не тримає, буває квадратним і округленим… При цьому інформує, учить, нагадує, попереджає, і, на відміну від свого побратима, й мухи не образить…

З’явився він після невдалого експерименту. Тому й деякий час залишався без потреби. Аж поки про нього не згадав один із колег автора невдалого винаходу, коли довго не зміг знайти потрібних текстів під час співу в церковному хорі.

Звісно, сьогодні його часто вже може замінити ваш смартфон чи комп’ютер, щоправда, в магазинах, школах, бібліотеках, на столах секретарів, у домашніх ваннах і туалетах він ще довго буде в нагоді.

Що за предмет ми заховали в гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 4 вересня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ.

 

Чому не дорахувалися одного «Михасика»?

Картину «Ранок у сосновому лісі» (1889) створило двоє російських художників–кумів: Іван Шишкін зобразив навколишню природу, а Костянтин Савицький, зауваживши, що полотну не вистачає динаміки, дописав ведмедів

Проте колекціонер Павло Третья­ков стер підпис пана Савицького, оскільки вважав, що ідея і стиль написання твору все ж належала Шишкіну. Нині картина зберігається у Третьяковській галереї.

У сімдесятих роках ХІХ століття підприємливі німці Ейнем і Гейс побудували в Москві кондитерську фабрику, яка випускала дуже якісні цукерки і печиво. Щоб збільшити збут, придумали рекламну фішку: на фантиках друкувати репродукції російських картин, а на звороті — короткі відомості про полотна. За легендою, на обгортці могло поміститися лише три ведмеді. Тому за аналогією з цукерковими фантиками назва «Три ведмеді» закріпилась і за картиною Шишкіна–Савицького. Хоча насправді тварин там чотири: мати–ведмедиця, ведмежа–нянька і двоє маленьких клишоногих (на фото).

 
Telegram Channel