Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Микола Осадчук запатентував прилад, який рятує від вибухів газу

Микола Іванович демонструє свій винахід.

Фото gk-press.if.ua.

Микола Осадчук запатентував прилад, який рятує від вибухів газу

Винахідник із Городенки, що на Прикарпатті, готовий поділитися частиною авторської винагороди з тим, хто допоможе освоїти виробництво винайденої ним конструкції

Вийшовши на пенсію, Микола Осадчук замислився над тим, як можна запобігти трагедіям, спричиненим вибухами газу у багатоповерхівках та сільських будинках й отруєнням ним.

Спочатку придумав автоматичний «відсікач-вікновідкривач», який за сигналом вбудованого газоаналізатора у випадку витоку блакитного палива перекриває кран подачі його у приміщення і самостійно прочиняє кватирку, аби він вивітрився.

Згодом удосконалив конструкцію, доповнивши її «сигналізатором-спалахоприладом», здатним, крім провітрювання приміщення, ліквідовувати загазованість. У червні 2017-го пан Микола зареєстрував «вибухоприлад» у Державному реєстрі патентів України й отримав відповідний документ, що засвідчує винахід.

Самотужки Микола Іванович у власному гаражі виготовив демонстраційну модель приладу.

Самотужки Микола Іванович у власному гаражі виготовив демонстраційну модель приладу, інформує сайт видання «Фіртка». Того ж року звернувся на урядову гарячу лінію. Однак його прохання посприяти у виготовленні експериментального зразка приладу на заводі чиновники Кабміну розписали Міненергетики та Мінекономрозвитку. Чоловік зрозумів з їхніх повідомлень, що йому потрібно звертатися до Державної інноваційної фінансово-кредитної установи України, щоб організувала конкурс проектів для їх фінансової підтримки.

Втім, процедура доступу до нього занадто складна для пенсіонера. До того ж він вважає, що підприємства Прикарпаття спроможні самостійно доопрацювати конструкцію його приладу і виготовити дослідно-експериментальний зразок та запровадити у виробництво. Тож Микола Іванович готовий поділитися навіть частиною винагороди з тим, хто допоможе втілити його ідею в життя.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel