Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Уже й свято близенько...

Фото agropolit.by.

Уже й свято близенько...

Час плине швидко. Здається, зовсім недавно розпочався Великий піст, а от-от — і Пасха. Тож час подбати про празникове меню, закупити продукти, аби не стягати всі клопоти на останні передсвяткові дні

Паска «Швидка»

За цим рецептом приготування великоднього хліба не потребує багато часу й уваги – отже, підійде для жінок, які працюють, та попри це хочуть порадувати рідних домашньою випічкою. Тісто слід розчиняти звечора, а вранці наступного дня додати решту інгредієнтів і пекти паски (або ж навпаки, починати вранці, а ввечері випікати)

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, покришити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на півдоби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змащуємо верх збитим жовтком і випікаємо у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздоблюємо на свій смак.

Медова паска

Вона унікальна тим, що печеться без цукру, лише на меду. Крім того, запропонована в рецепті ідея сподобається тим господиням, у кого не всі домочадці полюбляють випічку з родзинками

Інгредієнти: для опари – 20 г свіжих дріжджів, 60 мл теплої води, 1 ст. л. меду, 50 г борошна; для тіста – 0,5 кг борошна, 4–5 ст. л. меду, 7 яєць, 2 ч. л. лимонної цедри, 100 г вершкового масла кімнатної температури, 1/4 ч. л. солі, 150 г ізюму.

Приготування. Для опари розчиняємо дріжджі в теплій воді з медом, додаємо борошно і перемішуємо. Залишаємо на 40–60 хвилин при кімнатній температурі, поки опара не подвоїться в об’ємі. З борошна, меду, злегка збитих яєць, опари, солі та цедри замішуємо однорідне тісто і залишаємо його на 30 хвилин. Далі добавляємо нарізане шматочками вершкове масло, ще раз вимішуємо і ставимо в теплому місці, щоб підходило приблизно 1,5–2 години. Упродовж цього часу 2 рази трохи обминаємо тісто. Розмочені родзинки злегка відтискаємо, додаємо 1 ст. л. борошна і перемішуємо. Коли тісто підрухається, ділимо його на частини. Кожну розтягаємо руками в прямокутник завширшки приблизно в третину висоти формочки, у якій випікатимуться паски. Посипаємо родзинками, згортаємо рулет і ставимо у форму на торець. Декотрі пасочки можна сформувати без ізюму, щоб догодити на всі смаки Трохи притискаємо і залишаємо, поки збільшиться вдвічі. Змащуємо жовтком і ставимо в попередньо розігріту до 200°С духовку. Випікаємо 25–30 хвилин. Гарячі пасочки змащуємо глазур’ю.

 

Терин «Великодній»

Важко уявити пасхальний стіл без м’ясних делікатесів: ароматної шинки, печеної домашньої ковбаски. А тим, хто полюбляє легкі м’ясні страви, гадаємо, припаде до смаку терин із курячого філе з начинкою

 

 Інгредієнти: 500 г курячого філе, 300 г курячої печінки, 100 г печериць, 3–4 зубчики часнику, цибулина, 1 яйце, 100 мл вершків, 2 ст. л. олії, смужки бекону, сіль, перець.

Приготування. Для начинки на олії обсмажуємо подрібнений часник і цибулю, покраяну півкільцями. Печінку ріжемо довгими смужками й тушкуємо з цибулею й часником. Додаємо печериці, нарізані тонкими пластинками, солимо, перчимо і смажимо до готовності. Готуємо фарш: дрібно нарізаємо куряче філе, додаємо яйце та вершки, солимо й вимішуємо. Форму для запікання поперек вистилаємо смужками бекону, викладаємо шарами половину фаршу, тоді начинку й другу половину фаршу. Зверху знову кладемо смужки бекону та закриваємо фольгою. Встановлюємо форму в глибшу жаростійку ємкість із водою, щоб під час приготування терин не підгорів. Запікаємо протягом години за температури 180°С. Залишаємо вистигнути, а тоді ставимо терин у холодильник на 10–12 годин. Подаємо із зеленню й овочами.

 

Пляцок «Ейфорія»

Його приготування потребує часу й терпіння, але, скуштувавши цей смачний торт, ви не пошкодуєте потрачених зусиль

 

 Інгредієнти: 150 г борошна, 120 мл кави еспресо, 2 ст. л. какао-порошку, 8 жовтків, 10 білків, 300 г цукру, 1,5 ч. л. порошку для випічки, 1 пакетик амонію, 250 г вершкового масла, 80 мл олії (без запаху), 150 г маку, 100 г волоських горіхів, 170 мл жирних вершків, 200 г чорного шоколаду, 370 мл згущеного молока.

Приготування. Кавові коржі. Зварити міцне еспресо, влити до какао-порошку, розмішати, остудити. 4 жовтки розтерти з цукром (120 г), додати олію і кавову суміш. В мисці змішати сухі інгредієнти: борошно, порошок для випічки й амоній, ввести в кавово-жовткову суміш і розділити на 2 частини, одну з них поставити в холодильник (для другого коржа). Збити 6 білків із 30 г цукру до стійких піків, половину обережно ввести в тісто і випікати при 180 градусах приблизно 25–30 хвилин. Коли перший корж буде готовий, дістати іншу частину тіста з холодильника, додати решту збитих білків і спекти другий корж (білки треба вводити безпосередньо перед випічкою). Маковий корж. Подрібнити та обсмажити горіхи на сковороді до золотистого кольору. 100 г масла збити з цукром (100 г), по одному ввести 4 жовтки, додати сухий мак і обсмажені горіхи. 4 білки добре збити з цукром (50 г), ввести в масу за декілька прийомів, обережно вимішуючи. Пекти при 180°С до готовності, близько 40 хвилин. Для крему вершки довести до кипіння, зняти з вогню, додати шоколад, поламаний на шматочки, перемішати до однорідності й охолодити. Перемастити коржі, поклавши маковий посередині.

Буженина «Медова»

Мабуть, кожна господиня до свята запікає великий шматок м’яса — ​це, як мовиться, класика. За цим рецептом буженина виходить соковита й ароматна

 

Інгредієнти: 1 кг свинини, 350 г моркви, 3 ст. л. меду, 6–7 зубочків часнику, пучок зелені, 5 лаврових листків, сіль, хмелі-сунелі та чорний мелений перець — ​за смаком.

Приготування. Свинину найкраще вибирати жирну, приміром ошийок. М’ясо промити й обсушити, зробити глибокі надрізи і нашпигувати часником та морквою, нарізавши їх тонкими пластинками. Натерти свинину сумішшю солі, спецій та меду, загорнути у фольгу і маринувати так 1,5–2 години, після чого випікати в попередньо розігрітій до 200°C духовці приблизно 1,5 години. Охолодити буженину у фользі, тоді зняти її й нарізати м’ясо поперечними скибочками. Подавати, прикрасивши зеленню.

Домашня ковбаса

Мабуть, у багатьох дитячі спогади про святкові приготування асоціюються з тим, як бабуся виймала з печі ароматні кільця ковбаски? Приготуйте й ви таку смакоту для своєї сім’ї! Нема печі? Підійде й духовка!

 

 Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, часник, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало – дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати, щоб фарш, як і тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте – і знатимете, чи потрібно досолювати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбасу викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою. Ставити її в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100°С, поставте бляшку з ковбасою, а тоді виставте 180–200°С. Випікати приблизно 40 хвилин.

Telegram Channel