Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому «стрибає» тиск і що з цим робити?

Фото liker.in.ua.

Чому «стрибає» тиск і що з цим робити?

«Замучило кляте «давлєніє», — скаржиться літня сусідка, яка страждає від артеріальної гіпертензії й час від часу приходить за тонометром, побоюючись гіпертонічного кризу. На жаль, проблема в Україні та й у всьому світі дуже поширена. Серцево–судинні захворювання є основною причиною передчасної смертності людей

На «швидкій» сказали: «Йдіть до сімейного лікаря»

Багатьом знайомий стан, коли щось ніби лещатами стискає голову, шумить у вухах, у скронях пульсує кров, зникають сила і можливість рухатись… Гіпертоніки «зі стажем» можуть доповнити ці симптоми ще й іншими.

До проблем із тиском можуть призвести: згущення крові; високий рівень у ній тригліцеридів (кров стає «жирною» через недостатню кількість ферментів); захворювання нирок; білок у крові; стреси, що викликають підвищення рівня адреналіну; різка зміна погоди упродовж дня; збої в роботі щитоподібної залози тощо. Додайте до цього списку шкідливі звички, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, букет супутніх захворювань і стане зрозуміло, чому наш організм підвищенням артеріального тиску насправді бореться за виживання…

— У мене тонометр зашкалює, а на «швидкій» сказали: «Йдіть до сімейного лікаря». Хіба ж це правильно? — скаржаться іноді люди.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун з цього приводу пояснює : «Гіпертонічний криз — це раптове та значне підвищення артеріального тиску від базового (нормального або підвищеного) рівня, яке ускладнюється смертельно небезпечними станами. Це, зокрема, розвиток мозкового інсульту, інфаркту міокарда, набряку легень. Про такі загрози свідчать інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в ділянці серця; порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя; інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору; нудота й блювання; задишка; судоми; відсутність свідомості; виражені тривожні розлади. У подібних випадках необхідна госпіталізація для уточнення діагнозу та лікування».

Професор Бубновський радить всім, хто хоче позбутися стрибків високого тиску, виконувати хоча б дві фізичні вправи, які безпосередньо впливають на швидкість і обсяг кровообігу.

Коли ж ці симптоми відсутні, а раптове підвищення артеріального тиску у хворого супроводжується головним болем, запамороченням, пришвидшеним серцебиттям, то такі стани не потребують виклику «швидкої» та можуть лікуватись амбулаторно. Для зниження тиску використовуються антигіпертензивні препарати у таблетках, які призначає сімейний лікар у рамках урядової програми «Доступні ліки», — пояснює очільниця МОЗ, наголошуючи, що гіпертонічні кризи часто стають наслідком неадекватного лікування (недостатня кількість або низькі дози препаратів), відмови або зміни режиму призначеної лікарем антигіпертензивної терапії.

Меню для гіпертоніка

Медики радять хворим обмежити сіль у раціоні до 5 г на добу, не зловживати солодощами, копченостями, надмірно жирною їжею. Добре, якщо у раціоні будуть:

1. Ягоди. Наприклад, чорниця і полуниця містять антиоксиданти, які знижують артеріальний тиск у середньому на 8%. Це підтверджено дослідженням, в якому взяли участь більше 34 тисяч гіпертоніків.

2. Банани. Вони багаті калієм — цей мінерал знімає напруження в стінках судин. Його запаси можна поповнити також, споживаючи квасолю, дині, гриби, помідори.

3. Столові буряки. Вчені дослідили, що 250 мл (близько 1 склянки) соку з буряків, розведеного з водою, на день нормалізує тиск. Для максимального ефекту потрібно пити його місяць.

4. Гіркий шоколад. Відразу декілька досліджень показують, що цей продукт знижує артеріальний тиск. Тільки потрібно вибирати якісний шоколад із вмістом какао не менше 70%.

5. Часник. Цей овоч є найкращим продуктом, який використовується в народній медицині для очищення судин від холестеринових бляшок. У ході експерименту було встановлено, що вживання 1 зубчика часнику на день знижує артеріальний тиск на 10 одиниць.

6. Зелень. Петрушка, салат, кріп, базилік, рукола — дуже ефективні при гіпертонії. Ці продукти знижують рівень холестерину, виводять з організму шлаки і нормалізують циркуляцію крові.

7. Горіхи. Всі види горіхів багаті калієм, магнієм, кальцієм, омега-3 жирними кислотами, вітаміном Е, що робить їх корисними для серцево–судинної системи. Вживання горіхів знижує ризик появи тромбів, покращує кровообіг, зміцнює стінки судин і приводить до норми рівень холестерину в крові.

Не сидіть склавши руки

Професор Сергій Бубновський — відомий лікар, доктор медичних наук і автор багатьох книг, який колись сам ледь вирвався з чіпких лап хвороби, радить, перш ніж призначати людині, яка страждає гіпертонією, велику кількість гіпотензивних препаратів, спочатку проаналізувати її спосіб життя.

«Жоден кардіолог у світі не може показати мені пацієнта, який вилікувався від гіпертонії, приймаючи лікарські препарати. Тобто вас підсаджують спочатку на одну таблетку, потім — на цілу жменю. І якщо ви будете сидіти склавши руки — це кінець», — застерігає Бубновський.

За даними ВООЗ, щоденна фізична активність протягом півгодини сприяє запобіганню інфаркту та інсульту. Тому професор радить всім, хто хоче позбутися стрибків високого тиску, виконувати хоча б дві вправи, які безпосередньо впливають на швидкість і обсяг кровообігу. Ця гімнастика показана пацієнтам з I і II стадією гіпертонічної хвороби.

Для розминки протягом двох хвилин чергуйте різні види ходьби: навшпиньки, перехресний, приставний крок, ходьба на п’ятах, змінюючи їх кожні п’ять кроків. Також варто подбати про те, щоб дихання було рівним.

Дуже корисно «віджиматися» від стільця або гімнастичної лави. Руками спираємося на їхню поверхню, ноги знаходяться позаду і розставлені на ширині плечей. Голова і погляд спрямовані вперед, а тіло не повинно провисати. На вдиху потрібно зігнути руки в ліктях і опустити тіло вниз, з видихом випрямляємо руки і піднімаємося вгору зі звуком: «Ха».

Для початку потрібно зробити п’ять віджимань і випити кілька ковтків води, щоб не було дегідратації судин мозку. Кожне віджимання має бути приблизно однаковим за часом і займати близько 20—30 секунд. За один раз варто виконати 2 підходи по 5 разів.

Друга вправа також виконується за допомогою стільця. Сидячи на ньому, розташуйте обидві стопи так, щоб вони стояли перед вами на одній лінії — одна перед одною. Підніміться зі стільця і зберігайте рівновагу. Потім знову сядьте. Вставати треба на видиху, а сідати — на вдиху. Кількість вправ поступово збільшуйте. По їх закінченні потрібно прийняти «позу кучера» і просто подихати протягом двох хвилин.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel