Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Щоб таємною була твоя милостиня…»

Волинь-нова

«Щоб таємною була твоя милостиня…»

І я сьогодні розпочну з цитування Євангелія від Матфея (Матвія), розповідь про життя якого ви можете прочитати на 5–й сторінці. Справа в тому, що отримав кілька слушних дзвінків від наших переможців, які казали, що відчули себе ніяково, коли інша людина, котра паралельно з ними також стала володарем 100 гривень, віддавала гроші комусь із немічних. «Ми теж приєдналися б до такої допомоги, але ж не знали. І нам було якось незручно перед знайомими, що інший переможець стає благодійником, а ми — ні, ніби жадні…» Друзі, дякую за відвертість і слушну підказку. Але ж в умовах нашого конкурсу нічого про благодійність не сказано! Більше того, щоб і надалі всі перебували в рівних умовах, ми відтепер не писатимемо про те, що хтось свої чесно зароблені гроші дарує немічним. Отримаєте — і даруйте! Індивідуально. Буде за Матфеєм (Матвієм): «Хай не знатиме ліва рука твоя, що робить правиця твоя, щоб таємною була твоя милостиня, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно»

А тепер повторимо запитання, відповідь на яке маємо озвучити сьогодні.

«Гарбуз із секретом» — 28 (2019)

Ті, хто мешкають у селі, цей предмет беруть до рук влітку дуже часто. Навіть масові ігри за допомогою нього раніше, коли не було мобільних та інтернету, в дитинстві на «майданах» влаштовували.

Але і ті, хто жив в одній із найсильніших старовинних імперій світу, теж його використовували з такою ж метою – в кінці назви писали «us» за законами цієї мови.

Якщо ж цю частку відкинути, то в переносному значенні згаданий предмет нині є своєрідним подразником на щось. Наприклад: за золоту медаль на Олімпійських іграх український спортсмен одержить 100 000 доларів. Або: за перевиконання плану вам нарахують додаткові відсотки до зар­плати. Чи: прибравши в кімнаті, ваше чадо отримає додаткову годину, щоб «зависнути в інтернеті»…

До речі, назва цього предмета українською співзвучна із прізвищем одного з реальних кандидатів на посаду нового прем’єр–міністра нашої країни.

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

«Усі наведені приклади про Олімпійські ігри, перевиконання плану, прибирання в кімнаті асоціюються з таким поняттям, як стимул. Між іншим, коли був меншим, то теж через це проходив, адже за доступ до ігор в інтернеті міг зробити будь–яку справу. Стимул — спонукання до дії у теперішньому розумінні, а в Стародавньому Римі палицю, якою підганяли рогату худобу, називали stimulus. Ми з братом на канікулах буваємо у бабусі й дідуся в селі, де важливим предметом є кий — атрибут пастуха. Часто тримав у руці цю незамінну річ і я, щоб вигнати індиків чи курей з городу. Коли читали останній абзац завдання, сумнівів уже не було, бо тато знає, що Ігор Палиця — колишній голова Волинської обласної ради і новообраний народний депутат України — є одним з імовірних кандидатів на посаду прем’єр–міністра. Отож в гарбузі заховано ПАЛИЦЮ. Дякую за цікаве завдання», — написав учень 9-го класу НВК № 13 міста Ковеля Микола Куява. За цю свою історію він і отримає від нас 150 гривень призових.

А серед 15 переможців, які надіслали повідомлення зі словом–відгадкою «палиця», знову довелося проводити жеребкування. І з легкої руки прими Волинського обласного академічного музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка, народної артистки України Людмили Приходько фортуна усміхнулась Ірині Малиновській із Ковеля Волинської області («Завдання давалося важкувато… То з одного боку підходила, то з іншого — не сходиться…. Зачіпкою було закінчення — us.  Тут у пригоді латина стала, довелось трошки вчити як медсестрі «ГО» (раніше у всіх вишах була військова підготовка). І «наркоз за Гіппократом» пригадався — удар палкою по голові. Тоді переклала це слово латиною — stimulus! Є зачіпка! Ну а далі й кандидат Палиця якраз «вписався» у вирішення завдання», — усміхається) і Тамарі Бершадській із села Бродецьке Катеринопільського району Черкаської області («Та це ми і цього разу усім кутком вас розгадували! — сміється. — І підказала нам знову наша колишня директорка школи Тетяна Анатоліївна. Точніше, вона поставила крапку, бо коли ми ще сумнівалися, вона знайшла, що на Волині є такий депутат Ігор Палиця»).

Переможниць, щоб отримати по 100 гривень призових, просимо наді­слати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду.

Нам же час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 34 (2019)

Приберіть три зайві знаки з цього десятка: 0 @ ₴ # # 1? ! $) — і ви дізнаєтесь прізвище людини, яка в Україні подарувала цим символам особливий колорит. Хоча видає вона себе тут за гостя.

Але в гарбузі ми заховали світлину тварини, котра нам одразу згадується, коли ми говоримо про цю людину.

Чиє фото знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба наді­слати до 5 вересня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Володимир Зеленський»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — ​150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel