Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Ходили щасливі»: «Слуги народу» взяли хабар по 30 тисяч доларів?

Переломний момент у новій Верховній Раді: «зелені американці» випробовують ЗЕлених українців.

Фото slovoidilo.ua.

«Ходили щасливі»: «Слуги народу» взяли хабар по 30 тисяч доларів?

Спеціалізована антикорупційна прокуратура перевіряє оприлюднену у ЗМІ інформацію про те, що 11 народних обранців від пропрезидентської сили, які є членами парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики, нібито отримали по 30 тисяч  в іноземній валюті

«Зелень» ЗЕдепутати нібито поклали у кишені за те, що не підтримали на комітеті законопроєкт, який мав ліквідувати корупційну схему у сфері оцінки об’єктів нерухомості, що залишилася від попередньої влади.

Лише 5 обранців від «Слуги народу» проголосували «за», а також 2 члени фракції партії Вакарчука «Голос» (не ясно — їм не пропонували хабара чи вони відмовились). Як би там не було, але більшість на комітеті проголосувала «проти» (утримались чи були відсутні) винесення на розгляд Ради законопроєкту, що ліквідує корупційну схему в оцінці майна. До речі, серед тих, хто висловився «проти», був і нардеп від Волині Ігор Палиця («За майбутнє»), а також Ніна Южаніна від «Європейської Солідарності».

Президент знає, що частина депутатів взяла гроші. Тому не дивно, що дійшло до детектора брехні

Це викликало справжній скандал. Депутат із фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський повідомив, що Офіс Президента наполягає на тому, щоб усі депутати від «Слуги народу», які є членами Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, пройшли детектор брехні. Хто відмовиться — має скласти мандат.

«Керівництво партії шоковане. Ніхто не розуміє, як таке могло статись. У партійних чатах жорсткий «срач». Президент знає, що частина депутатів взяла гроші. Тому не дивно, що дійшло до детектора брехні», — заявив «Економічній правді» один із нардепів.

Водночас частина депутатів комітету сприймає вимоги про детектор у штики, критикує голову комітету Данила Гетманцева та інших своїх колег за те, що вони донесли «неправдиву інформацію в ОПУ».

Словом, у рядах «Слуг народу» дійсно справжній «срач». Найімовірніше, монобільшість починає тріщати по швах вже на початку своєї роботи.

Тим часом

Відома журналістка Соня Кошкіна заявила, що насправді депутати отримали не по 30 тисяч доларів, а лише по 25. Інші 5 тисяч нібито дістались посередникам. Більше того, деяким нардепам взагалі «заплатили» лише 5 тисяч хабара. Це, за словами Кошкіної, стосується «кадрів» на зразок «весільного фотографа, водія Віталика, тамади Васі». «Це — збірний образ», — уточнює Кошкіна і продовжує: — «І вони ходили щасливі. Для них це — космічні гроші. На жодному корпоративі стільки не заробиш».

P. S. Президент Володимир Зеленський, який перебував у Японії, коли розгорівся скандал, відреагував на подію у фейсбуці. Він, зокрема, заявив: «Я не допущу, щоб хтось зсередини фракції чи ззовні міг кидати тінь на політичну силу, яка отримала мандат більшості від народу України. Тому вважаю, що всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо цією перевіркою буде встановлено хоча б найменшу вірогідність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування на комітеті, цими депутатами мають зайнятися антикорупційні органи. Чесне та неупереджене розслідування має зняти всі питання і дати відповіді, хоч би якими гіркими вони були…І якщо підозри виправдаються, ми з такими депутатами попрощаємось».

Василь РОГУЦЬКИЙ

Telegram Channel