Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Бурштин видобувати стане легше. Київським фірмам

І не треба поліщукам летіти на Марс – такі пейзажі залишаються після нелегальних старателів.

Фото apostrophe.ua.

Бурштин видобувати стане легше. Київським фірмам

Нова влада, як і попередня, оголосила війну нелегальному янтарному бізнесу. Боротьбу почали зі звільнення дев’ятьох начальників поліції у «бурштинових» районах Рівненщини, Волині та Житомирщини. Звільнили, як і почали розробляти нове законодавство, за вказівкою Володимира Зеленського. І чи вказівка погана, чи підлеглі не слухають, та виконання поки що накульгує…

Бурштинокопачі, хоча й у значно менших обсягах, аніж у 2014–2017 роках, продовжують видобувати бурштин, незважаючи на зміну влади у Києві. Доходить навіть до анекдотичних ситуацій: коли на Рівненщину на початку вересня приїздив глава держави, бурштинокопачів у Зарічненському районі представники влади та правоохоронців навіть просили на день зупинитися, проте по обіді, коли стало відомо, що Зеленський не поїде на північ області, робота мотопомп відновилася.

Так само жоден із «розжалуваних» начальників райвідділів на Волині та Рівненщині звільнений з правоохоронних органів не був — усіх перевели на нижчі посади у Рівненський та Здолбунівський райони. А на Житомирщині навіть одного не понижували — перевели на посаду начальника в інший район.

А вже у жовтні Кабінет Міністрів подав — за вказівкою Зеленського — до парламенту законопроєкт «щодо врегулювання питання видобутку бурштину». Проголосувати за зміни у законодавстві Верховна Рада має до грудня. Норми, які запропонував уряд, суттєво спростять процедуру видобутку бурштину, проте не для місцевих старателів, а, найімовірніше, для немісцевих фірм.

В Україні і сьогодні діє цілком легальний спосіб видобувати бурштин, проте для цього підприємствам потрібно не лише зібрати чимало документів та не менше двох років добиватися спецдозволу в Києві, а й домовлятися на місцях. За проєктом, який запропонував Кабмін, в обласних рад планують забрати повноваження щодо впливу на видобуток загальнодержавних корисних копалин, таких як нафта, газ, вугілля, базальти, вода і бурштин. Якщо документ буде проголосовано, фірмам, які хотітимуть видобувати корисні копалини на території Рівненщини, уже не потрібне буде погодження обласної ради на геологічне вивчення і розробку родовищ, а отже, у них не вимагатимуть, як це робила Рівненська облрада, укладати інвестиційні угоди з місцевими громадами. Так само і на Волині чи Житомирщині.

За проєктом, який запропонував Кабмін, в обласних рад планують забрати повноваження щодо впливу на видобуток загальнодержавних корисних копалин, таких як нафта, газ, вугілля, базальти, вода і бурштин.

Уряд пропонує штрафувати, якщо бурштин будуть видобувати несертифікованим обладнанням (1700–3400 грн штраф для звичайних громадян і 3400–5100 грн для посадових осіб), спецдозвіл на геологічне вивчення, в тому числі дослідно–промисловий видобуток, обмежити п’ятьма роками, а видобуток на пошкоджених незаконним видобутком землях проводити без процедури оцінки впливу на довкілля.

Спецдозволи на видобуток бурштину, що важливо, за законопроєктом, продаватимуть на онлайн–аукціонах, виставляючи стартову ціну за 1 га — 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3400 грн на сьогодні. Ділянки, на які видаватимуть спецдозволи, не перевищуватимуть 10 га. Проте, що цікаво, Кабмін також передбачає право для власників спецдозволів отримати земельну ділянку з надрами не лише у користування, а й у власність.

Законопроєкт також передбачає створення у Кримінальному кодексі окремої статті — 240-1 «Незаконне видобування бурштину». Відповідно до неї, для нелегальних старателів передбачатиметься штраф від

3000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. — 170 тис. грн) або обмеження волі на строк від 3 до 6 років, або позбавлення волі на той самий строк із конфіскацією майна. За повторний злочин покарання передбачатиме 4–7 років за ґратами з конфіскацією майна. Службових осіб за сприяння у незаконному видобутку каратимуть позбавленням волі на 5–8 років. Подібний проєкт закону про внесення змін до ККУ, але з м’якшими санкціями у серпні, до слова, подав також Володимир Зеленський. Сьогодні ж у Кримінальному кодексі передбачене покарання лише за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення — від 6 800 до 11 900 гривень або обмеження волі на строк до двох років.

Також урядовці у розробленому проєкті закону пропонують ввести кримінальну відповідальність за ухилення від рекультивації земель після вивчення чи розробки родовищ (119 тис. — 170 тис. грн або обмеження волі до трьох років). Якщо шкода перевищуватиме 85 тис. грн, винних мають карати позбавленням волі на 5–7 років. Натомість власники землі, на якій буде видобуток бурштину, законодавчо отримають можливість вимагати відшкодування збитків.

У законопроєкті також запропоновано до 1 січня 2021 року заборонити вивіз за кордон необробленого бурштину–сирцю, а ще урядовці хочуть знизити рентну ставку з 25% до 15%. 70% ренти зараховувати до держбюджету, 30% — у бюджети ОТГ.

Зважаючи на монобільшість у парламенті, законопроєкт буде ухвалено. Місцевим янтарокопачам залишиться або працювати на фірми, які отримають спецдозволи, або створювати власні і боротися на аукціонах за бурштинові надра. 

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel